Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

České pivo s velkým Č poznáte podle loga EU

Co se píše o pivovarech a pivu


České pivo s velkým Č poznáte podle loga EU

[čtvrtek, 28. srpen 2008]

Český svaz pivovarů a sladoven (ČSPAS) do současné doby ještě neobdržel oficiální vyjádření Evropské komise o uznání chráněného zeměpisného označení (PGI) „České pivo“.

I přesto ale již mohou výrobci, kteří dodrží podmínky pro výrobu Českého piva, své produkty ochranným označením podle Veselého označovat.

Spotřebitel by měl takové pivo poznat podle loga EU (modrý kroužek s hvězdičkami) a nápisu PGI. „Toto označení potvrzuje, že nejde o partyzánský název české pivo. Zároveň se tím ale výrobci vystavují kontrolám Státní zemědělské potravinářské inspekce, která má dodržování podmínek označení „České pivo“ na starosti,“ konstatoval výkonný ředitel ČSPAS Jan Veselý.

Sousloví české pivo se podle ČSPAS ještě před uznáním evropského ochrany vyskytovalo zhruba na 20 typech piv v ČR. Záruku, že je pivo vyráběno skutečně tradiční technologií a z tradičních surovin, ale bude pro spotřebitele představovat jeho identifikace chráněným zeměpisným označením a logem EU.

Dodržování podmínek výroby chráněného „Českého piva“ je dobrovolné. „Žádná povolení či licence k jeho výrobě, který měl podle některých informací vydávat ČSPAS, nejsou zapotřebí,“ zdůraznil Veselý.

Zdroj: Královéhradecko24.cz


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

ladin

pátek, 29. srpen 2008
07:43

To jsem zvedav, co bylo nakonec schvaleno a jak si "tradicni technologii" troufnou v Cesku varici pivovary vylozit, lepe receno co si troufnou obhajit pred kontrolnim organem.
http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:C:2008:016:0014:0022:EN:PDF


napsal(a): ladin [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI