Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Budvaru loni klesl výstav o 42.000 hl, výnosy a zisk se zvýšily

Co se píše o pivovarech a pivu


Budvaru loni klesl výstav o 42.000 hl, výnosy a zisk se zvýšily

[pondělí, 12. leden 2004]

Výstav n.p. Budějovický Budvar loni dosáhl 1,171 milionu hektolitrů piva, což znamená meziroční pokles asi o 3,5 procenta. Zatímco vývoz vzrostl o pět procent na 538.000 hektolitrů, na tuzemském trhu pivovar ztratil. Prodej v ČR činil 633.000 hektolitrů a proti roku 2002 poklesl o devět procent. Výsledky Budějovického Budvaru oznámil na dnešní tiskové konferenci jeho ředitel Jiří Boček.

Finanční ukazatele se loni zlepšily, protože výnosy vzrostly o dvě procenta na 2,484 miliardy korun. Očekávaný hrubý zisk je 350 milionů korun, tj. o 24 procent více než v předchozím roce. Důvody snížení výstavu vidí Boček v rostoucím prodeji laciných piv, která Budvar nevaří, a v sílící konkurenci na tuzemském trhu, především ze strany Plzeňského Prazdroje. Ten loni zvýšil prodej na domácím trhu o 3,6 procenta a poprvé v historii pivovaru překročil prodal na domácím trhu před osm milionů hektolitrů piva.

Vztahům se zákazníky podle ředitele Budějovického Budvaru příliš neprospěly ani diskuze o případné privatizaci pivovaru, které se dostaly i na stránky zahraničních médií. "Museli jsme jim celou situaci dlouho vysvětlovat," poznamenal Boček. Pivovar loni také pokračoval v soudních sporech s americkou společností Anheuser-Busch a uspěl mj. v Japonsku, Jižní Koreji či Litvě. Žalobě čelil i ze strany Budějovického měšťanského pivovaru.

Boček zdůraznil, že strategie vedení pivovaru upřednostňuje před objemem výroby hodnotu. Do svého rozvoje Budějovický Budvar loni investoval 183,3 milionu korun. Mezi významné technologické investice patřilo vybudování nového skladu chmele, energetický audit a modernizace vodního hospodářství. V areálu pivovaru vzniká také návštěvnické centrum. (Lidovky.cz)


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI