Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Kúpa Topvaru je aktuálna ako nikdy

Co se píše o pivovarech a pivu


Kúpa Topvaru je aktuálna ako nikdy

[úterý, 22. únor 2005]

O transakcii, ktorá by nadlho zakonzervovala slovenský trh s pivom, jej aktéri mlčia. TREND sa od predstaviteľov pivovarníckeho koncernu SABMiller už pred vyše mesiacom dozvedel informácie o zdarnom priebehu rokovaní smerujúcich k odkúpeniu topoľčianskej a.s. Topvar – posledného väčšieho nezávislého výrobcu piva na Slovensku. Oficiálne sa však dodnes nechce ani jedna zo strán k prípadnému spečateniu transakcie vyjadriť.

Ovládnutie Topvaru by na dlhé roky prerozdelilo slovenský trh s pivom. So svojím 12,5-percentným podielom je topoľčianska firme poslednou cestou, ako by sa k veľkým konkurentom z prvej tuzemskej dvojky, SABMilleru s pivovarom Šariš a holandskému Heinekenu, mohol pripojiť ďalší nadnárodný konkurent. Alebo aby sa SABMiller dotiahol na Heineken, ktorý svoj podiel zvyšovať nemôže.

Podiely zostávajúci piatich slovenských nezávislých pivovarov sa totiž pohybujú len na úrovniach od dvoch do štyroch percent. Rásť nebudú. Okrem vyhnianskeho Steigera, ktorý od roku 1997 zainvestoval do technológií 350 miliónov korún, musí každý investor v menších pivovarov rátať s nemalými investíciami do výroby.

Absolútna mlčanlivosť. Vedúci londýnskeho útvaru komunikácie SABMilleru Nigel Fairbrass predpokladané rokovania s Topvarom komentovať nechce a informácie o blízkom ovládnutí označuje len za špekulácie. To, že Topvar rokuje so SABMillerom, odmietol TRENDU potvrdiť aj generálny riaditeľ topoľčianskeho pivovaru Peter Vendelín. Dokonca sa nechcel vyjadriť ani k tomu, či aktuálne vôbec s nejakým záujemcom rokujú. „My máme ponuky na kúpu pivovaru z celého sveta, a to už dlhé roky. Teraz môžem povedať iba to, že nič nie je predané a nič nie je rozhodnuté. Možno budeme naďalej samostatní najbližších desať rokov alebo len desať dní,“ hovorí P. Vendelín.

Rovnako odmietol odpovedať na otázku, či sa o Topvar zaujíma aj brazílsko-belgické pivovarnícke zoskupenie InBev, pretože jeho súčasť, belgický InterBrew, v predchádzajúcich rokoch slovenskí pivovarníci často skloňovali ako vážneho záujemcu o topoľčiansky pivovar. Ani riaditeľka odboru vzťahov s médiami koncernu InBev Marianne Amssoms pre TEND aktuálny záujem svojej firmy o akvizície na Slovenku nijako komentovať nechcela. V susednom Česku bol však InBev ochotný zabojovať aj o menší trhový podiel. Aktuálne tam ovláda 15 percent. Takýto podiel v pivovarníckej veľmoci je však rozhodne lukratívnejší ako obdobne väčšia účasť na Slovensku.

Manažéri Topvaru, ktorí ho z väčšej časti vlastnia už od privatizácie v roku 1994, dlhé roky vyhlasovali, že ich podnik vie rásť aj bez pomoci zahraničného kapitálu a nadnárodným hráčom ho nepredajú. V tomto duchu boli novinári často informovaní o odmietaných ponukách. Prvé kuloárne informácie o možnom odpredaji sa však objavujú po tom, čo vláda v lete roku 2003 zvýšila spotrebné dane na pivo až takmer dvojnásobne. Nasledujúce mesiace celý domáci pivovarnícky sektor hlásil poklesy predaja. Takmer 15-percentný pokles vo vlaňajšej výrobe piva Topvaru na 569-tisíc hektolitrov je však predsa len mierne vyšší ako desaťpercentné celoslovenské zníženie produkcie. Vyššie dane tak neprinútili iba Heineken k zatvoreniu dvoch pivovarov v Martine a Nitre, ale mohli zmeniť aj priority vedenia Topvaru.

Lukratívny cieľ. Topvar musí byť pre nadnárodné koncerny napriek oslabeniu trhu zaujímavý. Dlhodobo si s prehľadom udržiava pozíciu trhovej trojky, a čo je veľmi dôležité, má slušne vytvorenú sieť odberateľov sudového piva medzi pohostinstvami a reštauráciami. Vybudovanie siete je vždy nákladnejšie ako dodávky fľaškového piva do obchodných reťazcov. Tam pivovarníci dosahujú nižšie marže. Okrem toho má Topvar rozbehnuté menšie výroby licenčného piva v Rusku a Rumunsku. Ako zdôrazňujú vlastníci pivovaru, značka Topvar je významný pojem – sami ju označujú ako národnú značku nadregionálneho významu. O tom, ako by sa k nej postavil SABMiller v prípade potvrdenia transakcie, je zatiaľ otázne. Rozvíja iba značku Šariš, značku Smädný mních vyrába, ale marketingovo už roky takmer nepodporuje. Avšak od vstupu v roku 1997 tam zvýšil výrobu piva z necelých osemstotisíc hektolitrov na predvlaňajší rekord takmer 1,2 milióna. Za posledné štyri roky zvýšil stav zamestnancov z 380 na viac ako päťsto ľudí.

Nová tvár trhu. Ak Topvar kúpi SABMiller, spolu s 25-percentným trhovým podielom pivovaru Šariš bude na slovenskom trhu ovládať už viac ako 37-percentný podiel. Tým sa tesne priblíži k Heinekenu so 41-percentným podielom, ktorý pri takejto sile na získanie Topvaru vôbec myslieť nemôže.

Vlani Heineken aj so zarátaním svojho silného exportu do zahraničia vyrobil na Slovensku vyše 1,9 milióna hektolitrov piva. Spoločná produkcia Šarišu a Topvaru nedosiahla ani 1,7 milióna.

Že po spojení Topvaru so Šarišom by snaha nadnárodných koncernov o získanie ďalších menších pivovarov poľavila, potvrdzuje aj prezident najvýznamnejšieho z nich – vyhnianskeho Steigera Eduard Rada. „Nedávno sme odmietli ponuku zahraničného investora. Za posledné roky sme zainvestovali do technológií 350 miliónov korún a vieme byť na trhu úspešný aj sami,“ hovorí šéf Steigera, v ktorého vlastníckej štruktúre s 27-percentným podielom figuruje aj Európska banka pre obnovu a rozvoj. Steiger je s 3,9-percentným podielom spomedzi päťky menších pivovarov najsilnejší. Tie rovnako cítia, že boj dvoch väčších subjektov ich môže viac ohroziť ako terajšia konkurencia troch podnikov. „Po očakávanom začlenení Topvaru pod SABMiller sa dá očakávať medzi ním a Heinekenom ostrý boj. Máme rešpekt, ale nie strach. Veríme, že pravidlá ochrany hospodárskej súťaže sa budú prísne sledovať,“ dodáva E. Rada. (eTREND.sk)


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI