Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Na bavorský Oktoberfest do jižního Chile

Co se píše o pivovarech a pivu


Na bavorský Oktoberfest do jižního Chile

[čtvrtek, 15. leden 2009]

Nejen v Mnichově mají svůj Oktoberfest. Svátek piva, klobásek a dechovky můžete pořádně oslavit i na opačném konci planety - v chilském přístavu Puerto Varas i v dalších městech, která tady na drsném jihu založili v 19. století němečtí osadníci. A pohled na černovlasé Chilany v zelených kloboucích a kalhotách s „padacím mostem" opravdu stojí za to.

Foto

Elegantní kavárny, domky pobité barevnými šindeli a na březích jezera Llanquihue stovky sportovních rybářů, kteří se sem sjíždějí na lov lososů. Pohodová atmosféra dnešního Puerto Varas ostře kontrastuje s každodenním bojem o holý život, který tu před půl druhým stoletím museli svádět první němečtí kolonisté. Místo ráje na Zemi a rychlého zbohatnutí, které jim doma v Evropě naslibovali agenti chilské vlády, tu na ně čekaly jen zasněžené vrcholky sopek a neprostupné pralesy, jimiž si museli prosekávat cestu ke svým novým pozemkům.

Foto

Boom malých pivovarů

Kvůli naprosté izolaci od okolního světa si německé osady dlouho žily svým vlastním životem, takže si tu dodnes připadáte spíš jako v podhůří Alp než jako v Jižní Americe. Cukrárny nabízejí sladké apfelkuchen, na hlavní třídě stojí budova Německého klubu a z kopce na město shlíží červenobílý kostel, který místní okopírovali podle několika chrámů ve Schwarzwaldu. A když německá kultura, tak samozřejmě nemůže chybět ani pivo.

Foto

Na rozdíl od zbytku Chile, kde vládnou dvě velké značky Cristal a Escudo, je na jihu nabídka zlatavého moku přeci jen o něco pestřejší. Valdivijskému pivu Kunstmann, které mnozí Chilané považují za vůbec nejlepší ležák v zemi, tu v posledních letech zdatně sekundují také výrobky z mnoha nově vznikajících minipivovarů. Jen na posledních pivních slavnostech v Puerto Varas se dalo ochutnat pivo z jedenácti různých míst.

Foto

Nueva Braunau? Chilský Broumov

Pro turistu z Česka může být ale ještě zajímavějším zážitkem návštěva vesnice Nueva Braunau (Nový Broumov), která leží jen pár kilometrů od Puerto Varas. „Většina lidí si myslí, že se jmenujeme podle Hitlerova rodiště Braunau. Vesnici ale založili němečtí kolonisté z Broumova v Čechách," vypráví Pedro Felmer, který si tu před pár lety otevřel vlastní muzeum. Labuť, kterou má východočeské město ve znaku, tu proto najdete na nejrůznějších suvenýrech i na vlajce, která visí na stožáru před muzeem. „A tohle jsou moji předkové, kteří se tu v 19. století usadili," ukazuje na fotografii se jmény Theodor Niklitchek a Marie Stara. „Česká jména? To jsem vůbec nevěděl. Vždycky jsem si myslel, že to byli čistokrevní Němci," diví se.

Zdroj: Týden.cz | Autor a foto: Libor Hruška | Kráceno


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Ing. Jan Neumann

neděle, 30. srpen 2009
15:26

V r. 1871 - 74 se z našeho Broumova odstěhovalo do Chile na 400 občanů. Kromě toho máme i Broumov v Brazílii. Vše naleznete na www.expedice.broumov.com
Ing.Jan Neumann, Broumov
čestný občan Nového Broumova v Chile


napsal(a): Ing. Jan Neumann (jan.neumann(a)tiscali.cz) [Odpovědět]

Petrol

čtvrtek, 15. leden 2009
13:10

Petrol

K chilským pivům bych snad jen doplnil:
Cristal - mizerná desítka srovnatelná s G
Escudos - pitelná dvanáctka, ale žádný zázrak
Kunstmann - chutná piva, ale pro našince s malým řízem (svrchně kvašená), nevybízejí k dalšímu napití. Přímo v pivovarské restauraci ve Valdivii bych varoval před "sytými německými jídly" (Lonely Planet), žádný Němec by to nejedl!


napsal(a): Petrol [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI