Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Přestaňte točit jiné pivo. Za půl milionu

Co se píše o pivovarech a pivu


Přestaňte točit jiné pivo. Za půl milionu

[úterý, 8. červenec 2008]

To zklamání jistě dobře zná každý pivař. Přijede do neznámého města a chce ochutnat místní specialitu, ale namísto toho na něj nad hospodami čekají pouze vývěsní štíty velkých pivovarů.

Pětice nejsilnějších výrobců v posledních letech ještě zvýšila svůj podíl na českém trhu, který v loňském roce přesahoval 82 procent. Zbylá část zůstává na další třicítku pivovarů, které to v boji s obry mají hodně těžké.

„Kdekoliv je nějaká lepší a větší hospoda, tak se ji velcí hráči okamžitě snaží získat. A nezřídka se jim to daří právě na úkor menších výrobců,“ říká ředitel náchodského pivovaru Primátor Josef Hlavatý. Při boji o restauraci nabízejí pivovary hospodským kompletní vybavení podniku, nezřídka jim také slíbí tučnou prémii, pokud se zaváže k odběru určitého množství piva.

„Setkal jsem se i s případem, kdy bylo hospodskému nabídnuto, že pokud přestane točit naše pivo, dostane na ruku půl milionu korun,“ upozorňuje majitel pivovaru v Koutě na Šumavě Jan Skala.

Jeho pivovar přitom vaří pouhých šest tisíc hektolitrů piva ročně. Pro srovnání – takové množství vyrobí pivovary patřící do skupiny Plzeňského Prazdroje za pouhých šest hodin. Prazdroj, Gambrinus či Kozel, které do skupiny spadají, trhu jasně dominují, jejich podíl na trhu je dohromady téměř padesát procent.

Malé pivovary se snaží odlišit především tradičním způsobem výroby či zaměřením na místní štamgasty. „V některých regionech naštěstí patriotismus ještě funguje,“ říká Hlavatý. Na sepětí s regionem má reklamní kampaň postavenou třeba uherskobrodský pivovar Janáček, který na city pivařů útočí sloganem Náš kraj, naše pivo. A jeho pivo se jmenuje Patriot.

Zdroj: MF Dnes.cz | Autor: Martin Lysoněk


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

hroch

středa, 9. červenec 2008
14:56

hroch

Mě se ozvali před rokem jestli nechci točit G. Ve mě se tak vzkypěla žluč a tak jsem tomu dílerovi vynadal co si myslím o jejich sodovkovým eurobíru, že jsem si ani nevyslech kolik by nabídli. Ale podle reakce mnoha reklamou zmasírovaných zákazníků , kterým se musí neustále vysvětlovat proč je 11ka Svijany lepší než 9ka G a ještě levnější, chápu že si někdy hospodský řekne "teď vezmu od nich prachy a stejně potom nebudu mít hospodu prázdnou.


napsal(a): hroch [Odpovědět]

Malakin

středa, 9. červenec 2008
11:09

Malakin

U nas v Zabreze (na Morave) patriotismus docela funguje. Snad je to i tim, ze Holba cizaky do mesta a vesnic v okoli jen tak nepusti. A kdyz uz, stamgasti nove pivo nechteji. Takto se potacel s neporizenou Gambrinus z hospody na Valove. Je tomu sice uz par let, ale za zminku to stoji. Ted uz tam maji zase Holbu.

Totez se stalo na vesnici, kde bydlim. Desitky let na cepu Holba ci Litovel, pak jakysi experiment s Kozlem a G (pry za tim byla financni pobidka) a lide tam prestali chodit. Radeji jezdili na kole do 3-km vzdalene hospody v sousedni dedine. Ale vse se v dobre obratilo a uz par let tam zase maji Holbu s Litovli. Kez by to tak fungovalo vsude...
---------------------------------
Zpráva byla upravena 09.07.2008 ve 11:10:30


ICQ: 321224013

napsal(a): Malakin [Odpovědět]

Roman Holoubek

středa, 9. červenec 2008
08:22

Roman Holoubek

Ano tu situaci znám velmi dobře i já.
V malém maloměstském hotelu, který není postaven na výtoč je jeden z mála nezávislých hostinských. Vždy točil Prazdroj (je závislý na turistech). Spolu jsme se dohodli a majitel změnil strategii - nabízí nyní hostům vše Valašské a k tomu patří i valašské pivo. "Vyhozený" Prazdroj jej pravidelně 1 x měsíčně navštěvuje (dodává nealko Birel) a pokaždé jej láme na vyhození BONu. Nabídka začala na 50.000,- Kč na ruku - nyní je už přes 100.000,- Kč. Jak dlouho ještě bude odolávat?
A mohl bych jmenovat dál - i tam , kde se to povedlo.



PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI