Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Holba v září 2004

Co se píše o pivovarech a pivu


Holba v září 2004

[úterý, 21. září 2004]

Muzeum ukazuje historii značky Holba

Milovníci piva, kteří se chtějí něco dozvědět o jeho historii, mají jedinečnou příležitost ve Vlastivědném muzeu v Šumperku. Expozice, která potrvá do 28. listopadu, se koná při příležitosti 130. výročí založení pivovaru Holba v nedalekých Hanušovicích.

Autor výstavy Miloš Melzer rozdělil expozici do dvou částí. První za pomoci dobových dokumentů mapuje vývoj pivovarnictví od udělování práva várečného ve 14. století po současnost. Druhá část seznamuje návštěvníky muzea s výrobou piva a její součástí je výstava historických rukodělných nástrojů. "Exponáty nám poskytly pivovary holdingu Holba, Litovel a Zubr Přerov. Další část pochází z muzejních sbírek a archivu," řekl Melzer.

Hanušovický pivovar je v současné době na Šumpersku jediným podnikem svého druhu. Pivo se v něm začalo vařit koncem roku 1874 a pivovar díky ekonomické síle skoupil během let ostatní výrobny pěnivého moku v regionu, prohlásil autor výstavy. (iDnes)

Soutěžící osvěžovalo pivo

Bohatým programem plným soutěží, nejrůznějších atrakcí, hudby, ale především pěnivého moku oslavil v sobotu 130. výročí založení hanušovický pivovar. Letní počasí jako stvořené pro osvěžení zlatavým nápojem přilákalo v sobotu na nádvoří pivovaru na pět tisíc návštěvníků. Některé z nich dopravily zvláštní historické vlaky, které pendlovaly mezi Šumperkem a Hanušovicemi. Pro cestující bylo překvapením, když těsně před cílem cesty vlak přepadli ozbrojení desperáti z Divokého západu, kteří se pokusili unést jednu z cestujících. Vše ale dobře dopadlo a pistolníci se spokojili s výkupným v podobě několika sudů piva. Velkému diváckému ohlasu se těšily především soutěže v různých pivních disciplínách, ale také výstup Pepina a paní sládkové na pivovarský komín, odkud mávali davům na nádvoří. Zejména pánové si pak vychutnali boj čtveřice odvážných mladých dívek při zápasech v bahně. "Stále plno bylo i ve vojenském ležení, kde členové Červeného mušketýrského klubu Generála Bannera předváděli střelbu z mušket a děl, ražbu mincí a odlévání kulek. Nejen muže pak přitahovala expozice motorek,"pochvalovala si zájem návštěvníků mluvčí pivovaru Hana Matulová. Ve večerním bloku plném rockové hudby se návštěvníci dočkali i vítaného překvapení. V Hanušovicích zazpívala své hity rocková legenda kapela Olympic. "Přijeli jsme se podívat, protože máme rádi pivo a takovou příležitost jsme si nemohli nechat ujít. Výborně jsme se bavili,"nechal se slyšet jeden z návštěvníků, třicetiletý Aleš ze Šumperka, který dorazil s celou skupinou přátel. Program uzavřel velký ohňostroj. (Olomoucký den)

Medailové ryzí pivo i hor

Pivo HOLBA každoročně obhajuje svou vysokou kvalitu a prvotřídní chuť v prestižních degustačních soutěžích. Medailovým premiantem je Holba Šerák, vlajková loď pivovaru. Jeho stabilně vysokou kvalitu potvrzuje 12 medailových ocenění získaných v posledních pěti letech.

***

Holba Šerák

Stříbrná Česká pivní pečeť 2004

Zlatý pohár PIVEX

- pivo roku 2003

Vítěz pivní ligy 2001

3. místo v kategorii pivo roku 2001

3. místo Cena českých sládků 2000

Vítěz pivní ligy 2000

Bronzová Česká pivní pečeť 2000

Bronzová Česká pivní pečeť 1999

Holba Prémium

Zlatý pohár PIVEX

- Certifikát kvality 2003, 2002

Holba Classic

Stříbrná Česká pivní pečeť 2000

Bronzová Česká pivní pečeť 1999

(Právo)

Zatopilo se před více než stoletím

Historie každého pivovaru začala dávno předtím, než byla v jeho zdech uvařena první várka. Na samém počátku stálo objevení lahodného nápoje s nízkým obsahem alkoholu z obilného sladu, vody a chmele. Jedinečnost zlatého moku si uvědomoval také mladý sládek Josef Müllschitzký, který v roce 1874 založil moderní parní pivovar v Hanušovicích, v části nazývané Holba. Již 28. prosince téhož roku mohl v nově dokončeném provozu koštovat první várku hanušovického piva.

V překrásném prostředí podhůří Jeseníků se začalo vyrábět jedinečné pivo, jehož oblíbenost se rychle šířila do okolních krajů, a tak produkce narůstala. Zatímco v prvním roce vyrobil hanušovický pivovar necelých 16 000 hektolitrů, ve 30. letech dosáhl jeho výstav 108 tisíc hektolitrů, a stal se tak třetím největším na Moravě. I když produkce během dvou světových válek znatelně klesla, přečkal pivovar toto těžké období bez přerušení provozu. V novodobé historii pivovar navázal na svou dlouholetou tradici. Nyní vyrábí téměř půl milionu hektolitrů piva ročně. (Právo)

Když vařit, tak jen z nejlepšího

Kvalitu i chuť piva HOLBA neovlivňuje jen mistrovská práce sládka a technologie výroby, ale především použité suroviny. Morava je domovinou vyhlášených moravských ječmenů, z nichž se vyrábí prvotřídní slad. Ten dává ryzímu pivu z hor Holba tradiční plnou chuť. Zdrojem hořkosti, která vybízí k dalšímu doušku piva, je chmel. Ne nadarmo je tato, pro pivovarnictví nenahraditelná plodina označovaná jako zelené zlato. Hanušovický pivovar vaří pivo z vybraných chmelových odrůd především domácí produkce, k nimž patří například žatecký poloraný červeňák. Chuť i kvalitu hanušovického piva významně ovlivňuje také podzemní pramenitá voda, kterou pivovar získává z vlastního pramene přímo v areálu pivovaru. Díky nízkému obsahu solí je srovnatelná s vodou kojeneckou a svou tvrdostí je pro výrobu piva vynikající. (Právo)

Pivo spjaté s přírodou

Hanušovický pivovar HOLBA leží uprostřed malebné přírody v podhůří Jeseníků. Vyrobí téměř půl milionu hektolitrů piva ročně a patří k desítce největších pivovarů v České republice. Přesto si areál pivovaru zachovává svůj jedinečný přírodní kolorit a romantickou atmosféru, kterou umocňují pivovarské rybníky a zákoutí se vzrostlou zelení. V pivovaru se nacházejí rovněž zdroje mimořádně kvalitní pramenité vody. Ta se čerpá z hloubkových vrtů i zásobuje výrobu.

Své výjimečné polohy v horách pivovar nejen využívá, ale sám se také aktivně podílí na zachování ekologické rovnováhy krajiny. Ochranu životního prostředí vnímá jako závazek k dalším generacím. (Právo)

Kde se pivo vaří, tam se dobře daří

Jeseníkách se daří nejlépe. Pašijový týden přinesl stylové vítání jara s HOLBOU. V hospodách se pilo, hodovalo a z výher se radovalo. Jaro přineslo soutěž a se soutěží vzrostla i žízeň. První dubnový den pospíchali milovníci ryzího piva z hor do svých hospůdek za aprílovými žertíky. Zásluhu na tom, že je u piva stále veselo, má Holbyáda. S ní do hospod každoročně přicházejí pivní hry, spousta zábavy, lákavé výhry, ale také týmový duch a nová přátelství. Především v létě se zapotí při poctivé práci Horská pivní záchranka, která přináší spasení všem žíznivým. Zkušené týmy zdatných horalů vyrážejí do terénu s batohy plnými chlazené Holby. Dobrý nápad a jeho praktické využití oceňují v tomto případě nejen pivaři. (Právo)


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI