Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Spekulace o privatizaci nám škodí, říká ředitel Budějovického Budvaru

Co se píše o pivovarech a pivu


Spekulace o privatizaci nám škodí, říká ředitel Budějovického Budvaru

[pondělí, 12. leden 2004]

Hrubý zisk okolo 350 milionů korun očekává za loňský rok pivovar Budějovický Budvar. Představuje to ve srovnání s rokem 2002 nárůst o 24 procent. Pivovar vydělal proti loňsku více peněz i přesto, že vyrobil méně piva. Celkový výstav pivovaru totiž poklesl o 3,5 procenta na 1 171 000 hektolitrů. Zatímco vývoz vzrostl o pět procent na 538 000 hektolitrů, na tuzemském trhu pivovar ztratil. Prodej v České republice činil 633 000 hektolitrů a proti roku 2002 poklesl o devět procent.

Jak včera řekl ředitel Budějovického Budvaru Jiří Boček, vztahům se zákazníky příliš neprospěly diskuse o případné privatizaci pivovaru, které se dostaly i na stránky zahraničních médií. "Nemáme samozřejmě spočítáno, o kolik více hektolitrů piva bychom prodali, kdyby loňská politická debata o privatizaci vůbec nevznikla. Pravdou ale je, že podobné zprávy zneklidňují některé naše zahraniční odběratele," řekl LN Boček. Tvrdí přitom, že největším problémem je právě nekonkrétnost dohadů o prodeji pivovaru.

Podle ředitele vedení pivovaru upřednostňuje před objemem výroby hodnotu. Do svého rozvoje Budějovický Budvar loni investoval 183,3 milionu korun. Mezi významné technologické investice patřilo vybudování nového skladu chmele, energetický audit a modernizace vodního hospodářství. V areálu pivovaru vzniká také návštěvnické centrum. Pivovar loni také pokračoval v dalších soudních sporech s americkou společností Anheuser-Busch a uspěl například v Japonsku, Jižní Koreji či Litvě. Žalobě čelil i ze strany Budějovického měšťanského pivovaru. (Lidovky.cz)


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI