Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Lidem vadí opilci u pivovaru

Co se píše o pivovarech a pivu


Lidem vadí opilci u pivovaru

[sobota, 21. říjen 2006]

Obyvatelé panelových domů u pivovaru Ostravar v OstravěFifejdách si v poslední době stále častěji stěžují na skupiny a hloučky lidí, kteří konzumují u zděného oplocení pivovaru, pod blízkými stromy či přímo u zdí panelových domů levné lahvové pivo.

To si kupují přímo v prostoru pivovaru, v prodejně zvané Pivní pohotovost. V areálu pivovaru však vypít pivo nesmějí. Pijí ho proto za plotem a stávají se terčem kritiky obyvatel domů.

Od osmi ráno do osmi večer

„Ten problém trvá rok, dva. Nejdříve tam nebylo moc lidí. Dnes už tam je často od ranních osmi hodin do osmi večera i dvacet nepříliš důvěryhodných lidí, kteří tam posedávají, jsou stále více opilí, močí na veřejnosti a hlučí,“ říká muž, kterému vadí, že se jako člověk, který chodí na noční směny, nemůže po práci v klidu vyspat. Říká, že někteří jeho sousedé mají občas strach kolem nebo mezi těmito popíjejícími lidmi projít.

„Teď jsme se dozvěděli, že tam s nějakým hrozným psem chodí i člověk, který prý seděl za vraždu. Nedivím se, že někteří lidé mají strach,“ říká obyvatel Sládkovy ulice.

Mnozí lidé ho podporují. „Není to zrovna příjemné, když si jdeme s našimi v létě sednout večer do zahrady nedaleké pivovarské restaurace a musíme projít kolem lidí, kteří už jsou dost opilí,“ říká devatenáctiletá obyvatelka panelového domu poblíž pivovaru. Jedné z důchodkyň zase vadí, že se dopoledne kvůli hluku pod okny, který vydávají popíjející zákazníci Pivní pohotovosti, nemůže dívat v klidu na televizi.

Všichni, kterým tito lidé vadí, se shodují: Je to problém každého dne od rána do večera a celého roku od jara do zimy. Někteří lidé dovedou dokonce pochopit, že tam lidé pijí pivo, vadí jim ale, že znečišťují okolí. „Co dělat, když pustíte malé dítě ven na dvorek a ono musí hledět na dospělého chlapa, který před ním čůrá do keřů? Přinejmenším je to neetické. Ale lidem, kteří mají v hlavě deset piv, je to samozřejmě jedno,“ říká mladý otec bydlící ve Sládkově ulici.

Stěžující si lidé se podivují především tomu, že s problémem nic nedělá město ani pivovar. „Proč tam více nechodí městští policisté? Jeden z místostarostů dokonce ve Sládkově ulici bydlí. To mu ti lidé nevadí?“ říká muž, ale kritizuje i pivovar. „Vždyť jsou to zákazníci jejich obchodu. Ať si je nechají uvnitř. Místa tam mají na parkovišti u obchodu dost. Ať tam pro ně vybudují nějaké lavičky a suchéWCa problém je vyřešen,“ říká muž, který nemůže kvůli hluku spát po noční.

Špatná vizitka pivovaru

To však sládek pivovaru Robert Kužela a vedoucí prodejny Pivní pohotovost odmítají.

„My ty lidi nemůžeme nechat pít pivo v areálu,“ říká vrchní sládek, přestože uznává, že opilci dělají pivovaru špatnou vizitku a že tento problém je pro pivovar nepříjemný. „Ale ti lidé popíjejí venku pivo na veřejném prostranství a nelze je odsud vyhnat. Pokud však obtěžují okolí, je to věc městské nebo státní policie,“ míní Robert Kužela. Říká, že do pivovaru už kvůli tomuto problému přišlo několik kontrol. „Jak živnostenský odbor magistrátu, tak hygienici neshledali žádný problém,“ ukazuje Robert Kužela záznamy z kontrol.

Míní, že město by mělo těm, kteří obtěžují okolí, znepříjemňovat pobyt kolem pivovaru natolik, aby jim nestálo za to budit tam pohoršení. „Vnímáme to jako problém města,“ říká vrchní sládek Ostravaru.

Stejného názoru je vedoucí prodejny Pivní pohotovost Zuzana Grimmová. „Pivní pohotovost nevznikla jako restaurace. Lidé si nemohou ani v této prodejně pivo otevřít. My je nemůžeme nechat uvnitř areálu, protože v době špičky je tady tolik aut, že mají problémy tady zaparkovat nebo se vyhnout. Nedokážu si představit, že by tady mezi nimi pobíhali ještě například podnapilí lidé,“ říká Zuzana Grimmová.

To si však nemyslí místostarosta obvodu Moravská Ostrava a Přívoz Milan Svoboda. „Kvůli problému lidí popíjejících kolem pivovaru jsme už několikrát jednali s pivovarem a ředitelem městské ostravské policie. Pivovar nechce slyšet o nějaké dohodě, my si však nemyslíme, že by byl nějaký velký problém vybudovat někde v rohu u parkoviště u prodejny v pivovaru nějaký koutek se stolky a umístit tam budku s chemickým záchodem. Ale pivovar to nechce udělat a na toto téma s námi přestal komunikovat,“ říká místostarosta Milan Svoboda.

Rovněž strážníci podle něj krčí nad případem rameny. „Sdělili nám, že by ti lidé museli něco provést, aby je mohli rozehnat a neporušili přitom základní listinu práv a svobod. Ale aby to mělo účinek, musel by tam strážník dennodenně stát a hlídat, zda někdo neodhodí vajgl, kam nemá, nebo nemočí do křoví,“ říká Milan Svoboda. „Z hlediska obecného je to prostě neřešitelný problém. Asi nezbývá než čekat, až tam někdo někoho napadne nebo něco provede,“ říká trochu odevzdaně místostarosta.

Sládek Ostravaru Robert Kužela si však myslí, že strážníci jsou placeni od toho, aby právě v podobných problematických místech byli častěji a dohlíželi tam na klid a pořádek. Mluvčí městské policie Vladimíra Kejdová krčí rameny. „My jsme se pokoušeli ten problém řešit. Ovšem když tam naši strážníci přijedou, ti lidé samozřejmě nic nedělají. A opravdu nemáme lidi na to, abychom tam mohli postavit non stop hlídku. To bychom museli mít pětkrát více lidí, než máme,“ říká Vladimíra Kejdová.

Dodává, že ředitel městské policie narazil rovněž při řešení problému na trochu nevstřícný postoj pivovaru a že by to vyřešil malý koutek pro tyto lidi v jeho areálu. Jinak by podle ní pomohla asi jen změna legislativy, která by trochu omezila v případě pití alkoholu na ulici základní práva lidí.

Vznikne posezení?

Místostarosta obvodu Svoboda řekl, že město je dokonce ochotno se na tvorbě nějakého posezení na nějakém místě v areálu pivovaru podílet. „Pokud nemá pivovar na lavice, jsme ochotni je dodat. Vždyť jsou to jejich zákazníci a když si může takový kout dovolit udělat kdejaký malý soukromník třeba u stánku u restaurace Morávka, proč by to nemohl udělat pivovar? A myslím, že by se nějaký kout v tom velkém prostoru, třeba i oddělený od parkoviště nějakými zábranami, našel. Když se chce, tak jde všechno. Zatím je však postoj pivovaru velmi nevstřícný,“ říká místostarosta obvodu Moravská Ostrava a Přívoz Milan Svoboda.

Sládek pivovaru Robert Kužela také připouští, že je ochoten s městem na řešení nějakého koutku spolupracovat, ovšem jedině mimo areál pivovaru. (MF Dnes)


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI