Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Šestnáct výčepních bude bojovat o titul mistra světa

Co se píše o pivovarech a pivu


Šestnáct výčepních bude bojovat o titul mistra světa

[úterý, 30. září 2008]

Mistři výčepní reprezentující šestnáct zemí celého světa se utkají tento týden v Praze a Plzni o titul mistra světa v čepování piva Pilsner Urquell! Soutěžící budou muset projít náročnými teoretickými a praktickými zkouškami v čepování piva. Poprvé v historii soutěže se finále přesunulo z New Yorku do Česka.

Na Staroměstském náměstí vyroste futuristický kulový pavilón a pódium. Na něm bude moci sledovat výkony soutěžících i veřejnost. Slavnostní vyhlášení vítěze proběhne v rámci galavečera na Pražském hradě. Soutěž je již tradičně organizována na vysoké společenské úrovni, která dokládá význam značky Pilsner Urquell pro společnost SABMiller. Výčepní z šestnácti zemí se na tři dny stanou celebritami, o jejichž pohodlí a o regulérnost soutěže se stará početný mezinárodní tým.

"Mezinárodní soutěž o titul Pilsner Urquell Master Bartender získává po celém světě stále větší renomé. Zatímco v roce 2006 se do ní přihlásilo 272 výčepních, v loňském roce to bylo již tisíc a v tomto ročníku soutěžilo přes 1500 výčepních ze 16 zemí. Finále soutěže se poprvé uskuteční v České republice a to v Plzni a v Praze. Rád bych tímto pozval všechny příznivce piva a jeho správného čepování a servírování, aby se přišli podívat ve středu odpoledne na exhibici výčepních na Staroměstském náměstí," uvádí Mike Short, generální ředitel společnosti plzeňský Prazdroj.

Vinod Giri, mezinárodní manažer značky Pilsner Urquell řekl k soutěži: "Program Pilsner Urquell Master Bartender je výbornou příležitostí pro výčepní i jejich hospody. V uplynulých třech letech jsme hledali a odměňovali výčepní z celého světa, kteří nejen vytočí hodně piva, ale mají pro Pilsner Urquell i stejné zaujetí, obětavost a hrdost, jaké měli sládci a zaměstnanci pivovaru za uplynulých více než 165 let historie tohoto piva." Vítěz letošního ročníku získá vedle prestižního ocenění i VIP cestu do New Yorku, kde se podělí o své znalosti a postupy s výčepními z newyorských hospod, kde je Pilsner Urquell na čepu.

Seznam účastníků Pilsner Urquell Master Bartender Award:

Václav Vanya – Česká republika

Mia Pesonen - Finsko

Alexander Bäckman - Švédsko

Alexander French - Dánsko

Arsenia Kaloudi – Řecko

Offer Bulka - Izrael

Birger Dedecker - Belgie

Antonio Hernández – Španělsko

Valentyna Lukyanov – Rakousko

Susanna Güntert – Německo

Dymitry Lukyanov – Bělorusko

Julien Caccia – Itálie

Dmitry Muchkin – Rusko

Lubomír Gavalier – Slovensko

Moses Brhlovu – JAR

Danny Walker – Velká Británie

Vítěz českého kola - utekl z domova, bydlel ve squatu a dnes je nejlepším výčepním

Ve stručnosti by se život Václava Vanyi dal shrnout do následující věty: Propadal ve škole, utekl z domova, prožil bouřlivé mládí, ztratil se v New Yorku a poté žil pět let ve squatu v Haagu.

Osud jej nakonec dovedl zpět do České republiky. Vrátil se k rodičům a s tátou otevřel v Kadani na severu Čech hospodu. Restaurace U Věžičky, stojící nedaleko františkánského kláštera v Kadani, je součásti franchisingového řetězce originálních švejkovských restaurantů. U piva z rukou nejlepšího českého výčepního plzeňského piva si můžete pochutnat na specialitách české kuchyně.

Václav začínal úplně od nuly, ale podařilo se mu propracovat až na špičku. Nasbíral mnoho zkušeností, aby se stal tento rok nejlepším výčepním v České republice.

Svoje mistrovství získává kritickým pozorováním kolegů a každodenní praxí za výčepem. Jeho rekordem je vyčepování 10 hl piva Pilsner Urquell na kadaňském festivalu.

Mezi jeho největší záliby patří poslech muziky. Miluje skupinu U2. Rád sleduje sport a fandí všem českým národním týmům.

Program soutěže

Úterý, 30. září

19.30 - slavnostní zahájení soutěže v pražském hotelu Josef

Středa, 1. října

8.00 - 16.30 - teoretická a praktická část soutěže v čepování, individuální rozhovory s porotou, Plzeňský pivovar, Plzeň

Čtvrtek, 2. října

14.00 - 16.00 - čepování piva na Staroměstském náměstí v Praze - otevřeno pro média a veřejnost

19.30 - galavečeře a slavnostní vyhlášení vítězů na Pražském hradě

Předešlí vítězové Pilsner Urquell Master Bartender:

2006 - Cebo Magutshwa, JAR (na druhém místě se umístil Lukáš Svoboda)

2007 - Erik Jonsson, Norsko (Jan Koreis se umístil v první desítce)

Rozhodčí soutěže

Václav Berka - Starší obchodní sládek Pilsner Urquell, Plzeňský Prazdroj, a. s.

V pivovarnictví od roku 1980 (od počátku Pilsner Urquell)

Člen Asociace plzeňských sládků a České chemické společnosti

Autor mnoha publikací o pivovarnictví

Ryan Johnson - americký obchodní sládek, Divize mezinárodních značek pivovaru Miller

15 let se doma věnuje vaření piva, destilaci a výrobě vín

Člen americké asociace homebrewingu

Pivovarník a konzultant mnoha minipivovarů a restauračních pivovarů

Asistoval při plánování a výstavbě mnoha pivovarnických systémů a pivních receptů

Alastair Gilmour - britský autor píšící o pivu

Oceněn cenami Britského sdružení autorů píšících o pivu - Autor roku (ve čtyřech kategoriích) a Glenfiddich Food & Drink Awards - Regionální autor roku 2004 a 2007

Píše o národních a mezinárodních kuchyních a nápojích, přispěl do knih The Eyewitness Guide to World Beer (2007) a The Beer Book (2008)

Členem odborné poroty při mnoha pivních soutěžích

Zdroj: Tisková zpráva Plzeňského Prazdroje

[SABMiller] 12:01 [permalink] [reaguj]


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI