Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Vývoz českého piva v 1. čtvrtletí stoupl o 10 pct na 800 tisíc hl

Co se píše o pivovarech a pivu


Vývoz českého piva v 1. čtvrtletí stoupl o 10 pct na 800 tisíc hl

[čtvrtek, 22. květen 2008]

České pivovary vyvezly v prvním čtvrtletí téměř 800.000 hektolitrů piva, export tak meziročně vzrostl o deset procent. Prodej na domácím trhu naopak klesl o více než dvě procenta na 3,38 milionu hektolitrů. Celkový výstav tak meziročně zůstal prakticky na stejné úrovni. Uvedl to dnes předseda Českého svazu pivovarů a sladoven Jan Veselý. Pokles domácích prodejů způsobilo chladné počasí, dodal.

Pokles tuzemského prodeje se týkal jen sudového piva, prodeje lahvového piva se udržely na stejné úrovni.

Veselý dále řekl, že letošní dubnové prodeje meziročně vzrostly díky počasí o pět procent. Pivovary tak plně dohnaly pokles prodejů z prvního čtvrtletí.

Více než třetinu piva čeští výrobci vyvezli do Německa, kde jeho prodej v prvním čtvrtletí stoupl o deset procent. Vývoz na Slovensko vzrostl meziročně o pětinu, do Ruska o více než třetinu.

Nealkoholického piva se za první čtvrtletí prodalo téměř o 40 procent více. Toto pivo ale tvoří pouze zlomek trhu, na celkových prodejích se podílí asi dvěma procenty. Naprostá většina tuzemského nealkoholického piva se prodá na českém trhu, jen nepatrná část se vyváží na Slovensko.

V Česku je v současnosti 48 průmyslových pivovarů. Sedm největších z nich uvaří 84 procent českého piva. Jedničkou na trhu je Plzeňský Prazdroj, který zaujímá téměř padesátiprocentní podíl. Jeho celkový roční prodej tvořil v roce 2007 přes deset milionů hektolitrů piva, exportuje do více než 55 zemí. Kromě Velkopopovického Kozla mezi jeho značky patří Pilsner Urquell, Gambrinus nebo Radegast.

Zdroj: Finance.cz


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI