Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Chmel z Račic jde i do Japonska

Co se píše o pivovarech a pivu


Chmel z Račic jde i do Japonska

[pátek, 22. srpen 2008]

Se sklizní chmelu začali tento týden také na rodinné farmě Antonína Alta z Račic. Chmel z celkově 35ha chmelnic postupně převezou a připraví na expedici na farmě u Záluží.

"Předpoklad výnosu je příznivý, klimatické podmínky byly vcelku dobré, takže předpokládáme nadprůměrnou sklizeň. Mimo počasí, že je mokro, nemáme problémy," spokojeně hodnotí průběh prací majitel farmy Antonín Alt. Podle něj mají podobné farmy problémy hlavně v jarním období, kdy jsou potřeba pracovní síly na ruční práci. "V minulosti při těchto pracích pomáhali studenti, ale dnes už nemají zájem. Bereme tedy Slováky, Ukrajince, Poláky nebo Rumuny, ale pracovní síla se hledá těžko," vysvětluje Alt.

Většina českého chmelu je určena na export. Celkově se vyváží asi 80% produkce. Chmel z okolí Záluží a Račic je ze 60% určen pro družstvo Žatec a dalších 40% pro německého obchodníka. "Pak už nevíme kam přesně jde a jaké pivo se z něj dělá, ale expeduje se dál v Německu, ale také do Japonska," popisuje další pouť zeleného zlata Antonín Alt.

Zdroj: Ústecko 24.cz | Autor: Jan Dostal


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI