Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Jihlavský pivovar změnil majitele

Co se píše o pivovarech a pivu


Jihlavský pivovar změnil majitele

[pátek, 29. únor 2008]

Jednadevadesát tisíc hektolitrů piva uvařil v minulém roce pivovar jihlavský pivovar. O rok dříve přitom brány závodu v centru krajského města opusilo rekordních dvě stě osmdesát tisíc hektolitrů.

Výrazný meziroční pokles výroby způsobilo ukončení dodávek do Belgie, kde měl pivovar svého majoritního vlastníka. Podíl Belgičanů v jihlavském pivovaru nedávno koupila česká společnost K Brewery group. „Ta chce podpořit hlavně prodej piva v Česku, který byl zahraničním majitelem v posledním desetiletí přehlížen,“ řekl generální ředitel Pivovaru a sodovkárny Jihlava Jan Kylberger.

Bývalý akcionář přestal odebírat pivo z Jihlavy, protože si v Belgii dostavěl vlastní výrobní kapacity. K zastavení dodávek podle Kylbergera přispěla také sílící česká koruna. „Za ty ceny jsme nebyli schopni tam dál dodávat,“ konstatoval. Kylberger dodal, že nevýhodný kurz ztěžuje i současná jednání s novými zahraničními zákazníky. Ekonomiku podniku loni kromě zastavení exportu poznamenalo také zdražování vstupních surovin, hlavně chmele a sladovnického ječmene, jehož cena se ve druhém pololetí minulého roku zvýšila zhruba na dvojnásobek. Pivovar tento růst nemohl promítnout do cen, protože s obchodními řetězci měl uzavřeny roční smlouvy. „Museli jsme plnit dodávky za nevýhodné ceny,“ uvedl generální ředitel Kylberger. Tržby akciové společnosti Pivovar a sodovkárna Jihlava podle výsledků před auditem loni činily 130 milionů korun, zatímco v roce 2006 to bylo 210 milionů korun.

Podnik za minulý rok očekává ztrátu kolem 24 milionů korun. Kylberger věří, že letos podaří se hospodaření stabilizovat.

Pivovar s více než stopadesátiletou tradicí prodává pivo pod značkou Ježek. K Brewery group nyní vlastní tři čtvrtiny jeho akcií, zbývající podíl drží management a drobní akcionáři.

Firma K Brewery Group vstupuje od loňského roku majetkově do malých a středních nezávislých pivovarů v tuzemsku. Podle informací Euro OnLine má již majetkový podíl v pivovarech Černá Hora, Svijany, Rohozec a Janáček, nedávno převzala Městský pivovar Platan v Protivíně na Písecku.

Zdroj: MF Dnes


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI