Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

České ležáky jsou čím dál lepší, ukázal test. Výroba se však prodraží

Co se píše o pivovarech a pivu


České ležáky jsou čím dál lepší, ukázal test. Výroba se však prodraží

[úterý, 31. říjen 2017]

České ležáky jsou čím dál lepší, ukázal test. Výroba se však prodraží[goto:https://ekonomika.idnes.cz/test-pivo-lezak-dvanactka-pivovar-dr5-/test.aspx?c=A171027_162313_test_jan]


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Jana

středa, 1. listopad 2017
11:31

Jana

Dovolím si něco tipnout, ač nejsem technolog (takže mne za to odborníci nebijte :D ). Domnívám se, že cenu zvyšuje mj. použití zahraničních chmelů. A určitě i také "módní" pití, za které jsou konzumenti ochotni zaplatit více.


napsal(a): Jana [Odpovědět]

Mosquit

středa, 1. listopad 2017
14:56

Mosquit

Jana:
Chmelem to není, kilo amerického chmele se pohybuje v nákupce zpravidla do 1000 Kč/kg.
Snad i ty největší extrémy zpravidla nepřekračují 10 g chmele na litr piva (vč. dry-hoppingu), tedy náklad pětikorunu v půllitru ejlu.

Dalším zvýšeným nákladem jsou kvasinky (svrchní se zpravidla používají sušené, a pak se několikrát znovupoužijí - ale některé pivovary vaří svrchně kvašené tak málo často, že musí vždy použít nový pytlík)


napsal(a): Mosquit [Odpovědět]

Adsense

25. duben 2024
03:12


posted by: Inzerce

Sekal

středa, 1. listopad 2017
19:59

Sekal

Mosquit: myslím, že pokud budeme srovnávat spodňáky a ejly, asi musíme srovnat český ležák a APU nebo různé PA (srovnatelná stupňovitost), bocků se podle mne moc nevytočí. Myslím, že u ležáků to bude tak 3 g na litr, u APA / PA možná 4 g, ať nežeru. Čili 1,50 - 2 Kč.


napsal(a): Sekal [Odpovědět]

Mosquit

čtvrtek, 2. listopad 2017
06:25

Mosquit

Sekal:
To by bylo zase trochu málo. Taková "Komár APA" je vč. dry-hoppingu někde kolem 5g/L, a to je to hodně "úsporná" APA. Jenom dry-hopping začíná kolem 2g/L a někdo dává násobky...

Srovnání s ležákem pokulhává - ten je sice zpravidla méně chmelený ve smyslu hořkosti i aroma, ale toho chmele tam často padne víc (obsah alfa-hořkých kyselin)


napsal(a): Mosquit [Odpovědět]

keramik

středa, 1. listopad 2017
09:53

Zajímalo by mně, jestli by někdo povolaný (a zároveň nezaujatý) mohl zhodnotit, jak to opravdu je s náklady na srovnatelné svrchně a spodně kvašené pivo – suroviny, technologický postup, kvašení a zrání. Jestli je výrazně vyšší cena u svrchně kvašených piv opodstatněná nebo se jedná opravdu jen o záležitost vyšší poptávky a ochoty lidí zaplatit za ALE víc peněz. Abych uvedl konkrétní příklad: u mě nejbližšího Líšeňského pivovaru aktuálně na čepu Marvan spodně kvašená jedenáctka za 35,-, Alfa APA svrchně kvašená jedenáctka za 47,-. Přitom se ale určitě mnohem víc vypije samozřejmě Marvana, takže se asi nedá úplně říct, že tu cenu Alfy žene nahoru vysoká poptávka.


napsal(a): keramik [Odpovědět]

Pivař M

čtvrtek, 2. listopad 2017
14:57

keramik: Cenu ovlivňují v zásadě 3 věci - suroviny, technologie (energie) a spotřební daň. Z hlediska surovin se pro ejly určitě používá víc (a dražšího) chmele než do ležáků. Navíc se často používá nejen světlý plzeňský slad, ale také (dražší) karamelové slady apod. To vše při srovnatelné stupňovitosti. Ejly a zejména IPA nebo APA jsou navíc často speciální piva s vyšší stupňovitostí a tedy obsahují více surovin. A také sušené svrchní kvasinky jsou nákladnější. Pokud jde o technologie (proces), tam bych to viděl obráceně - ležáky kvasí a zrají při nižších teplotách (= vyšší náklady na energie) a oproti svrchňákům (obecně) mnohem déle leží, což má opět vliv na energie a také kapacitu (za tu dobu můžete "otočit" svrchňáky třeba dvakrát). A do spotřebky se pak nutně promítá stupňovitost, která je obvykle u svrchních piv vyšší (ale tady se bavíme o desítkách halérů na půllitr)... Která z položek ale převáží (suroviny vs. energie), si netroufám odhadnout.. V každém případě je neoddiskutovatelné, že ejly jsou v kurzu a tedy si za ně pivovary mohou říkat víc, i kdyby nákladově byly nižší než ležáky...


napsal(a): Pivař M [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI