Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Pivo chutnalo i za studeného léta

Co se píše o pivovarech a pivu


Pivo chutnalo i za studeného léta

[čtvrtek, 22. září 2005]

Pivovary v kraji prodaly více výčepního piva než loni. Lidé si oblíbili značky bez alkoholu

Ani studené léto neodradilo obyvatele Olomouckého kraje od konzumace piva. Alespoň místní pivovary si nemohou na nepřízeň zájemců o zlatavý mok stěžovat. Některé dokonce prodávaly svoje výrobky úspěšněji než loni, kdy počasí hnalo pivaře do hospod mnohem víc.

„Léto bylo sice chladné, ale například u sudového piva se odběr za červen až srpen zvýšil oproti loňsku o 3,8 procenta,“ řekl mediální zástupce Pivovaru Litovel Miroslav Slaný ze společnosti Previa. Nejvíce se podle něj prodávalo pivo Maestro, které šlo na odbyt o sto procent více než v loňském roce. „Je to lehké pití oblíbené zejména na letních zahrádkách,“ podotkl Slaný. Naopak prodej lahvového piva z litovelského pivovaru klesl o 2,4 procenta.

Přerovský pivovar Zubr prodal za prvních osm měsíců letošního roku celkem 202 400 hektolitrů piva, což je o dva tisíce hektolitrů více než v roce minulém. Jako úspěch slaví vedení to, že prodej piva Zubr roste na domácím trhu, přestože zde obecně prodej klesá zhruba o tři procenta meziročně.

„Počasí se do prodeje příliš nepromítlo. Když je horko, prodeje sice stoupnou jednorázově, ale v celkovém výkonu to nehraje takovou roli,“ tvrdí ředitel přerovského pivovaru Pavel Svoboda.

Poptávka a prodej rostou podle něj hlavně u piva bez alkoholu. Zatímco v celorepublikovém měřítku se odbyt nealkoholického piva zvyšuje asi o čtvrtinu, odbyt nealkoholického Zubra free narostl loni na více než dvojnásobek. „Letos prodáme kolem osmi tisíc hektolitrů,“ odhadl Svoboda. Loni pivovar prodal 7200 hektolitrů nealkoholického piva.

Zubr Free se vyrábí klasickou technologií z mladiny se sníženým obsahem zkvasitelných cukrů. Proces zkráceného kvašení probíhá na otevřené spilce a dokvašování v ležáckých sklepech. „Dnes pivo není určeno jen tradičním pivařům za volantem nebo v práci. Díky svému složení patří ke zdravému životnímu stylu a zcela běžně je lze najít ve většině restaurací,“ podotkla mluvčí pivovaru Zubr Hana Matulová.

Úspěšný je také prodej výčepního piva představující necelých 163 tisíc hektolitrů, se kterým pivovar Zubr setrvává na pozici nejsilnější značky v Přerově a blízkém okolí, s tržním podílem vyšším než padesát procent. Prosazovat se pivovaru daří také vícestupňová piva Zubr Gold a Zubr Premium. V loňském roce vystavil přerovský pivovar 282 tisíc hektolitrů piva, za které utržil 469 milionů korun. Investice do nových technologií a na dostavbu areálu si vyžádaly více než tři sta milionů korun.

Pivovarnická skupina, do které patří pivovary Zubr, Holba, Litovel, je v držení výhradně českých vlastníků. Pivovary Zubr, Holba a Litovel loni vystavily téměř jeden milion hektolitrů piva a na českém trhu jim patří zhruba šestiprocentní podíl. Většinu své produkce prodávají především na Moravě a ve východních Čechách. (MF Dnes)


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI