Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Chrudim: pivovar je v nedohlednu

Co se píše o pivovarech a pivu


Chrudim: pivovar je v nedohlednu

[sobota, 31. květen 2008]

Podle plánu chrudimských radních měl už touto dobou stát v průmyslové zóně nový pivovar. Jenže není tam po něm ani stopy. Společnost Brewer, která ho měla postavit, pro něj dodnes nekoupila žádné pozemky. Šance, že pivovar v Chrudimi vyroste, je stále menší.

„Letos to určitě nestihnou, nemají koupený pozemek,“ řekl starosta Chrudimi Jan Čechlovský.

I když pivovar s městem dál o pozemky vyjednává, jeho majitel nedokáže říct, zda do Chrudimi přijde, nebo ne. „Nemůžu říct tak ani tak. Vše je v přípravné fázi, pořád jednáme,“ řekl ředitel pivovaru Vladimír Bobek.

Společnost Brewer mohla koupit pozemky od města za výrazně nižší cenu, protože přišla do průmyslové zóny jako první investor. Přestože cena pouhých 320 korun za metr čtvereční nadělala před dvěma lety v chrudimském zastupitelstvu hodně zlé krve, zastupitelé ji schválili. Firma Brewer ovšem nesplnila podmínku města a pozemky do konce letošního dubna nekoupila. Nyní by si musela hodně připlatit. „Tvrdí, že o stavbu pivovaru mají dál zájem. Ředitele jsem ale upozornil, že nyní už musejí počítat s cenou v rozmezí 550 až 600 korun. Ta platí pro všechny zájemce o pozemky v zóně,“ uvedl Petr Řezníček.

Firma Brewer má nyní podle města zájem o menší pozemek o rozloze zhruba 2,5 hektarů, kde by postavila pivovar. „Už ale nechtějí stavět stáčírnu, takže jejich potřeba pozemků je menší než dřív,“ uvedl Řezníček. Společnost Brewer vyrábí a vyváží levná piva zejména do zemí Evropské unie. Mezi významné exportní trhy Breweru patří zejména Itálie, Maďarsko, Polsko a Španělsko. Firma vyrábí značky piva Starovar, Bohemian a Forman ve vratných půllitrových lahvích, netypických skleněných lahvích, plechovkách i PET lahvích. Do maďarských supermarketů dodává pivo značky Hektor. Pokud by pivovar do Chrudimi nepřišel, neznamenalo by to pro Chrudim žádnou pohromu. Město dokončilo stavbu silnice do zóny a věří, že investoři ji dříve nebo později naplní. Zatím půldruhého hektaru pozemku koupila chrudimská společnost Dřevovýroba Ficek, zhruba 5,5 hektarů odkoupil výrobce tubusů pro větrné elektrárny Siag.

V dubnu chrudimští radní schválili prodej asi 0,66 hektaru pozemků společnosti Trias CR Chrudim za 550 korun za metr čtverečný. Společnost Trias provozuje velkoobchod s oříšky a semeny pro pekaře a cukráře. V zóně plánuje postavit sklady, později možná i balicí linku na výrobu maloobchodních balení. „V provozu by našlo práci asi deset lidí,“ uvedl místostarosta Petr Řezníček.

Vedení města zároveň odmítlo dalšího zájemce o pozemky v zóně. Firma CZ Expres chtěla v lokalitě vybudovat logistické centrum a sklady zboží, radní však měli obavy z velkého dopravního zatížení příjezdové komunikace.

Zdroj: MF Dnes.cz | Autor: David Půlpán


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

emu

neděle, 1. červen 2008
01:35

emu

Však jo, stavět v současný situaci nový velký pivovar je ekonomický nesmysl. Spousty pivovarů mají mnoho volné kapacity. Byl by zajímavé spočítat, kolik volné kapacity nyní celkem v českých funkčních pivovarech. Vařit low-coty určitě je kde a není k tomu potřeba nová výrobna...


ICQ: 449477888

napsal(a): emu [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI