Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Tip na víkend: pivní lázně aneb oáza klidu

Co se píše o pivovarech a pivu


Tip na víkend: pivní lázně aneb oáza klidu

[pátek, 20. červen 2008]

Myslím, že mnoho z nás zná ten pocit naprosté únavy a vyčerpání po dalším dlouhém týdnu stráveném v kanceláři u monitoru svého počítače. Pak přichází jediná myšlenka, potřebuji odtud utéci do úplně jiného prostředí a vydatně si odpočinout. V dnešním článku přinášíme jeden tip na takový milý útěk z reality. Zvlášť pro nás Čechy, milovníky zlatavého moku, se může stát takový pobyt v pivních lázních doslova oázou klidu a relaxace.

V dnešním článku se vám pokusíme autenticky prezentovat jednu z výborných možností odpočinku, zejména lidé pracující dlouhé dny v kanceláři by tento tip na výlet mohl zaujmout. Areál pivních lázní se nachází v Chodové Plané, která je situována nedaleko Mariánských lázní. Na místo se dostanete poměrně rychle a jednoduše. Nejlepší je cestovat přímo po dálnici D5 směrem na Rozvadov, po opuštění dálnice na sjezdu Bor, Tachov, Cheb, Planá už je to na místo jen několik kilometrů.

Muzeum, restaurace, hotel, lázně, turistika – vše v jednom

Chodová Planá, to nejsou pouze pivní lázně. Jedná se o rozsáhlý areál, kde se na jednom místě, doslova pár kroků od sebe, nachází v rámci pivovarského areálu Hotel u Sládka, Pravé pivní lázně, Beerrarium Stará Sladovna a také Restaurant a muzeum Ve Skále.

Foto

Dnešní článek má ale za cíl představit především kouzla a taje Pravých pivních lázní. Už při objednávce procedury, kdy nám bylo sděleno, že jsou volná pouze poslední dvě místa, bylo zřejmé, že je o neobyčejnou lázeňskou kůru veliká poptávka. Kromě pivní lázně je možnost kombinovat léčebnou kůru s léčebnými masážemi, pitnou kúrou a léčebnými zábaly. V ceně jedné pivní lázně jsou právě i zábaly a dvě piva Chodovaru zdarma. Přiobjednání masáže už nebylo bohužel kvůli vysoké obsazenosti možné.

Ale i tak to stálo za to. Lázně se nachází přímo v Hotelu u Sládka. Po příchodu nás uvítaly dvě milé recepční a uvedly nás do podzemních prostor, kde se nás již ujaly profesionální lázeňské sestry. Celý prostor byl prostoupený pro nás příjemným pivním odérem. Po svlečení v kabinkách jsme se zamotali do velkých bílých hábitů a sestra nás odvedla do oné místnosti, kde jsou vedle sebe umístěny jednotlivé pivní vany. Poté jsme byli ponořeni do připravené lázně, která je složená z vody a minerální vody ILSANO o teplotě 34 °C. Přísadu koupele tvoří tmavé Koupelové pivo vyráběné tradiční metodou podle chráněné originální receptury hlavním sládkem rodinného pivovaru Chodovar, dále živá kultura pivovarských kvasnic, chmelové mláto a směs drcených bylin. Hladina lázně je pokryta charakteristickou pivní pěnou karamelové barvy a prostor aromatizován vůní čerstvě uvařeného tmavého piva.

Při prvním ponoření zapomenete na všední problémy

První pocit po ponoření byl opojný. Při pohledu na stoleček vedle vany, kde již byla připravena orosená sklenice piva, se naše pocity stávaly již euforickými. Jistě jsme byli ovlivněni naším pozitivním vztahem k pivu, ale nezávisle řečeno, nápad, samotné provedení procedury a prostor lázní, se jeví jako velice pozitivní. Zkusili jsme ochutnat přímo i "pivo" z vany, ale nebylo to ono.

Důležité je zmínit, že pivní lázeň neuspokojuje pouze vaše chuťové buňky. Díky příznivé teplotě vody způsobí postupně mírné zvýšení srdeční činnosti a aktivaci krevního oběhu v celé cévní soustavě. Lázeň prohřeje pokožku a uvolní póry kůže, kterými se při mírném pocení odplavují z podkoží škodlivé látky. Chmelové mláto působí jako očistný peeling odstraňující z těla unavené části kůže. Podle popisu na webu pivních lázní má léčebná kúra ještě jiné pozitivní účinky na vaše zdraví.

Doba pobytu v lázni je dvacet minut. Po uplynutí této doby jsme opustili prostor pro koupel a byli jsme uloženi na lůžko v prostoru pro relaxaci. Zabalili nás do prostěradla a deky z ovčího rouna. Při tlumeném osvětlení a příjemné hudbě nastává fáze uklidnění organismu. Prohřáté tělo dokončuje fázi pocení, srdeční činnost se zklidňuje, pozvolna klesá krevní tlak, uvolňují se svaly a obnovuje tělesná energie. Očištěná, omlazená pokožka přijímá účinné prospěšné látky, které po koupeli na pokožce ulpěly a postupně se vstřebávají póry do podkoží. Na stolečku vedle relaxačního lůžka nás navíc čekalo další milé překvapení v podobě druhé vychlazené sklenice Chodovaru. Menší problém byl onen zábal, kdy i ruce byly pod dekami. Po našem dotazu nás sestřička uklidnila, že pít můžeme a ruku ze zábalu chvílemi vytáhnout.

Foto

Doba odpočinku po koupeli trvala přibližně dvacetpět minut. Poté při odchodu do šaten jsme se cítili už jako v úplně jiném světě. Příjemné účinky z konzumace piva, samotné lázně a všudypřítomného pivního aroma se projevily. Mysleli jsme si, že bude následovat sprcha. Ale lázeňská sestra nás vyvedla z omylu. Byli jsme upozorněni, že po koupeli je nutné nemýt se alespoň šest následujících hodin, aby procedura měla ty pravé účinky. Poté, co jsme opustili areál, zvolili jsme oběd v Restaurantu Ve Skále. Následoval návrat do reality běžného života, ovšem těch pár hodin v areálu v Chodové Plané lze jen doporučit jako perfektní možnost odpočinku a relaxace.

Zdroj a foto: ITBiz.cz | Autor: Jiří Kocourek


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI