Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Z piva se nikomu břicho nezvětší

Co se píše o pivovarech a pivu


Z piva se nikomu břicho nezvětší

[čtvrtek, 21. srpen 2003]

VRCHNÍ SLÁDEK PIVOVARU OSTRAVAR ROBERT KUŽELA PRÁVU ŘEKL:

* Jak se projevuje parné léto na spotřebě piva?

Oproti zimním měsícům jsme zvedli výrobu o 50 procent. Jedeme na maximální výkon. Ale zájem nás nepřekvapil.

* Ostravaru se v konkurenci daří. Dokonce jste získali prestižní ocenění.

Náš ležák získal na hodnocení v Českých Budějovicích mezi desítkami značek první místo. Významné na tomto ocenění je především to, že je to odborné ohodnocení, protože pivo zde degustovali sládkové z pivovarů. Naše desítka obsadila místo druhé.

* Nedá se na toto ocenění navázat v určité expanzi? Stále tvrdíte, že jste regionální pivovar?

Ano, pivovar Ostravar je regionální a tento charakter bude mít inadále. Neznamená to však, že nedodáváme pivo i mimo region. V červenci jsme třeba začali stáčet do lahví Velvet a Kelt, který je distribuován do velkých obchodních řetězců, do specializovaných barů apod. Pravidelně třeba naše pivo odebírá jeden zákazník v Anglii.

* Proč Velvet a Kelt do lahví, když doposud bylo běžné je pouze čepovat, maximálně byl Velvet v plechovkách.

Oproti plechovce má láhev nesporné výhody. U českých konzumentů má tradici i lepší image. Navíc plechu patří na trhu jen asi 2,5 procenta. Výhodou je i to, že jde o půlitr piva, zatímco v plechovce to bylo 0,44 litru.

* Je vůbec vhodné pít pivo v parných dnech?

Samozřejmě že výhodou piva je, že se jedná o nízkoalkoholový nápoj, který významně osvěží. Navíc také podporuje výrazně chuť k jídlu. Pivo vás zklidní. Já si ho dávám třeba před spaním, zejména pak v době, kdy se nedá pořádně spát ani při otevřeném okně.

* Vy tedy nesdílíte názor, že z piva roste břicho?

Určitě ne, protože pivo obsahuje lehké cukry, které jsou dobře odbouratelné. Problém je spíše v tom, že pivo podporuje chuť k jídlu. V pivu jsou chmelové hořké látky, které napomáhají trávení.

* Ve středověku se pilo pivo teplé. Myslíte si, že by český konzument takové pivo pil?

Ze středověku skutečně tato tradice pochází a krajově se i dnes ve světě teplé pivo pije. U nás však měly pivovary vždy dostatek ledu, a tak pivo chladily. V Anglii takové zimy nebyly. Mohu řící, že my sládkové teplejší pivo degustujeme. Lépe se tak rozpoznají chuťové vlastnosti, lépe se uvolňují aromatické látky. (Právo)


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI