Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Pivní slavnosti bičovaly šňůry deště

Co se píše o pivovarech a pivu


Pivní slavnosti bičovaly šňůry deště

[pondělí, 21. červen 2004]

Vypít několik piv, poslechnout si živou kapelu a zasmát se s přáteli u nějaké zábavné soutěže. Nic víc si v sobotu ráno lidé mířící do Velkých Popovic na 12. ročník Dnu Kozla nepřáli. Podobně to vypadlo i v Ostravě, kde se lidé bavili v pivovaru Ostravar.Organizátory slavností pivovaru Ostravar potěšilo, že letos byla tato akce ve znamení mladých lidí. "Prosím tě, to pivo jen s mírou. Ne ať přijdeš večer pod obraz," varovala v sobotu dopoledne ve vlaku z Frýdku-Místku do Ostravy svou náctiletou dceru matka. Pak se jí snažila vysvětlit, co je to kvasnicové pivo. "To je pivo bez filtrace."

Sotva návštěvníci slavností prošli branou, měnili peníze za žetony na odběr piva, kterým plnili kelímky výčepní z desítek píp ve stáncích. Pivovar letos rozšířil zónu, kde se lidé mohli uvnitř "továrny" na nejoblíbenější český nápoj pohybovat. Hlavní pódium sevřené budovami zázemí pivovaru mělo tentokrát za sebou kulisu panelového sídliště.

Kolem pivovaru střežili klid policisté a hlavní cestu před vrátnicí organizátoři zúžili kvůli bezpečnosti návštěvníků zábranami. Na své si přišli i podnikatelé kolem. "Vždycky tu mám větší kšeft," řekl prodavač ve stánku poblíž pivovaru a v letní restauraci naproti pivovaru pekli zase v den slavnostní prase. Odpoledne v pivovaru mělo ještě podobu víkendové vycházky. Rodiče vzali své děti a dali si jedno či dvě piva. Pak ale první pořádný déšť při vystoupení revivalu kapely Queen návštěvníky podrobil selekci. Někteří tatínci poslali rychle děti a maminky domů a některé návštěvníky déšť ze slavností vyhnal. Ale mnoho z nich se spíš schovalo do pivních stanů či pod stříšky vchodů v pivovaru. Jen v prostoru hlavního pódia lidi deště nedbali nebo roztáhli nad hlavami deštníky.

Hlavní scéna se pak až do konce často měnila doslova ve zpívání a tanec v dešti. A také skladby jakoby kapely záměrně občas vybraly podle počasí. Moknoucí lidé si tak zazpívali s valašskomeziříčskou kapelou Mňága a Žďorp písničku s verši "...a déšť, stejně nic nesmyje". Slovenští No Name se rozhodli Ostravany ujistit, že i v Bratislavě vědí, že Baník je mistr. Dostali do nadšeného varu příznivce mistrů tak, že v zadní části prostoru popadala na chvíli část zábran. Sanitka si pak musela proklestit i cestu ke zraněné noze jedné z fanynek. Richard Krajčo dokonce kvůli počasí nasadil záměrně už jako druhou píseň Obchodníka s deštěm, ač tato skladba přichází obvykle při koncertu na řadu až jako poslední. Nejvíce však rozskákali publikum "vesmírným" hitem, takže v rozdivočelém davu někteří lidé poznali reálně, co znamená verš "Na paty, šlapem si na paty..." Po ohňostroji odpáleném mobilem se pivovar vylidnil. Jen mladí lidé, kteří celou dobu čepovali pivo, si ve vyhrazeném prostoru uspořádali noční diskotéku. (iDnes)


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI