Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Provozovatelka Moritze: U nás se nekouří

Co se píše o pivovarech a pivu


Provozovatelka Moritze: U nás se nekouří

[úterý, 5. únor 2008]

Jednou z mála olomouckých nekuřáckých restaurací je hostinský pivovar Moritz. Jeho provozovatelky Radky Staroštíkové jsme se zeptali na dosavadní zkušenosti s pohostinstvím bez oblak cigaretového dýmu.

Inspirovali jste se při vzniku nekuřácké hospody nějakým zahraničním vzorem?

Žádný zahraniční vzor jsme neměli. Jsme typická česká restaurace, akorát se u nás nekouří. Jak se ukázalo, byla to dobrá volba. Máme většinou plno. Klientela se samozřejmě posunula trochu někam jinam.

Neobávali jste se, že vám bude kuřácká klientela chybět?

Ani v nejmenším. Jsou to jednoduché počty. V České republice je šedesát procent nekuřáků. Více než polovina z nich jsou lidé, kteří by jinak do hospody nešli kvůli zápachu z cigaret. To ale neznamená, že by k nám nechodili kuřáci. Naopak, spousta jich je tolerantních a dokonce jim vyhovuje, že se při jídle nekouří.

Může mít nekuřácký prostor i příznivý vliv na chování obsluhy?

Určitě to svou roli může sehrát. Pokud pracujete 14 hodin denně v zakouřeném prostředí, pak asi stěží vydržíte být pořád stejně příjemný. Samozřejmě základem v tomto ohledu zůstává výběr takových lidí, které ta práce baví.

Co si myslíte o zákazu kouření?

Jako člověk to vítám. Samozřejmě by to bylo pro mě jako klienta příjemné. Na druhou stranu by to znamenalo určitou diskriminaci podnikání, a to není dobře. Každý provozovatel by si měl rozhodnout sám o charakteru své hospody. Nemyslím si, že by tato rozhodnutí měla ležet v rukou státních úředníků.

Takže kdybyste měla možnost hlasovat v parlamentu, zvedla byste ruku proti?

Ano.

Neohrozil by vás takový zákon?

Určitě ne. Kvalitní hospodu nemůžete budovat jen na tom, že je nekuřácká. My stavíme na vlastním pivovaru, speciálních jídlech a dobré obsluze. Pokud budou tyto tři věci fungovat dohromady tak jako doposud, nemáme se čeho bát.

Zdroj: Olomoucký deník | Autor: Karel Páral


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Dan

úterý, 18. listopad 2008
17:59

Dan

Jardo,
díky, o tom jsem nevěděl. V Ječné jsem už nebyl delší dobu a když jsem byl v Karlíně tak tam bylo vždy minimum lidí (bylo to vždy v odpoledních hodinách), takže jsem se domníval že máme štěstí na nekuřáky.
V každém případě díky za dobrou zprávu


napsal(a): Dan [Odpovědět]

Jarda

úterý, 18. listopad 2008
16:46

Dane,
a co Pivovarský dům v Ječné !!!
Nejen proto je tam pořád dost lidí a ležáček Štěpán... mńam, mńam. Světlý i tmavý. A nebo Pivovarský klub Karlín. Nahoře, kudy se vchází, se nekouří. A pivínek na čepu 5-7 a jedno lepší než druhé :) :) :)


napsal(a): Jarda (jardakubalek(a)seznam.cz) [Odpovědět]

Dan

úterý, 18. listopad 2008
15:09

Dan

Je škoda, že takových hospůdek není víc, když jsou nekuřáci v převaze. V Praze bohužel kombinace dobré pivo a nekuřácká restaurace neexistuje :-(
A přitom jsou země, kde platí zákaz kouření v hospodách celoplošně a žádný úbytek hostů se nekoná, ba naopak.
U nás se toho ale nikdy nedočkáme. Snad jen v ojedinělých případech, kde jsou odvážnější majitelé a provozovatelé hospod.


napsal(a): Dan [Odpovědět]

Petr Žalio

úterý, 18. listopad 2008
10:42

Jo,jo a nefetujete ten kouř, netřeští druhý den hlava, neštípou oči, nebolí žaludek, nesmrdí oblečení a vlasy a cítíte chuť i aroma piva, což v zakouřené hospě není možné, pač kouř zalepuje všechny chuťové i čichové pohárky..


napsal(a): Petr Žalio (petr.zalio(a)centrum.cz) [Odpovědět]

Adsense

28. březen 2024
15:34


posted by: Inzerce

Jiri.J

úterý, 18. listopad 2008
08:35

Ano, nekuřácké hospody jsou vynikající. Nám se dokonce podařilo si takové podmínky v pivnici U hluché zmije v Brně tak trochu vybojovat. A je to skutečně skvělé. Na výtoč to nemá, dle majitele žádný vliv. Na patro se vám nelepí dým, narušující požitek z piv. Kuřákům to taky nevadí. Na cigaretu jdou ven, vykouří míň a ušetří, zato více vypijí:-))


napsal(a): Jiri.J [Odpovědět]

úterý, 18. listopad 2008
00:17

To nekouření je super!!


napsal(a): Já [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI