Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Politici v USA se bojí prodat Anheuser-Bush do Evropy. Jde o národ

Co se píše o pivovarech a pivu


Politici v USA se bojí prodat Anheuser-Bush do Evropy. Jde o národ

[pátek, 13. červen 2008]

Vlastník amerického Budweiseru, Anheuser-Busch, dostal nabídku na převzetí od belgického InBevu za 46,3 miliardy dolarů. Vznikla by tím největší pivovarnická skupina na světe. Americkým politikům se to ale před volbami nelíbí, bojí se ztráty pracovních míst pro Američany.

elgická pivovarnická skupina InBev dala v noci ze středy na čtvrtek svému americkému konkurentovi Anheuser-Busch první reálnou nabídku, za kolik by ho koupila. Nabízí 46,3 miliardy dolarů (727 miliard korun) při ceně 65 dolarů za akcii.

Pokud by se tyto dvě společnosti spojily, vznikl by největší výrobce piva na světě a transakce by se stala největším firemním převzetím v odvětví alkoholických nápojů.

Anheuser sdělil, že správní rada návrh InBevu "pečlivě zhodnotí" a rozhodne se, jak se k němu postaví. Podle expertů z odvětví je nabídka InBevu prvním krokem v sérii vzájemných jednání, která by mohla vytáhnout konečnou cenu nad 70 dolarů za akcii.

Americké volby a ikona Anheuseru

Proti prodeji majitele amerického Budweiseru do Evropy se ale postavili zámořští politici a aktivisté. Podle nich hrozí, že nový vlastník v USA omezí počet pracovních míst. To je zvláště v souvislosti s blížícími se prezidentskými volbami a aktuálním hospodářským problémům ožehavé téma.

Pro Američany je také těžko přijatelné, aby jejich ikonu mezi firmami vlastnili Evropané. Republikánský guvernér státu Missouri Matt Blunt podle Yahoo News prohlásil: "Jsem rozhodně proti prodeji Anheuseru a současná nabídka na převzetí mě hluboce znepokojuje."

Bluntův kolega Ed Martin k tomu řekl: "Akcionáři by měli odolat dolarům, které budou vykoupeny americkými pracovními místy... protože tady jde o víc než jen o pivo, tady jde o naši práci a náš národ."

Návrh transakce InBev-Anheuser zapadá do vlny spojování velkých světových pivovarů. V poslední době se britská jednička Scottish & Newcastle dohodla na svém rozdělení mezi dánský Carlsberg a nizozemský Heineken, skupina SABMiller dojednala spojení amerických aktivit s firmou Molson Coors Brewing

Anheuser-Busch je největší americký producent piva s podílem 48,5 procenta. Od založení Anheuseru před stoletím a půl má hlavní slovo ve výrobci piva značek Budweiser a Michelob rodina Buschů, o níž se soudí, že většina z jejích členů je proti převzetí. Vlastnický podíl rodiny se sice již snížil do té míry, že nemá možnost veta, její vliv ve správní radě je však nadále silný.

Druhým největším akcionářem Anheuseru je známý investor Warren Buffett, který má na firmě pět procent akcií. InBev má na americkém trhu zatím jen malý podíl. Skupina má přitom se společností Anheuser-Bush pro americké území distribuční dohodu.

InBev má silné pozice na trzích západní a východní Evropy, Asie a Latinské Ameriky. Společnost vznikla v roce 2004 spojením belgického pivovaru Interbrew a brazilské nápojové společnosti AmBev. Na českém trhu s pivem má InBev se značkami Staropramen, Ostravar a Braník asi 15procentní podíl. Loni o pozici největšího světového výrobce piva InBev připravila skupina SABMiller, vlastník Plzeňského Prazdroje.

Zdroj: iHNed.cz | Autor: Tereza Fingerová


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI