Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Gambrinus vařit nebudeme

Co se píše o pivovarech a pivu


Gambrinus vařit nebudeme

[sobota, 3. květen 2008]

Přestože pivovary v Pardubickém kraji nezvýšily výrobu, zatím mají zákazníků dost. Vděčí za to především originální chuti, kterou se jim daří zachovat

Pardubice - Místní pivovary sázejí na originalitu. I když chuť piva od velké části větších a středních pivovarů se podle odborníků stále sbližuje, v Hlinsku, Pardubicích i v Poličce se chtějí uniformitě za každou cenu vyhnout.

„U nás dáváme důraz na zachování tradiční chuti Pernštejna, tedy zachování jemnější hořkosti,“ uvedl například ředitel pardubického pivovaru Karel Spilko.

Pivovary v kraji nemají hypermoderní technologie, z klasické výroby dělají výhodu a pivaři na to slyší. Podle znalců se chuť různých značek vzájemně přibližuje, zvláště těch, které vycházejí z obřích tanků velkých pivovarů. Ty se však brání a poukazují na to, že technologické novinky pomáhají udržet stabilní kvalitu piva. Podle odborníků někdy nechávají velké pivovary nápoj odležet méně, než je zapotřebí, některé pivovary zase získávají slabší piva tím, že silnější zředí vodou.

U piv uvařených v Pardubickém kraji si však zákazníci na přílišnou podobnost s chutí nápojů velkých pivovarů zatím stěžovat nemohou. Pernštejn, Rychtář nebo Hradební jsou poměrně dobrá piva, přestože nechutnají zrovna jako Gambrinus.

„Pernštejn není sice špica, ale je dost dobrý. Já mu dávám přednost, v tom jsem patriot. Jsem totiž pro regionální piva. Dříve třeba kudy člověk projížděl, všude se setkal s místními pivy, a teď třeba i v jižních Čechách, kde dříve byla nabídka Budvaru, Samsonu, Regentu a dalších regionálních piv, všude najdu jenom Gambrinus. A to mi docela vadí,“ uvedl Václav Tamchyna z Pardubic.

Za osobitou chuť piva vděčí hlinecký pivovar tomu, že jako jedni z mála používají při výrobě Rychtáře žatecký hlávkový chmel. „Samozřejmě, že hlinecké pivo má svou specifickou chuť, je hořčí, plnější, pěnivější,“ říká ředitel Milan Vedra. „Já piju jenom Rychtáře. Nevím přesně, jak bych jeho chuť vystihl, ale je prostě vynikající,“ poznamenal velký příznivec hlineckého piva Jiří Urban ze Starých Jesenčan.

Ředitel poličského Měšťanského pivovaru KarelWitz považuje za základ dobré chuti poličského piva ty nejtradičnější postupy a klasickou studenou cestu piva přes varnu, spilku, sklep i důraz na dodržování náležité doby ležení. Svoji chuť si hlídají všichni. Třeba i malý medlešický pivovar. „Každý si musí najít své pivo. To naše pijí lidi rádi proto, že je zdravé a jakési jiné. Většina ostatních piv je filtrovaná a pasterizovaná, těch zdravých látek, jako jsou vitaminy a bílkoviny, v nich není tolik,“ uvedla Milena Chalupová z medlešického rodinného pivovaru.

„Rozhodně nepřipomíná nějaké chemické laboratoře, naše pivo má plnou, chlebnatou chuť,“ říká pyšně sládek minipivovaru v Žamberku Zdeněk Kalous. Laici i odborníci se shodnou, že se chuť piv podle jejich regionální příslušnosti charakterizovat nedá. „Konkrétní chuť si určuje sám výrobce, a to jednak výběrem surovin - sladu, chmele, a technologickým postupem - způsobem rmutování, chmelovaru, kvašení, dokvašování, a tak dále,“ uvedl manažer jakosti Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského v Praze Pavel Čejka.

Zdroj: MF Dnes.cz | Autor: Jaroslav Hubený


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Martin Štros

neděle, 4. květen 2008
18:31

Věděl jsem při čtení toho článku už včera na 100 %, že na tu větu někdo zareaguje ;)


napsal(a): Martin Štros [Odpovědět]

Jarda

neděle, 4. květen 2008
14:41

Ještě jedno upřesnění: Nemohou chutnat jako Gambrinus, protože chutnají jako pivo :)


napsal(a): Jarda (jardakubalek(a)seznam.cz) [Odpovědět]

Adsense

28. březen 2024
21:47


posted by: Inzerce

Jarda

neděle, 4. květen 2008
14:39

Teď jsem si znovu přečetl pátý odstavec a plně souhlasím s Dwarf.
To je fakt věta s velkým vé. Jdu si vypláchnout trubky a autor ať píše radši jen do šuplíku.


napsal(a): Jarda (jardakubalek(a)seznam.cz) [Odpovědět]

Michal

neděle, 4. květen 2008
13:04

Michal

Spíš utrejch než lektvar


ICQ: 260962312

napsal(a): Michal [Odpovědět]

Jezewec

neděle, 4. květen 2008
11:24

To je dobře, že se v Pernštejnu nevaří eurobeer jako v Plzni. A pivo z Poličky, to je skvělá záležitost. Tak ať si Gambrinus nechají pro lidi zblblé reklamou.Fajnšmekr ví co je dobré pivo a co průmyslový lektvar.


napsal(a): Jezewec (hrubes.michal(a)pandaeast.cz) [Odpovědět]

Dwarf

neděle, 4. květen 2008
09:33

Dwarf

pan Jaroslav Hubený je buď agent SAB Milleru nebo pitomec, jinaxi nedovedu vysvětlit větu: 'Pernštejn, Rychtář nebo Hradební jsou poměrně dobrá piva, přestože nechutnají zrovna jako Gambrinus.' (já osobně měním slovo 'poměrně' za 'velmi' a 'přestože' za 'protože')


ICQ: 131508397

napsal(a): Dwarf [Odpovědět]

Jarda

sobota, 3. květen 2008
23:05

Tak ať ta sázka na tradiční výrobu vyjde :)
Dnes jsme si vyjeli s manželkou 80 km do Velkého Března na prohlídku (koná se každou sobotu 14.30) a je to radost vidět pivo zrát v otevřených kádích a pak v klidu ležet pár týdnů, tak jak to má být. K dokonalosti už chybí jen chmelení hlávkami přímo od českého dodavatele.
Ale k článku : ...nemají hypermoderní technologie, z klasické výroby dělají výhodu...
Jaképak dělají výhodu? To je výhoda a pořádná!
Podobné pivovary by toho měli důkladně využít a měli by změnit styl reklamy a zaměřit se na patriotismus a ego. Nejen propagovat svůj produkt, ale společně bojovat proti tomu, co už pivo jen připomíná. Jsme země, která dala světu ten nejlepší typ piva. Jsme lidé, kteří dokáží ocenit dobré pivo. A jsme chudáci, kterým je vnucováno něco ať domácího, nebo zahraničního, co pivo jen připomíná. Naprosto nekompromisně ponížit pouhé konzumenty. Prostě buď jsi neznalý, nezkušený, nebo jsi snob, který obdivuje kdejaký šunt, hlavně že má značku. Chceš si vychutnat pivo, nebo na stojáka cumlat podchlazenou žlutou alkoholizovanou vodu s třetinkové láhve jak nějaký potroublý Amík.


napsal(a): Jarda (jardakubalek(a)seznam.cz) [Odpovědět]

hans

středa, 1. červenec 2009
11:07

to Jarda: krasne receno, nezbyva nez souhlasit,


napsal(a): hans [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI