Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

V Hanušovicích se vyrábí pivo už 130 let

Co se píše o pivovarech a pivu


V Hanušovicích se vyrábí pivo už 130 let

[čtvrtek, 21. říjen 2004]

Výkonný ředitel pivovaru Holba Vladimír Zíka:

Pivovar Holba z Hanušovic dodává nejoblíbenější mok národa na český trh již 130 let. Jaká byla v jeho historii nejúspěšnější období a kdy zažíval krizi?

Podnik založil Josef Müllschitzky, rodák z nedaleké Kopřivné, kde měl v té době svůj soukromý pivovar, který byl technicky zastaralý. Již 28. prosince 1874 se uvařila v Hanušovicích první várka piva. Počítalo se s výchozí produkcí 22 tisíc hektolitrů.V prvním roce provozovatelé zhruba ze dvou třetin kapacitu naplnili. Startovní období slavilo úspěchy, později však docházel kapitál a vedení podniku hledalo další společníky. Pivovar začal po překonání propadu s výstavem stoupat. V roce 1906 se spojily vlastníci pivovaru na Třemešku, v Šumpersku a v Hanušovicích a vznikl jediný spolek v regionu. V období první republiky patřil hanušovický pivovar mezi tři největší pivovary na Moravě, spolu s brněnským a přerovským. Během obou válek pivovar jako jeden z mála zachoval výrobu, i když poklesla. V roce 1960 se stal součástí Severomoravských pivovarů a tak fungoval až do roku 1989.

Hanušovické pivo se zúčastňuje prestižních soutěží a sklízí řadu cen. Jaký význam pro pivovar tyto soutěže mají?

Zúčastňujeme se pravidelně obou dvou celostátních hodnotitelských soutěží, které v tuzemsku existují, a to Pivexu a České pivo. Pak ještě regionálních, které mají celorepublikový význam a vybraných zahraničních. Nejvýznamnější úspěchy zaznamenala naše vlajková loď pivo Šerák, který v roce 1997 a opět loni vyhrál zlatý pohár Pivexu. Dobře se umísťují i Holba Premium a Holba Classic. Ocenění mají dvojí význam, jednak přináší publicitu a jednak je to informace pro zákazníka, že konzumuje kvalitní pivo. Degustace mají samozřejmě význam i pro nás pivovarníky, protože jsme schopni pravidelně srovnávat jakost námi vyrobeného piva.

Kvalitu piva ovlivňují suroviny i prostředí, v němž se vyrábí. Co konkrétně v horském prostředí působí na zdejší produkt?

Velkou úlohu hraje zdejší horská voda. Máme to štěstí, že přímo v areálu jsou zdroje podzemní vody, kterou čerpáme z hloubky 50 metrů a vydatnost je více než dostačující pro stávající produkci pivovaru. Její kvalita má parametry kojenecké vody. (Právo)


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI