Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

V Přerově oslaví ZUBRFEST - Svátek guláše a piva

Co se píše o pivovarech a pivu


V Přerově oslaví ZUBRFEST - Svátek guláše a piva

[úterý, 2. září 2008]

První sobotu v září se Výstaviště v Přerově promění v největší hospodu na Moravě a proběhne ZUBRFEST spojený se IV. Mistrovstvím ČR ve vaření kotlíkových gulášů.

Své polní kuchyně tady rozbalí kuchařské týmy z Čech, Slovenska, Polska i Maďarska, aby předvedli své kuchařské umění a utkali se o vítězný guláš. ZUBRFEST je unikátní akcí v České republice a vůbec největší přehlídkou guláše a piva. Pouze v Přerově budu mít návštěvníci možnost ochutnat na 35 gulášů připravených podle různých receptur a zapít desítkou druhů tradičně vařených piv Zubr, Holba, Litovel a dokonce i slovenského Steigra. Akce má obrovský úspěch nejen u návštěvníků. Letos přijede dvojnásobný počet kuchařských týmů než loni a uvaří zatím rekordní počet gulášů. To určitě přitáhne i více lidí, loni jich bylo na 3 tisíce a pokud bude přát počasí, očekáváme, že počet návštěvníků bude letos ještě vyšší.

Název tradiční pochoutky, která jde po staletí ruku v ruce s pivem, pochází z německo-rakouského Gulasch, a maďarského Guliás- původně pasák hovězího dobytka. Příprava guláše je zdánlivě jednoduchá, ale i skvělí kuchaři tvrdí, že na dobrý guláš je zapotřebí talent i dávka fantazie.

Nejlidovější stravu, kterou guláš zřejmě je, pasoval na úroveň soutěžního pokrmu otec projektu a mistr kuchařského umění Luděk Bil z Přerova.

Každý ze soutěžících kuchařů bude mít k dispozici malý kotlík s uzavřeným ohništěm a také pomocníka a topiče. Soutěžní guláš budou muset zvládnout za 5 hodin, jiná omezení prakticky neexistují. Maso a ingredience nejsou předepsány, takže záleží na fantazii a volbě každého kuchaře. Také letos se bude vařit klasický hovězí, ale i guláš z daňka, jelena, divočáka a dokonce i pštrosa.

Úkolem soutěžní poroty bude hodnotit nejen chuť guláše, nápaditost a celkový vzhled pokrmu,ale také způsob přípravy včetně pořádku a čistoty v polní kuchyni i výzdobu místa.

Letos poprvé proběhne také „divácká soutěž“, ve které nejlepší kuchařský tým určí sami návštěvníci. Kolem poledne budou gulášové speciality k prodeji, aby jejich kvality posoudili i všichni ostatní.

Posezení návštěvníkům zpříjemní pestrý program s vystoupením siláka Zekona, skupiny šermířů Cordiallo a taneční skupiny HIT i dobrá hudba v podání Pavla Nováka, Banjo Band Ivana Mládka a skupiny Pangea, která připomene slavnou éru Beatles. Večer až do 22.00 bude patřit DJ René Jančíkovi.

Zdroj: Zubr.cz


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI