Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Budvar zvýšil hrubý zisk o 13 procent

Co se píše o pivovarech a pivu


Budvar zvýšil hrubý zisk o 13 procent

[úterý, 10. červen 2008]

Budějovický Budvar zvýšil loni zisk před zdaněním o 13 procent na 302 milionů korun, výnosy posledního státního pivovaru se zvýšily o osm procent na 2,301 miliardy korun.

"Za lepšími loňskými výsledky stojí zvýšení prodeje, efektivnější řízení nákladů a efektivnější zajištění kurzových rizik proti posilování české koruny," řekl generální ředitel Budvaru Jiří Boček. Nicméně posilující koruna připravila pivovar za poslední dva roky o 80 milionů korun na tržbách. Proti růstu zisku i přidané hodnoty pak podle Bočka působilo také zdražení energií, dalších vstupů a zejména surovin, kdy cena sladu stoupla o 42 procent a chmele o 16 procent.

Budvar byl loni po Plzeňském Prazdroji a Staropramenu třetím největším výrobcem piva a zároveň jeho třetím hlavním exportérem.Za rok 2007 českobudějovický pivovar prodal 1,253 milionu hektolitrů (hl) piva. Zhruba 60 procent budvarského prodeje tvoří světlý ležák, více než třetina připadá na výčepní pivo.

Do 53 zemí Budvar vyvezl rekordních 586.885 hektolitrů piva, oproti předchozímu roku o necelých šest procent víc. Celkový tuzemský vývoz se loni zvýšil o 1,6 procenta na 3,6 milionu hektolitrů. Budvar tak zaujímá šestnáctiprocentní podíl na celkovém domácím exportu.

Budějovický Budvar n.p. zahájil již první kroky k přeměně na akciovou společnost. V půlce května podepsali zástupci ministerstva zemědělství a Budvaru smlouvu s právní kanceláří, která má vypracovat návrh transformace. Poradci mají mimo jiné posoudit, zda Budvar na akciovku vůbec transformovat.

Za nejdůležitější se považuje, jak vyřešit při případné transformaci přechod duševního vlastnictví včetně ochranných známek na novou firmu. Nejcennější položkou bude zřejmě ochranná známka Budweiser Budvar, o kterou vede pivovar ve světě válku s globální trojkou - americkým Anheuser Busch.

Zdroj: E15.cz


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI