Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Pivovar InBev pokračuje v boji o Anheuser-Busch

Co se píše o pivovarech a pivu


Pivovar InBev pokračuje v boji o Anheuser-Busch

[úterý, 1. červenec 2008]

Belgický pivovarnický koncern se nevzdává v boji o převzetí svého amerického rivala, pivovaru Anheuser-Busch. Svou původní nabídku 65 dolarů za akcii však zatím nezvýšil. Management Anheuseru transakci, která by akcionářům pivovaru vynesla 46 miliard dolarů, odmítl s tím, že je příliš nízká.

InBev zopakoval, že preferuje přátelský dialog. Upozornil však, že učiní vše proto, aby o nabídce mohli rozhodovat přímo akcionáři společnosti. Belgický pivovar už kvůli tomu dokonce podal žalobu, aby akcionářům Anheuseru bylo umožněno vyměnit celou správní radu firmy. Podle analytiků je to krok k vyhlášení tendru na koupi akcií přímo od akcionářů bez nutnosti dohadovat se s vedením Anheuseru.

Nabídka 65 dolarů za akcii podle vedení Anheuseru, který se značkami Budweiser a Michelob ovládá skoro polovinu amerického trhu s pivem, nereflektuje skutečnou hodnotu společnosti. Návrh také údajně nedoceňuje růstový plán, který má Anheuseru pomoci ušetřit až miliardu dolarů ročně.

Pokud by InBev Anheuser-Busch nakonec získal, vznikl by největší výrobce piva na světě. Odborníci navíc poukazují, že by spojení bylo výhodné pro obě firmy. "Tam, kde je silný Anheuser-Bush, nejsou prakticky pivovary InBevu a opačně," míní ředitel Českého svazu pivovarů a sladoven Jan Veselý.

Anheuser-Busch je největší americký pivovar. V České republice je známý hlavně díky sporům s českobudějovickým Budvarem o značky Budweiser a Bud.

InBev vznikl v roce 2004 spojením belgického pivovaru Interbrew a brazilské nápojové společnosti AmBev. Ve světě ho proslavily hlavně značky Stella Artois, Beck nebo Bass. V Česku vlastní značky Staropramen, Ostravar a Braník. Do loňského roku byl InBev největším pivovarem na světě. O první místo ho připravila skupina SABMiller, vlastník Plzeňského Prazdroje.

Zdroj: ČT24.cz

[AB InBev] 21:22 [permalink] [reaguj]


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI