Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Holba, zlatý klenot Jeseníků

Co se píše o pivovarech a pivu


Holba, zlatý klenot Jeseníků

[pátek, 21. červenec 2006]

Dobrý říz, typická plná chuť, jemně chmelové aroma a lahodná hořkost vybízející k dalšímu doušku - to je Holba, ryzí pivo z hor. Uprostřed drsné přírody se rodí zlatý mok nezaměnitelné chuti, která je důvěrně známá nejen kolem pivovarského komína. Již dávno ryzí pivo z hor sestoupilo do nížin a lahodí chuťovým pohárkům konzumentů doma i v zahraničí.

Tajemství dobrého piva nespočívá jen v tradiční receptuře, ale také v surovinách. K těm základním patří slad, chmel a voda. Jednu hlavních rolí hraje právě voda a její složení. Pivovar Holba ji čerpá z vlastních zdrojů, nacházejících se přímo v areálu podniku.

Na jedinečnosti chuti se významě podílí osvědčená receptura zrovna tak i zkušenosti sládků, které se předávají z generace na generaci již 132 let.

Holba vítězná

Výbornou chuť a kvalitu českého piva Holba oceňují nejen milovníci dobrého piva, ale rovněž pivovarničtí odborníci. Jen v posledních třech letech získala Holba celkem 7 ocenění v degustačních soutěžích doma i v zahraničí.

Holba přátelská

Pivovar Holba svoji výjimečnou polohu v horách nejen využívá, ale současně se aktivně podílí na ochraně životního prostředí a společenském rozvoji regionu, v němž sídlí. Ve spolupráci s CHKO Jeseníky Holba dlouhodobě finančně podporuje obnovu naučných stezek a navštěvovaných výletních míst. Příkladem je Koňská vyhlídka, která nabízí odpočinutí při výstupu na Šerák i pohled do historie spojené s ryzím pivem z hor. Kdysi tudy vedla jediná cesta, po níž koňská spřežení vozila zásoby i hanušovické pivo na chatu Svatého Jiří. Letos v červnu byla slavnostně otevřena naučná stezka S Koperníčkem Keprnickými horami. Její trasa vede chráněnou krajinou oblastí Jeseníků z Ramzové na Červenohorské sedlo přes Šerák a Keprník do Vřesové studánky. Bezpečnou procházku a dobrou orientaci umožňuje nové značení, doplněné o informační stojany s řadu příběhů a zajímavostí z pozoruhodného světa Keprnických hor. Stezka je dlouhá 12 km a na každém kilometru nabízí důvod k zastavení. Spolehlivým průvodcem na cestě je postava Koprníčka, jehož jméno vychází z názvu rostliny koprníčka nachového, hojně se vyskytujícího právě v oblasti Jeseníků.

Holba je partnerem Horské služby a ve spolupráci s Lesy ČR realizuje vlastní projekt Stromy Jeseníkům, zaměřený na omlazování lesních porostů.

Kvýznamným ekologickým počinům patří také revitalizace pivovarských, původně ledovacích rybníků v areálu podniku. Ryzí pivo z hor Holba je sponzorem českých horolezců a jejich výprav na světové velikány jako je Mont Everest.

Stovky turistů každoročně vyráží na Pivovarskou čtvrtku aneb putování za ryzím pivem z hor, kterou pivovar úspěšně organizuje již řadu let. „Nejde o sportovní výkony, ale o příležitost protáhnout si tělo a odreagovat se v krásné přírodě Jeseníků. Startující vítají také možnost podívat se do pivovaru a posedět zde s přáteli,“ říká Vladimír Zíka, výkonný ředitel pivovaru o tradiční akci, na které se letos sešlo více než tisíc turistů.

Holba hravá

Holba, to není jen pivo skvělé chuti, ale také pobavení a příjemné chvíle s přáteli. Stovky milovníků točeného piva každoročně vtáhne do hry Holbyáda a sezónní zábavné programy v hospodách a restauracích. Nejen v Jeseníkách můžete po celé léto potkat Horskou pivní záchranku. Budete příjemně překvapeni, když Vám chlazenou Holbu natočí „záchranáři“ přímo z batohu. Letos v létě startuje Holba open air promotion „Krýglolezení“ se spoustou zábavy a lákavých výher.

Na konci léta se každoročně slavnostně otevřou brány pivovaru pro veřejnost a začínají Pivní dny Holby, plné zábavy, her a lahodného piva. Ideální příležitost nahlédnout pod pivovarskou pokličku se naskytne během prvního dne oslav. Pro zájemce budou připraveny exkurze a po nich příjemné posezení na nádvoří pivovaru s hudbou. Druhý den pivovarské oslavy naplní celodenní zábavný program. Pivní dny Holby letos proběhnou 1. a 2. září.

Pivo jako hora

Holba Šerák nese jméno jednoho ze známých vrcholů Jeseníků a je chloubou a vlajkovou lodí pivovaru. Díky své jedinečné chuti se těší stále větší oblibě konzumentů. Vyrábí se klasickou technologí, kterou bedlivě střeží sládek Luděk Raichl. „Plnou a vyváženou chuť dává pivu nejen samotný proces vaření, ale také kvašení a doba dozrávání“, říká sládek pivovaru a poukazuje na otevřenou káď spilky. Ve sklepě pak výčepní pivo zraje 4-5 týdnů, což je podstatně déle než tzv. eurobeery, které produkují převážně pivovarnické giganty. Výsledkem je přiměřený říz, typická plná chuť, jemně chmelové aroma a lahodná hořkost vybízející k dalšímu doušku ryzího piva z hor.

Holba, pivo s 5P

Pivo Holba je přírodní produkt skvělé chuti a znamenité kvality s přátelským přístupem k lidem i přírodě.

***

Víte, že…?

* Pivovar Holba vyrábí světlé výčepní Holba Classic, Holba Šerák a prémiový ležák Holba Premium.

* Pivovar Holba získal svůj název podle vesničky Holba, která se později stala součástí Hanušovic?

* Dříve se pivo běžně čepovalo do holby, nádoby o objemu 0,707 litru?

* Holba Šerák nese název jesenického kopce Šerák s výškou 1351 m?

* V pivovaru Holba vaří dvakrát ročně Holbu Šerák Speciál, který má 13,51 stupně?

* Holba je typickým představitelem českého piva, které kvasí na otevřené spilce a jeho doba zrání je déle než měsíc?

* Název oblíbeného kríglu pochází z německého „krüge“ tedy džbán.

***

2006 Holba Premium bronz, Zlatý pohár PIVEX, Pivo roku 2006

2005 Holba Classic vítěz žatecké Dočesné

2005 Holba Premium bronz, Česká pivní pečeť

2005 Holba Šerák bronz, Pivo roku 2005 (Pivní kurýr)

2004 Holba Premium stříbro, Beer and whisky festival Stockholm

2004 Holba Šerák Stříbrná pivní pečeť

2003 Holba Šerák zlato, Zlatý pohár PIVEX, Pivo roku 2003

(MF Dnes)


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI