Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Pivo z Blatné boduje. Sládková Vlková se vrátila do světa pivovarnictví

Co se píše o pivovarech a pivu


Pivo z Blatné boduje. Sládková Vlková se vrátila do světa pivovarnictví

[pondělí, 22. květen 2017]

V nejnovějším číslu Týdeníku Strakonicko se objevila pro Jihočechy velice pozitivní zpráva. Nejen že pivo z nového pivovaru v Blatné již boduje v degustačních soutěžích, jeho pivní portfolio se nadějně rozrůstá a výstav navyšuje, ale do pivovarnického světa se také výrazněji vrací zkušená sládková Dagmar Vlková. Musím se do Blatné brzy vypravit, vypadá to velmi nadějně...

Zde přepis článku ze čtvrtka 18.5. 2017

V prvním roce provozování legendární pivo Blatenský Kohout na stupních vítězů

BLATNÁ - Po bezmála čtyřiceti letech se blatenské pivo vrací v plné slávě. V dubnu se společnost LiquiB Zámecký ovocný lihovar a pivovar Blatná účastnil degustačního klání v prostorách českobudějovického výstaviště při příležitosti 11. ročníku regionální soutěže Chutná hezky Jihočesky. Nezávislá komise složená ze zástupců Potravinářské komory ČR, Agrární komory ČR, dozorových organizací a zástupců Jihočeské univerzity hodnotila 122 produktů bezmála 36 výrobců. Blatenský Kohout polotmavý ležák se tak v prvním roce cesty ke svým pivařům umístil na stupních vítězů. Cenu v kategorii piv s výstavem do 10 tisíc hektolitrů převzal sládek pivovaru Martin Fried. Vítězné umístění výrobku Wilder - bylinný likér - v kategorii alkoholických nápojů převzala manažerka prodeje Denisa Šitnerová Společnost LiquiB Zámecký lihovar a pivovar Blatná provozuje pivovar od srpna 2016. Ke konci roku již původní kapacita nedostačovala pokrýt poptávku, proto se majitelé rozhodli rozšířit výrobu piva o další čtyři tanky.

Zároveň se do pivovarského oboru od května letošního roku vrátila sládková Dagmar Vlková, pro kterou je výroba piva celoživotním koníčkem a k výrobě piva přistupuje s láskou a péčí sobě vlastní. Ani několikaměsíční práce mimo obor ji neodvedla od účasti na degustačních soutěžích a pivovarského řemesla.

„V blatenském pivovaru jsme vybudovali tým zapálených lidí, pro které je dobře pitelné a vyvážené pivo tím nejdůležitějším. Chuť daná kvalitními surovinami pro pivo plzeňského typu oslovuje širokou veřejnost našich pivařů, to musíme mít stále na paměti. Pivovar původně vařil dva druhy piv - světlý a polotmavý ležák. Během loňského roku jsme se sládkem Martinem Friedem pokorně naslouchali připomínkám našich pivařů, které byly vesměs kladné, a na jejich podněty jsme zapracovali na barvě světlého ležáku použitím speciálních sladů. Po několika várkách jsme vyladili optimální rovnováhu hořkosti tak, aby naše piva pobízela k dalšímu napití. Navýšená kapacita pivovaru nám umožnila rozšířit portfolio našich piv. V nově instalovaných tancích pro vás dozrává poctivá Blatenská Desítka o stupňovitosti 10,50 %. Ve chmelení jasně převažuje Žatecký poloraný červeňák, který byl charakteristickým znakem legendárních blatenských piv. Receptura byla naším týmem konzultována s pamětníky výroby blatenských piv a historickými záznamy. První várka, kdy jsme ladili detaily, byla uzavřena za přítomnosti pamětníka Karla Mourka. Když lidé tvoří své dílo s láskou, vždy se jim jejich úsilí v dobrém vrátí," uvedla manažerka výroby Dagmar Vlková.“

„Dagmar Vlková nezůstane jen u piva, její profesní dráha se postupně obohatí o taje výroby destilátů a likérů a její takřka nulová chybovost ve schopnosti vnímat a rozlišit bude pro naši společnost přínosem,“ dodal mistr destilatér a předseda svazu destilatérů Ing. Václav Šitner. Při příležitosti představení nové Blatenské Desítky připravujeme pro veřejnost Den otevřených dveří.

Pivo z Blatné boduje. Sládková Vlková se vrátila do světa pivovarnictví

[píra] 09:04 [permalink] [reaguj]


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Kamča

neděle, 8. duben 2018
12:38

Kamca

Zdravím,
na brněnské Salimě jsem ochutnala speciál Kohout polotmavý ležák. Moc dobré pivo, už po prvním doušku jsem byla unešena. Naprosto právem dostal cenu Zlatá Salima. Pivo se točí i v Kavárně V Podzámčí - červená budova naprosti zámku v Blatné - moc hezké místo


napsal(a): Kamča [Odpovědět]

Pepa

pondělí, 12. červen 2017
20:03

pepa

Blatenský pivovar jsem navštívil tak v roce 1970.Krásná varna vedle super šalanda(spávala tam laborantka když byla vybírat vzorky)na spilce kačeny ve sklepě sudy.Pod varnou byl muzejní el.stroj.Kdo ví kde to skončilo?


napsal(a): Pepa [Odpovědět]

Adsense

19. březen 2024
09:07


posted by: Inzerce

spilečný

středa, 31. květen 2017
04:07

paní Dáša poslala Strakonice do ...kytek.


napsal(a): spilečný [Odpovědět]

Tom

pátek, 9. červen 2017
08:32

spilečný:
nebylo to náhodou naopak pane "zbytečný"?


napsal(a): Tom [Odpovědět]

píra

pondělí, 29. květen 2017
11:23

píra

V pátek ochutnána všechna piva přímo v pivovaru. Jedním slovem lahůdka. Světlý ležák, polotmavý ležák i nová desítka jsou bez jakýchkoliv vad a přímo vybízí k dalšímu napití. Pivovar a jeho přilehlé reprezentační prostory jsou krásné, závidím všem, kteří se sem tento pátek, tedy 2. června, vypraví na den otevřených dveří. Musím pivovar znovu brzy navštívit a všechna piva ochutnat.
---------------------------------
Zpráva byla upravena 29.05.2017 ve 14:48:53


napsal(a): píra [Odpovědět]

Jana

pondělí, 22. květen 2017
10:08

Jana

Je to jistě potěšující zpráva. Při naší jarní návštěvě (viz článek) nebylo pivo zrovna to, co by chuti lahodilo. A u pana sládka bylo vidět, že je více lihovarník, než pivovarník. A jestli se zlepšili, tak to prý zatím nebylo vidět. Mám zprávu od známých, kteří tam byli minulý týden. Jinak paní Vlkové, ač ji osobně neznám, přeji mnoho dalších úspěchů. její strakonická piva jsem měla ráda.


napsal(a): Jana [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI