Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Sládek představil Chodům chodské pivo

Co se píše o pivovarech a pivu


Sládek představil Chodům chodské pivo

[pátek, 8. srpen 2008]

Milovníci zlatavého moku měli v pátek v podvečer jedinečnou možnost seznámit se s chodským pivem. „Pivo je naše rodinná krev, vaříme je už 100 let,“ nadnesl při své přednášce o chodském pivu, která se konala v rázovité chodské restauraci U Sv. Jána v Trhanově, sládek z rodinného pivovaru v Chodové Plané Jiří Plevka.

Foto

Podle svých slov nemá na podobné přednášky příliš času, ale tentokrát rád udělal výjimku. „Dnešní beseda o pivu, to byl prima nápad pana Novotného představit Chodům ´jejich´ pivo. Pro chodské pivo jsme usilovali o ochrannou známku ještě před našímn vstupem do Evropské unie. Původně ji měly mít všechny značky, ale pak udělali v Bruselu změnu a všechna piva se musela přeregistrovat,“ řekl Deníku Plevka s tím, že Chodovaru to trvalo do počátku letošního roku. Nyní je rád, že se vše podařilo a zhruba před měsícem bylo Chodské pivo zapsáno jako značka do evropského věstníku. „České pivo není registrováno do dneška,“ dodal sládek.

A co se mohli návštěvníci besedy dozvědět? Například to, jaká chodská piva se vyrábějí a proč figuruje ve znaku pivovaru pes Albi. „Chodské pivo má jasně definované suroviny, ze kterých se vyrábí. Pivovar si dal do znaku psa Albiho. Je to proto, že pes byl ve znaku sladovnického cechu. U nás se traduje, že právě pes Albi našel pramen, který dodnes používáme k vaření piva. Prý je tam pořád a pramen hlídá,“ řekl nám sládek Plevka a dodal: „Chceme dělat to, co Čechy proslavilo. Krédem je udržet pro budoucí generace klasický český ležák, tedy pivo vyráběné za pomalého kvašení a nízkých teplot.

Zdroj: Domažlický deník | Autor a foto: Milena Cibulková


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI