Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Pivo k dortíku? Proč ne!

Co se píše o pivovarech a pivu


Pivo k dortíku? Proč ne!

[pondělí, 23. červen 2008]

Čeští experti přes zlatavý mok tvrdí: Pivo už dávno není jen hospodský nápoj k zapití buřtů s cibulí, ale můžete si ho dát třeba i k dortu! „Při volbě je potřeba prostě zkoušet a zkoušet,“ říká starší sládek Plzeňského Prazdroje Václav Berka.

Obecně platí: čím tučnější a masitější jídlo, tím je k němu lepší tmavší a silnější pivo. „Podobně platí, že v zimě a večer se hodí pít tmavá a více alkoholická piva, protože zahřejí. Světlá, méně alkoholická, doporučujeme v létě a při sportu. Osvěží, ale alkohol nás tolik neovlivní,“ tvrdí sládek Berka.

Pokud si myslíte, že zapíjet kus čokolády pivem je šílená kombinace, pletete se. Podle pivovarských odborníků jde třeba dortík a silné sladké pivo s karamelovou chutí skvěle dohromady! „Platí jedna zásada. Pivo musí být sladší než jídlo. Takže klidně s čokoládovým dortem, ale bez šlehačky. Nebo k jablkovému závinu,“ dodává sládek Berka.

Tyhle kombinace odborníci doporučují

- Gambrinus (jemně hořký, zároveň lehce nasládlý): nakládaný hermelín, zelňačka s pikantní klobásou, dušená telecí líčka s cibulkou.

- Pilsner Urquell (příjemná hořkost, chmelové aroma, sladová vůně): utopenec, bramboráky, guláš se špekovým knedlíkem, svíčková s houskovým knedlíkem, pečený candát s čabajkovým sosem.

- Nealko pivo: zeleninové saláty, ryby, roštěná s bramborovou kaší a houbami.

- Velkopopovický Kozel černý (jemně karamelová chuť s chmelovou příchutí): kachní stehno se špenátem, telecí guláš na pivě, králík na pivě.

- Bavorské pšeničné pivo (chuť po banánech, hřebíčku a vanilce): dušené telecí koleno se zeleninou, kachní prsa s ovocnou omáčkou, zeleninové saláty.

Zdroj: AHAonline.cz


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Jarda

sobota, 28. červen 2008
16:22

Nakládaný hermelín je obvykle s cibulí, často s feferonkou, dále je uvedena zelňačka s pikantní klobásou. To jsem zvědav, jak Gambrinus, který už tak nemá žádnou chuť, bude chutnat po tak tak výrazných jídlech :)


napsal(a): Jarda (jardakubalek(a)seznam.cz) [Odpovědět]

Libor

pondělí, 23. červen 2008
10:45

Libor

mňa pobavila tá vetička o "odborníkoch"


ICQ: 425728891

napsal(a): Libor [Odpovědět]

emu

pondělí, 23. červen 2008
10:37

emu

Už by to chtělo, aby si PR oddělní Prazdroje dalo nějakou dovolenou, ale to by asi česká média neměla co o pivu psát...


ICQ: 449477888

napsal(a): emu [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI