Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Čeští pivaři jsou věrni lahvovému pivu

Co se píše o pivovarech a pivu


Čeští pivaři jsou věrni lahvovému pivu

[čtvrtek, 5. červen 2008]

Čeští pivaři zůstávají věrni lahvovému pivu a jen malá část z nich si kupuje svůj oblíbený nápoj v plechovce. Česko tak v podílu plechovek na prodaném baleném pivu výrazně zaostává například za Švédskem, Británií či Polskem, kde naopak pivaři nakupují především pivo v plechovkách. Novinářům to dnes řekl Gote Nylin ze sdružení evropských výrobců plechovek Beverage Can Makers Europe (BCME). Tuzemské pivovary do plechovek stáčejí jen malou část svého výstavu, přičemž značný podíl plechovkového piva vyvážejí do zahraničí.

Plechovkové pivo se podle Nylina na celkovém tuzemském prodeji baleného piva včetně sudového podílí jen zhruba pěti procenty. Naproti tomu ve Švédsku činí podíl plechovek 75 procent, v Británii 69 procent, Irsku 65 procent a v Polsku a Maďarsku mají pivní plechovky podíl 47 procent. "Česká spotřeba (plechovkového piva) je hluboko pod průměrem evropských zemí a ČR zaostává i za sousedními zeměmi, jako jsou Polsko, Maďarsko či Slovensko," podotkl Nylin, podle kterého se plechovkové pivo na celkové loňské spotřebě piva v Česku podílelo jen 3,5 procenta.

Prodej plechovek s pivem a nápoji loni přitom v Evropě vzrostl zhruba o deset procent na rekordních 50,2 miliardy kusů. V Česku a na Slovensku bylo ale prodáno jen přibližně 400 milionů plechovek. Z toho polovina připadla na plechovkové pivo. Například v Británii přitom lidé nakoupili 8,2 miliardy plechovek a v Polsku 4,1 miliardy plechovek s pivem a nápoji.

Podle průzkumu společnosti GfK jsou v Česku plechovky oblíbené zejména mezi mladými muži ve věku od 18 do 34 let, přičemž lidé je pijí hlavně na cestách či dovolených. Z průzkumu vyplynulo, že lidé volí lahvové pivo i kvůli ceně, která je ve srovnání s plechovkami nižší. Sdružení BCME nyní v Česku připravuje kampaň zaměřenou na propagaci plechovkového piva. "Chceme připomenout českým spotřebitelům výhody plechovkového piva a v průběhu tří let zvýšit jeho podíl na trhu," podotkl Nylin.

Pivo pro tuzemský trh se podle loňských údajů stáčí z 53 procent do sudů a cisteren, jež zásobují hospody, kde se točí z tanků. Zhruba 45 procent piva pro Česko se prodává v lahvích a dvě procenta v plechovkách. Na ústupu jsou PET lahve, jejichž podíl je zanedbatelný.

Některé pivovary míní, že trh s plechovkami má růstový potenciál, a proto začaly stáčet pivo i do těchto obalů. Prodej piva v půllitrových plechovkách nedávno zahájil například Pivovar Ostravar. "Je to potenciál, jak upevnit pozici naší značky, chceme samozřejmě získat i nový trh a získat skupinu zákazníků, kteří rádi vyrážejí do hor na chatu a podobně," uvedla Martina Bučková, která má projekt na starosti.

Celková produkce piva loni v Česku vzrostla o půl procenta na 19,9 milionu hektolitrů. Vývoz se zvýšil o 1,6 procenta na 3,6 milionu hektolitrů. Spotřeba piva činila loni v České republice 158,8 litru na osobu. Podle odhadů se na ní z 15 až 20 procent podíleli zahraniční turisté.

Zdroj: Finance.cz


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Tomáš Kroupa

pátek, 6. červen 2008
12:31

Tomáš Kroupa

Ano, ouplně nejlepší plechovka je ta padesátilitrová... :)


Michal

pátek, 6. červen 2008
09:49

Michal

lada: Já vim, trochu sem se nechal unést, no stane se...


ICQ: 260962312

napsal(a): Michal [Odpovědět]

lada

pátek, 6. červen 2008
07:55

Lada

Jako pozitivum se nejcasteji uvadi nizsi hmotnost a pry lepsi ochrana piva, protoze plechem nepronika svetlo - ale u tech humusu, co se u nas prodavaji v plechu je tezke o zachovani kvality mluvit. Jestli skodi zivotnimu prostredi vice plechovka nebo vozeni a vymyvani skla zalezi na tom, kdo danou studii platil.
PS: Nerozcilujte se a pochopte, ze to je clanek na objednavku firmy, ktera vyrabi plechovky a rada by jich prodala vice.


napsal(a): lada [Odpovědět]

Michal

pátek, 6. červen 2008
01:24

Michal

Teď sem to dočet až do konce, takže se omlouvam a teď podruhý:
Odstavec 4: Je mi 22, a asi sem vyjímka, ale plech opravdu neni muj oblíbenej obal i když občas z něj piju. Hlavně se mi z něj pije neskutečně špatně. Dál, jaký že to výhody plecháčů, nám chtějí připomenout? Žádný nevidim...a) je to drahý, b) zabere to v koši víc místa než zátka (lahve přece vracíme :) ) (a nikde sem se nevšim popelnic na plech), c) skladný je to stejně jako lahev (půllitru je půllitru a ta tloušťka obalu to nevytrhne), d) když to spadne na zem, rozbije so to stejně jako lahev (to mam z praxe), no dál ani nevim, najde se někdo, kdo mi tu vyjmenuje nějaký pozitiva piva v plechovce?? Pokud to neni ta obrovská o objemu 50l, tu nepočítam :)


ICQ: 260962312

napsal(a): Michal [Odpovědět]

Adsense

19. březen 2024
09:35


posted by: Inzerce

Michal

pátek, 6. červen 2008
01:14

Michal

Nejsem debil abych si kupoval pivo v plechu o bůra dráž než je lahev i se zálohou. To si kupuju leda tak do vlaku, když zase nechci dělat bordel v kupé nebo se pak tahat s lahváčema po nádraží, i když ta lahev je výhodnější. Nechápu co si jako mysleli??? Možná jinde ve světě plech vyjde levnějš, tady ne = jasnej důvod k tomu abych plech nechal plechem a dál kupoval lahváče. :)


ICQ: 260962312

napsal(a): Michal [Odpovědět]

Jarda

čtvrtek, 5. červen 2008
21:31

Sklo a na něm krásná etiketa, to je pivní kultura! Plechovku uznávám jen např. na stanování, kvůli malé váze. Fakt nechápu, jak někdo může mít v oblibě plechovku. Min. o 5,- Kč dražší a navíc toho sajrajtu nahoře. Málokdo ji před otevřením umyje, takže to pak spláchne do sklenice nebo ocucá.


napsal(a): Jarda (jardakubalek(a)seznam.cz) [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI