Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Krušovický pivovar slaví jubileum s medailí

Co se píše o pivovarech a pivu


Krušovický pivovar slaví jubileum s medailí

[úterý, 11. červenec 2006]

Cinkání skleněných lahví na neuvěřitelně rychlých plnicích linkách a všudypřítomná typická vůně chmele a piva nejsou jediným, co utkví člověku v paměti při návštěvě pivovaru v Krušovicích na Rakovnicku. Na první podled patrné je to, že ve výrobě piva se pohybuje překvapivě málo lidí. Ve varně potkáte jediného, stejně tak jako ve velké chladné hale, kde pivo kvasí. Desítka pracovníků pohromadě, což je na zdejší poměry opravdu hodně, se pohybuje na linkách, kde se pivo plní do lahví, sudů či plechovek. „Dohromady ve výrobě pracuje kolem 70 lidí zbytek ze tří stovek zaměstnanců se zabývá prodejem, distribucí a ostatní administrativou,“ vypočítal průvodce pivovarem a jeho mluvčí Vlastimil Bradáč. Letos slaví pivovar nesoucí název Královský 425 let od svého založení. Jakoby k narozeninám mu v americkém Seattlu na prestižní světové degustační soutěži World Beer Cup dali velmi cenný dárek. Krušovický ležák Imperial vyhrál ve své kategorii mezi takřka čtyřiceti konkurenty z celého světa zlatou medaili.

Rudolf by zíral

Historie krušovického pivovaru je svázaná s králem a císařem Rudolfem II. Z jeho doby jsou tady zakládací listiny pivovaru, jinak nynější pivovar příliš starobyle nevyhlíží. Dřevěné a mosazné pivovarnické nádoby jsou nahrazeny nerezovou ocelí, z modernizované a automatizované výroby se lidé přesunují do oddělení marketingu.

Zatímco výroba tak běží skoro „sama“, složitější je na dnešním přeplněném trhu výrobek prodat. Co se nezměnilo, je recept a stále tytéž čtyři suroviny - slad, chmel, voda a pivovarnické kvasnice.

„Dříve platilo, že kvalita piva byla závislá na kvalitě vody. Dneska ji ale dokážeme upravit tak, že její vstupní kvalita už není rozhodujícím faktorem,“ řekl Bradáč.

Vody je ovšem v pivovaru obrovská spotřeba, ačkoli se také výrazně snižuje. Na jeden litr piva se při celém průběhu výroby spotřebují čtyři litry vody. Ve dnešní době přitom tento pivovar vyrábí ročně kolem 870 tisíc hektolitrů piva, z nichž se více než 40 procent exportuje zejména do Německa, Ruska a dalších více než dvaceti zemí. (Právo)


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI