Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Australané pijí nymburské pivo

Co se píše o pivovarech a pivu


Australané pijí nymburské pivo

[středa, 11. únor 2004]

Golden Bohemia. Právě pod tímto názvem mohou lidé na druhém konci světa najít v regálech pivo uvařené v Nymburku. Koncem loňského roku totiž český pivovar získal zatím nejexotičtější zakázku dodat dva kontejnery lahvového piva do Austrálie. Cesta po moři trvala měsíc a půl. Pivo si mohou u protinožců koupit teprve dva týdny. „To je ještě krátká doba na to, aby se nám doneslo, jak jsou s ním spokojeni. Doufám ale, že jim bude chutnat,“ říká šéf pivovaru Pavel Benák.

K zakázce prý pivovar přišel úplnou náhodou. Jeden obchodník chtěl dovézt český národní nápoj do Austrálie a hledal, která značka by byla nejvhodnější. Nakonec si vybral Postřižinské pivo z Nymburka. Pivovar si proto alespoň orientačně zjistil, jaká piva mají Australané nejraději. „Nejspíš to budou piva typu světlých ležáků, které mají od 4,5 do pěti procent. Takže žádná vyloženě slabá to nejsou,“ vysvětluje Benák. Zatím není jasné, jestli se dodávka do Austrálie zopakuje: záležet bude na tom, jak ho zdejší pivaři přijmou.

Nymburský pivovar proslavil spisovatel Bohumil Hrabal, který se sem s otcem - správcem nastěhoval jako šestiletý v roce 1920. Život v pivovaru mu učaroval, a tak své zážitky popsal ve slavných Postřižinách. Letos v březnu by navíc Hrabal oslavil devadesátiny, a pivovar se proto rozhodl, že na spisovatelovu počest uvaří speciální dvanáctistupňové pivo. Jestli bude světlé či tmavé a jakou bude mít chuť, to zatím ponechává v tajnosti. (iDnes)


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI