Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Nejlepší české pivo. Dle britských The Times

Co se píše o pivovarech a pivu


Nejlepší české pivo. Dle britských The Times

[pátek, 5. září 2008]

Není to klišé, ale fakt. Ve světě je naše země pravděpodobně nejslavnější díky pivu. V britských „tradičních“ novinách The Times se objevil výborný článeček obsahující seznam deseti nejlepších českých piv. Článek má na svědomí Evan Rail, autor zajímavé knihy Good Beer Guide Prague and Czech Republic. Souhlasíte s ním?

Pivovar Nová Paka

Seznam nejlepších českých pivovarů dle The Times:

1. Pivovarský Dvůr, Chýně

2. Berounský Medvěd

3. Moritz, Olomouc

4. Vendelín, Liberec

5. Pernštejn, Pardubice

6. Pivovar Nová Paka

7. Medlešice

8. Pivovarský Dvůr Lipan

9. Pilsner Urquell, Plzeň

10. Dalešice (Postřižinské pivo)

Inu, nebudu zastírat. O polovině z těchto piv jsem v životě neslyšel, a to mám pivo rád. Z článku je ovšem vidět, že autor si dal s hledáním hodně záležet, a že pivu rozumí. Některé jeho obraty jsou kouzelné a připomínají některé etiketové popisy snobáčtějšího brášky piva. Mám na mysli víno.

Třeba toto: „Dalesice’s version is as rich and creamy as home-made ice cream, but with a lovely back-bite from lots of Czech hops. Like many of the best Czech brews, you’ll probably never taste anything like this in Prague. But once you do, you’ll wish you never had to go back”. Překládat nebudu.

U mě z českých piv vyhrává momentálně Bernard a jakožto rodák z Trutnovska musím zmínit i hořký trutnovský Krakonoš.

Článek v celé verzi naleznete zde: www.timesonline.co.uk Opravdu stojí za přečtení.

Dodatek: Zkuste si na stránce www.timesonline.co.uk zadat do kolonky Search slovo “czech”. Je docela zajímavé a poučné se cizíma očima podívat, co se v anglii o čechách píše.

Foto

Na obrázku je pro mě absolutně neznámý pivovárek Vendelín.

Zdroj a foto: BigBloger.cz | Autor: Karel Šec


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Martin Povýšil

středa, 10. září 2008
14:04

V každém případě bych na přední příčky umístil pivo z Velkého Meziříčí, Chýše a Vojkovic. Vybrat jen prvních deset nejlepších je moc těžké.


napsal(a): Martin Povýšil [Odpovědět]

alesch

úterý, 9. září 2008
16:47

Seznam deseti nejlepších českých pivovarů dle mého mínění:
1. Bernard
2. Chyše
3. Medlešice
4. Vojkovice
5. Sentice
6. Poutník
7. Dudák
8. Svijany
9. Oslavany
10.Litovel
Vycházím z toho, co jsem ochutnal na cestách, nebo na co se dá narazit v Brně, kde bydlím. Třeba chyšské pivo mi chutnalo ještě víc než Bernard, ale ochutnal jsem ho poprvé a naposled letos v červenci v Karlových Varech, kdežto Bernarda piju pravidelně od roku 1995 a stále si drží vyjímečnou kvalitu, proto u mně vítězí. Na rozdíl od Svijan, které jsem ještě cca před rokem a půl měl rozhodně na medailových pozicích, ale teď stále klesají...


napsal(a): alesch [Odpovědět]

Jura.z.Brna

pondělí, 8. září 2008
09:40

Jura.z.Brna

No a mimochodem, na desátém místě: Dalešice a Postřižinské pivo je něco úplně jiného. Postřižinské pivo je z Nymburka, Dalešické z Dalešic.


BCH

sobota, 6. září 2008
11:01

BCH

PU jsem bral s rezervou. Pokud je tam místo PU Lochota, tak je to v pořádku. Lochotu jsem ochutnal minulý rok a mně moc šmakoval.


napsal(a): BCH [Odpovědět]

Adsense

19. duben 2024
17:46


posted by: Inzerce

Herolt

sobota, 6. září 2008
10:04

Upozorňuji, že v originál článku v Timesech není na 9. místě zmíněn PU, ale U rytíře Lochoty... :-)


napsal(a): Herolt [Odpovědět]

BCH

sobota, 6. září 2008
07:41

BCH

Po přečtení nápisu jsem si představoval pořadí Pilsner Urguell, Staropramen, Gambrinus, Krušovice, Starobrno atd...Mile mě překvapilo, že pan Rail Evan pravděpodobně ochutnal dost českých značek. Pokud bych já dělal TOP značek, tak by ty TOPy měly dvě kategorie-minipivovary a průmyslové pivovary. Ve výše uvedeném TOPu dle mého názoru chybí Poutník z Pelhřimova a Malý Rohozec. Vyřadil bych Pardubice. U minipivovarů bych rozhodně z TOPu vyřadil Vendelína-zatím nejhorší minipivovarské pivo co jsem pil. Při mé návštěvě točený sud už něco pamatoval a pivo bylo zkažené. Já osobně jsem ochutnal pivo ze všech současných průmyslových pivovarů v ČR a z cca 30-ti minipivovarů v ČR, přesto určit pořadí by pro mě bylo asi dost složité. Takže suma sumárum všechny značky jsem zdaleka neochutnal, takže jsem napsal jen laický pohled člověka, který má rád pivo.


napsal(a): BCH [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI