Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Premonstráti vaří pivo ´třináctku´ a ´patnáctku´

Co se píše o pivovarech a pivu


Premonstráti vaří pivo ´třináctku´ a ´patnáctku´

[pátek, 19. prosinec 2003]

Spoluzakladatelem obnoveného Klášterního pivovaru Želiv je Hroznata Pavel Adamec, převor premonstrátského kláštera. Minipivovar představil 9. prosince dva produkty - patnáctistupňové pivo Gottschalk a medem ochucené třináctistupňové pivo Castulus. Názvy piv jsou odvozeny od jmen někdejších opatů, zakladatele kláštera a zakladatele klášterního pivovaru. Piva se připravují svrchním kvašením dle starých receptů a jde o "piva klášterní" vařená obdobným způsobem jako piva trapistická, která procházejí divokým kvašením bez přidání pivovarských kvasnic. Pravých trapistických piv je údajně ve světě jen šest, z toho pět vyrábí mniši v Belgii a jedno bratři v Nizozemsku.

Pivo nevyrábějí pouze gigantické a světoznámé pivovary, ale i malé varny specializující se na netradiční piva. V Želivi na Pelhřimovsku se do výroby zlatého moku pustil po šestadevadesáti letech řád premonstrátů. A ne ledasjakého. Speciální mok s vyšším obsahem alkoholu zrál od října. První stovky třetinkových lahví odeberou místní a pražští obchodníci. "Chtěli bychom prodávat po celé republice a později možná i do zahraničí," řekl převor Hroznata Adamec.

Pivovar podle něj jako jediný v republice zavedl způsob kvašení, který se používal u staročeských piv. Proto má želivské pivo výraznější chuť, podobně jako výrobky z Belgie nebo z Irska. "Druhy se jmenují podle významných opatů našeho kláštera," uvedl převor. Gottschalk je patnáctistupňový, další třináctistupňové pivo Castulus bude i základem pro výrobu ochucených piv, která na domácím trhu chybějí. "Zatím máme příchuť medoviny, připravujeme i višňové pivo," doplnil.

Premonstráti navazují na staletou tradici, kterou ukončil velký požár kláštera v roce 1907. Pivovary podle převora vždycky ke klášterům patřily. "Nejstarší zmínka o želivském pivovaru je z první poloviny 17. století, ale pivo se tu vařilo mnohem dříve," řekl. Pití piva podle něj není v rozporu se zásadami řádu; premonstráti zatím vypomáhají i při stáčení piva.

O vaření piva mniši uvažovali několik let, ale chyběly jim finance i zkušenosti. Na provozu se nyní kromě kláštera podílí i zkušený sládek a obchodník. "Klášter dává jméno, tradici a prostor," upřesnil Adamec. Pivovar zatím uvařil 40 hektolitrů piva, příští rok by se měl výstav přiblížit ke 2000 hektolitrů.

Peníze se podle převora vrátí do pivovaru. "Dlouhou dobu budeme muset vylepšovat zařízení. Určitě to alespoň v blízké budoucnosti nebude zdroj nějakého velikého zisku," uzavřel.

Pivovar chystá velkou ochutnávku pro veřejnost. Zatím si obyvatelé obce mohou nové pivo koupit v soukromém obchodě, který je v areálu kláštera. Podle majitelky Simony Morávkové je o něj velký zájem. "Od soboty jsem prodala stovku lahví, a to je prosinec," řekla. (iDnes)


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Dwarf

pondělí, 10. březen 2008
07:30

Dwarf

to želivák: Ano... v ŽelivI jako ve strojI :-))


ICQ: 131508397

napsal(a): Dwarf [Odpovědět]

želivák

neděle, 9. březen 2008
22:05

pivo tu máme dobrý, ale ŽELIV JE RODU MUŽSKÉHO!!! takže ne v želivI nýbrž v želivĚ......
přijeďte okoštovat......


napsal(a): želivák (cernozub(a)seznam.cz) [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI