Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Německému trhu s pivem hrozí propad

Co se píše o pivovarech a pivu


Německému trhu s pivem hrozí propad

[pondělí, 9. červen 2008]

,,Vicemistr světa" ve spotřebě piva se propadá do stále hlubší krize. V Německu se prý letos prodá nejméně piva v poválečné historii. V deníku Die Welt před tím varoval šéf pivovarnické skupiny Radeberger Gruppe Ulrich Kallmeyer.

Německého piva se podle jeho odhadů prodá o čtyři procenta méně než v minulém roce a situaci nezachrání ani evropský šampionát ve fotbale. Je tak možné, že svůj primát v konzumaci pěnivého moku si ještě více upevní Češi. ,,Předpokládám propad trhu o čtyři procenta," řekl Kallmeyer.

Mezi důvody stále sílícího negativního trendu jmenoval expert demografický vývoj, měnící se zvyklosti spotřebitelů, rostoucí ceny piva, ale i zákaz kouření v gastronomických zařízeních, jejž zavedly prakticky všechny spolkové země.

Od 1. července bude platit i ve dvou zbývajících, tedy v Severním Porýní-Vestfálsku a Durynsku. Německý statistický úřad oznámil, že německým hospodám, barům a diskotékám se v prvním čtvrtletí letošního roku po očištění o inflaci snížil obrat o 4,6 procenta v porovnání se stejným obdobím předchozího roku.

Jenom ve spolkových zemích Bádensko-Württembersko a Dolní Sasko, které omezení kouření v těchto podnicích zavedly ve třetím čtvrtletí minulého roku, klesl obrat z prodeje nápojů reálně o 9,8 procenta, zatímco v ostatních spolkových zemích to bylo 6,8 procenta. Prodej jídla v německých gastronomických podnicích přitom klesl jen o 0,8 procenta.

Statistici však upozorňují, že zatím nelze dávat pokles prodeje nápojů jednoznačně do souvislosti se zaváděním ostřejších protikuřáckých zákonů. Příčinou menšího odbytu piva je podle Kallmeyera i skutečnost, že lidé jsou nuceni vydávat více peněz za jiné věci, například za benzin, jehož ceny v posledních měsících prudce dosáhly rekordních úrovní.

Během prvních čtyř měsíců tohoto roku se tak v Německu prodalo o 1,8 procenta piva méně oproti předchozímu období.

Zdroj: E15.cz


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Ludwig

úterý, 10. červen 2008
07:59

Ludwig

To s tim "ZAKAZEM" koureni neni tak jako ze se v Nemecku nesmi kourit! Pokud se jedna o nejakou malou rohovou hospudku, ktera sestava jen z jedne jedine mistnosti, tak tam to muze byt problematicky, jenze asi 99% hospodskejch na tenhle zakon kasle a vsude se kouri dal!
Zakon rika, ze "Se nesmi kourit tam kde se pivo cepuje", takze ono staci obesklit ten vycep plexisklem a zbytek mistnosti je kuracky. To je extremni pripad. Kdo mel hospodu co byla jen z jedne mistnosti, tak tak postavili zed, stacila spis jen nejaka sadrokartonova stena, a tam se kouri dal . Pred vycepem nechali 2-3 stoly jako ze v "nekuracke mistnosti"
Vlk se nazral, a koza zustala cela!
S tou spotrebou je to spis tak, ze lidi v Nemecku vydelavaji asi 6 EUR na hodinu, a pullitr stoji asi 3 EUR!
Proto snad maji mensi obrat, protoze lidi na to nemaji penize. Z kourenim to nema nic spolecnyho!!


napsal(a): Ludwig [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI