Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Biopivo a biolimonáda aneb nejsou jen biopotraviny

Co se píše o pivovarech a pivu


Biopivo a biolimonáda aneb nejsou jen biopotraviny

[čtvrtek, 11. prosinec 2008]

Biopotraviny najdete i v mnoha zapadlých obchodech. Tím však invaze ekologického zemědělství nekončí. Na českém trhu se objevily i biopiva a biodžusy za poměrně solidní cenu. Jaké bionápoje můžete v obchodech sehnat a které jsou nejpopulárnější?

Ještě nedávno bylo docela náročné sehnat v obchodě něco více než biomouku či biomouku. Nyní se do České republiky začala dovážet i biopiva, a to především z německých biopivovarů. Konzumenti mají na výběr z kompletní nabídky, v níž jsou jak silnější ležáky, tak piva s nízkým nebo téměř nulovým obsahem alkoholu. Nechybí ani pivní speciály. Mezi nimi je zajímavé například špaldové či bezlepkové pivo.

Biopiva se od klasických piv liší zejména tím, že při jejich výrobě jsou použity suroviny jako je ječmen, pšenice, špalda a přírodní chmel pocházející pouze z ekologického zemědělství. Kvalitu BIO zaručují přísné normy a pravidelný dohled inspektorů na jejich dodržování při celém výrobním procesu.

Sortiment biopiv je překvapivě široký

Zajímavá je zejména produkce německého biopivovaru Neumarkter Lammsbräu. Svou šíří sortimentu (zhruba šestnáct druhů biopiv, včetně speciálních nealkoholických piv, jako je například tmavé či kvasnicové nealko) potěší každého znalce piva. Největší zájem je o klasický bioležák plzeňského typu EdelPils (0,33 l, cena: 28 Kč) a roste obliba i jeho nealkoholické varianty. EdelPils vyniká především kořenitostí s jemnou chutí chmelu.

Foto

Oblíbené je však i tmavé, špaldové či pšeničné kvasnicové biopivo (0,5 l, cena: 37 Kč) a rovněž biopivo se sníženým obsahem alkoholu. Novinkou je bezlepkové biopivo klasické chuti s přírodním chmelem (0,33 l, cena: 35 Kč). „Bionápoje se prodávají stejně jako ostatní biopotraviny,“ říká Ondřej Bělský z internetového obchodu Biosféra. „Konkrétně biopivo není zrovna mezi nejoblíbenějšími produkty, ale to může být dáno mnoha faktory. V restauracích bude situace asi jiná,“ dodává Bělský. Podle něj je mnohem žádanější biovíno.

V obchodech může zákazník narazit i na další výrobky biopiv různých producentů. Jedním z nich je například bio bezlepkové pivo s citrónovou příchutí od německého výrobce Schnitzer (0,33 l, cena: 45 Kč), které je pro svůj snížený obsah alkoholu (2,6%) vhodný i pro dámy.

Foto

Zajímavým produktem je rovněž biopivo s konopným výtažkem (0,33 l, cena: 39 Kč), které kromě vody, sladu a chmele obsahuje konopné květy. Biopivo od německého výrobce obsahuje 4,9% alkoholu a patří k certifikovaným produktům kontrolovaného ekologického zemědělství.

Osvěžení poskytnou i biolimonády

Kromě biopiv je na českém trhu prezentována i široká nabídka biolimonád. Limonády v kvalitě BIO jsou vyráběny z přírodních šťáv a jsou doslazovány medem.

Kromě tradičních ovocných příchutí jako je pomeranč, citron, jablko-třešeň, je nabízena i limonáda s příchutí koly, ovšem bez kofeinu (0,33 l, cena: 30 Kč). Sortiment doplňuje i nápoj BioSport (0,33 l, cena: 30 Kč), který je vhodný především po sportovní činnosti nebo fyzicky náročné práci, neboť tělu rychle dodá ztracenou energii. Z nealko bio nápojů se podle zkušeností Ondřeje Bělského nejlépe prodávají přírodní mošty a limonády. „Limonády jsou na rozdíl od konvenčních produktů vyrobené z přírodních ovocných složek, slazeny ovocnými cukry nebo bio cukrem a neobsahují žádná barviva, umělá aromata a konzervanty,“ vysvětluje základní rozdíly Bělský.

Sortiment uvedených bionápojů nabízí řada specializovaných prodejen s biopotravinami a racionální stravou, dále jsou výrobky k objednání v internetových obchodech se zdravou výživou a bioprodukty (např. www.biorganic.cz, www.biosfera.cz). Nicméně dostávají se již i do nápojových menu v restauracích zdravé výživy a nově je naleznete také v nabídce řetězce BioCafés.

Zdroj: Nazeleno.cz | Autor: Gabriela Hrázská


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Libor

pátek, 12. prosinec 2008
08:20

Libor

ja som po jednej degustácii zaradil Neumarkter Lammsbräu Weiss na 1.miesto môjho rebríčka pšeničných pív....
je naozaj výborné!


ICQ: 425728891

napsal(a): Libor [Odpovědět]

Ludwig

čtvrtek, 11. prosinec 2008
23:24

Ludwig

Bezlepkove pivo.... nemecky "Glutenfreies Bier"..snad vsichni vi, o cem je rec. Pivo bez lepku= pivo bez (jecnyho) sladu.
Da se takovy pivo pit??
Neda.. neda, fakt ne.
Zkusil jsem nekolik takovych piv, protoze mym konickem je proste testovani pva, a dosel jsem k zaveru, ze to proste neni pitelna zalezitost. Neco jako vepro-knedlo-zelo ze sojoveho masa, knedli z ryzove mouky a cinskeho zeli. (PS: Tohle tvrzeni nema v umyslu napadat&zesmesnovat asijske spoluobcany; jde mi jen o popis)
Zkusil jsem nekolik bezlepkovych piv, a byla to katastrofa.
Krome techto tady existuje i nekolik BIO piv.. spis nekolik desitek. To je zcela jina zalezitost. I to nejlevnejsi z nich, Berliner BIO pils od Berliner Bürgerbräu, 0,5L za 69 Centu je absolutne vynikajici lahvove pivo-aspon na nemecke pomery. Pro me osobne nejlepsi berlinsky PILS, co se da koupit i v supermarketu (REWE). Vsechno ostatni jsou bohuzel jen patoky.
Kdybych nekdy v budoucnosti mel onemocnet nesnasenlivosti lepku, zacal bych proste pit kavu nebo caj (nebo vino), misto piva.
Jinak musim jeste rict, ze tahle Firma (Lammsbräu) je nejvetsi nemecky pivovar varici BIO piva.. Co vim, vari tyhle
Neumarkter Lammsbräu Aktivmalz
Neumarkter Lammsbräu Alkoholfrei
Neumarkter Lammsbräu Blond
Neumarkter Lammsbräu Dinkel
Neumarkter Lammsbräu Dunkel
Neumarkter Lammsbräu Dunkle Weisse Alkoholfrei
Neumarkter Lammsbräu Dunkles Hefeweizen
Neumarkter Lammsbräu Edel Pils
Neumarkter Lammsbräu Festbier
Neumarkter Lammsbräu Hell
Neumarkter Lammsbräu Kristall Weizen
Neumarkter Lammsbräu Lager
Neumarkter Lammsbräu Lammsgold
Neumarkter Lammsbräu Leichtes Hefeweizen
Neumarkter Lammsbräu Mild
Neumarkter Lammsbräu Pilsner
Neumarkter Lammsbräu Radler
Neumarkter Lammsbräu Schankbier
Neumarkter Lammsbräu Urstoff
Neumarkter Lammsbräu Weihnachtsbier
Neumarkter Lammsbräu Weisse
Neumarkter Lammsbräu Weisse Alkoholfrei
Neumarkter Lammsbräu Winter-Festbier
Celkem 23 druhu BIO piv..klobouk dolu!!


napsal(a): Ludwig [Odpovědět]

siki

čtvrtek, 11. prosinec 2008
22:29

siki

Nojo, ale kde se to dá sehnat? Neumarkter vím, ale ty ostatní sem nikde neviděl....


napsal(a): siki [Odpovědět]

Weetek

čtvrtek, 11. prosinec 2008
18:23

Weetek

Mám zcela opačnou zkušenost, zvlášť pšeničné biopivo od Lammsbräu mi moc chutnalo. Hodně oceňuju, že se zabývají i výrobou třeba bezlepkového piva. Sám sice inolerancí lepku netrpím, ale pár takových lidí z svého okolí znám a vím, že není lehké sehnat dobré bezlepkové potraviny, i když se všechno pochopitelně víc a víc lepší.


napsal(a): Weetek [Odpovědět]

Adsense

24. duben 2024
00:12


posted by: Inzerce

Gorky

čtvrtek, 11. prosinec 2008
15:20

Gorky

ten Neumarkter Lammsbräu jsem bohuzel kvuli etiketam ochutnal a muzu vrele nedoporucit to svetle byli splasky, tmave se dalo vypit se sebezaprenim


napsal(a): Gorky [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI