Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Štramberk slavil první narozeniny místního pivovaru

Co se píše o pivovarech a pivu


Štramberk slavil první narozeniny místního pivovaru

[neděle, 21. květen 2006]

Výjimečné sedmnáctistupňové pivo uvařené pouze víkendové oslavy mohly ochutnat stovky lidí, kteří zavítali do moravského Štramberku. A co se slavilo? Připíjelo se na první narozeniny Městského pivovaru, jehož sládek vaří pivo v domě přímo na štramberském náměstí.

"Důvody k oslavám byly pádné, pivovar za prvních dvanáct měsíců uvařil třetinu piva nad plán, více než 600 hektolitrů. Je to také tím, že se pivo začalo prodávat i v dalších restauracích v regionu," řekl šéf pivovaru Václav Žila.

Původní nabídku světlého a tmavého ležáku plzeňského typu s názvem Trubač pivovar během roku doplnil ještě o višňový a švestkový pivní speciál.

"Švestkové pivo s názvem Valašské trnkové pivo je jediné svého druhu v Česku. Vyrábí se ale jen příležitostně," dodal Žila. V lednu začal pivovar ještě vyrábět třináctiprocentní tmavý speciál.

Pivo začal loni ve Štramberku po 150 letech vařit ostravský podnikatel Pavel Šmíra, který ve městečku koupil a opravil několik domů a v podhradí organizuje kulturní akce.

Pivo jako hobby na celý život

Speciální pivo uvařil sládek štramberského pivovaru Marek Pietoň. Ten sice prošel mnoha zaměstnáními, jako sládek se však vrátil k své celoživotní lásce. Jeho spolupracovníci z firmy Šmíraprint totiž dobře vědí, že své první pivo uvařil štramberský sládek už mnohem dříve. A to bez speciálních škol a v poměrně mladém věku.

"Pivo je jeho celoživotní hobby. Od čtrnácti let si vařil pivo ve vaně u babičky," říká o Marku Pietoňovi šéf pivovaru Žila.

To sládek zmírňuje. "Tak brzo to nebylo, ale jednou jsem našel u své nynější ženy návod její babičky, jak vařila za války takzvané šizené pivo. Tehdy nebyly suroviny a lidé si pivo vařili doma třeba z cikorky. Jediné, co tam chybělo, byl chmel. Nakonec jsem natrhal divoký chmel a uvařil jsem první pivo. Jenže jsem tam dal běžné kvasnice do pečiva a tak se to napoprvé nepovedlo," vypráví štramberský sládek.

Neúspěch ho ale neodradil. Naopak. Začal se zajímat, jak to staří pivovarníci dělali. Ve vědecké studovně našel recepty na pivo v odborných knihách a za chvíli vařil pivo, které už s uznáním pili i jeho přátelé. "Začalo mne to velmi bavit. Poznal jsem, že naše stará sládkovská škola byla kdysi uznávaná ve světě a čeští sládci doslova pořádali mise a učili vařit pivo mnohé země," říká pyšně Marek Pietoň.

Učil se u profesionálů

Když firma Šmíraprint hledala sládka, sáhla právě po něm. Z muže mnoha povolání a sládka-samouka se stal rok před uvařením piva zapálený učedník u profesionálů. "Měl jsem velké štěstí, že jsem potkal flekovského sládka. Od něho jsem se naučil vařit černé pivo, jen ho dělám hořčí, protože lidé v tomto kraji tíhnou více k silnějšímu a hořčímu pivu," říká štramberský sládek.

Muž, který v mládí nedostudoval geologii na ostravské VŠB, je dnes ve svém živlu. "Je to poprvé, co při práci cítím, že jsem hrdý na příslušnost k pivovarskému cechu. Je to poctivé řemeslo s tradicí a cítím z něj stavovskou čest," říká. (iDnes)


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI