Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Strakonice chtějí pivovaru dát nemovitosti

Co se píše o pivovarech a pivu


Strakonice chtějí pivovaru dát nemovitosti

[středa, 3. prosinec 2008]

Strakoničtí radní chtějí převést nemovitosti, které patří městu, do vlastnictví Měšťanského pivovaru. Ten by tak mohl uplatňovat odpisy i odpočet daně z přidané hodnoty. Má to ale jeden háček: radnice bude muset ze svého platit za podnik, který vlastní, sedmdesátimilionový úvěr.

Město koupilo pivovar na břehu Otavy v roce 2005 od státu. Zaplatilo za něj sedmdesát milionů korun, což je zmiňovaný úvěr. Ten dosud radnice splácela z nájemného, které účtovala pivovaru za nemovitosti. Toto chce nyní změnit. „Pokud vložíme nemovitosti v areálu pivovaru do majetku pivovaru, bude moci uplatňovat odpisy i odpočet daně. Úvěr zůstane městu a to jej bude muset platit. Chceme ale vytvořit takové podmínky, aby vznikly nové zdroje, které toto v budoucnu vynahradí,“ říká starosta města Pavel Vondrys. Z čeho konkrétně radnice zaplatí úvěr, zatím neví. Roční splátky jsou zhruba 6,5 milionu korun, což je i výše nájemného. Hodnota budov, které radnice chce vložit do pivovaru, je pak 60 milionů.

Městu budou na účet přicházet pouze dividendy, ale ty oproti placenému nájemnému nejsou tolik výhodné. Pivovar je vyplácí z čistého zisku, tedy zisku po zdanění. Vlastní dividendy se musí pak znovu danit. Radní hledají způsob, jak ročně miliony korun z pivovaru legálně dostat. Do úvahy připadá například sponzoring městem organizovaných akcí, kdy by pivovar byl hlavním partnerem. „Přesně o této formě jsme se bavili, pivovar by mohl být sponzorem například dudáckého festivalu,“ říká ředitel Měšťanského pivovaru ve Strakonicích Jaroslav Tůma.

Ředitel pivovaru Tůma tvrdí, že když zastupitelé neodsouhlasí převod budov do majetku podniku, bude pivovar na každé investiční akci prodělávat.

Nyní máme naplánovány opravy za devatenáct milionů korun. Z toho tři miliony jsou DPH. Takže když budou budovy v našem majetku, dokážeme je opravit za šestnáct milionů, když budou radnice, bude to stát devatenáct milionů, protože ta si nemůže daň odečíst,“ vysvětluje Tůma. Pivovar má v plánu i další modernizace a rekonstrukce za desítky milionů. Například novou plnicí linku lahví a opravu budovy, v níž stojí.

Návrh na převod budov zastupitelé příští týden s největší pravděpodobností odsouhlasí. Objeví se ale i hlasy proti - například opoziční zastupitelky Hany Roudnické z politické strany 4 vize. Ta už před měsícem na zastupitelstvu navrhovala, aby se radnice pivovaru zbavila.

Než abychom investovali desítky milionů do oprav, tak pivovar prodejme. Mohl by vydat volně obchodovatelné akcie, které by si mohl kdokoliv koupit,“ navrhovala. Teď slibuje, že přijde opět s protinávrhem, protože se obává, aby společnost vydělala dostatek peněz jak na modernizace a investice, tak i na sponzoring městských akcí.

Zdroj: iDnes.cz| Autor: Václav Janouš


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI