Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

O Budvar se zajímají velké světové pivovary

Co se píše o pivovarech a pivu


O Budvar se zajímají velké světové pivovary

[čtvrtek, 12. červen 2003]

O Budějovický Budvar, poslední státem vlastněný pivovar, se kromě jeho největšího rivala - skupiny Anheuser-Busch - začínají zajímat i další velké světové pivovary. Ministerstvo financí v úterý Budvar zařadilo do seznamu podniků určených k brzké privatizaci. Ve svém plánu privatizací státních podílů zmiňuje, že Budvar by mohl nového majitele získat již koncem příštího roku.

"Národní podnik Budějovický Budvar byl vyjmut z privatizace do vyřešení všech známkoprávních sporů, které vede se skupinou Anheuser-Busch. Zvýšená ochrana práv po vstupu České republiky do Evropské unie otevírá diskusi o privatizaci podniku," píše se v materiálu. K urychlení prodeje Budvaru i dalších firem vede ministerstvo financí špatný stav státní pokladny. Podle několika zdrojů blízkých privatizaci se přitom o pivovar zajímají zatím čtyři velcí hráči.

Prvním je Anheuser-Busch, který nyní vede s Budvarem celkem osmdesát soudních a patentových sporů o značku Budweiser. V minulých dnech například Budvar vyhrál spor v Rakousku. Tamní soudy potvrdily, že pivo Budweiser a označení Bud jsou chráněnými názvy kvůli označení původu. Podobně rozhodly i soudy v dalších evropských zemích a Budvar by po vstupu země do EU měl získat definitivní ochranu známek.

Další ze zájemců, který již kontaktoval koaliční politiky, je majitel pražského Staropramenu Interbrew. "Chtěli by v Česku získat prémiovou značku piva, kterou Budvar určitě je," uvedl zdroj blízký privatizaci. Předběžný zájem vyjádřil i další velký světový koncern Heineken, který v tuzemsku ovládá Starobrno, a zatím posledním uchazečem je britská pivovarnická společnost Scottish Newcastle, která prodává například značku Foster's.

Kromě zdrojů z ministerstva financí potvrdil jednání o prodeji pivovaru pro časopis Týden i ministr průmyslu Milan Urban. Proti se zatím staví ministerstvo zemědělství, na jehož popud byl v roce 2001 Budvar ze seznamu privatizovaných podniků stažen. "Změna stanoviska by mohla nastat, pokud by výnos z prodeje směřoval zemědělcům, pro které nyní vláda nenašla peníze," uvedl zdroj. Prodat Budvar již napřesrok, jak zvažuje ministerstvo financí, však nebude nijak jednoduché. Firma se musí přeměnit z národního podniku na akciovou společnost, což bude trvat nejméně tři čtvrtě roku.

Šéf Budvaru Jiří Boček není privatizaci nijak nakloněn. "Překvapilo nás, že s touto iniciativou přichází ministerstvo průmyslu a obchodu, pod které odborně nespadáme. Je to akce, které momentálně nerozumím," reagoval Boček. (iDnes)


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI