Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

V Holbě uvařili Májový ležák

Co se píše o pivovarech a pivu


V Holbě uvařili Májový ležák

[pátek, 24. duben 2015]

Je oslavou lásky k pivu a poprvé s ním bude možné připíjet na 1. máje. Jde o historický okamžik, protože májové pivo hanušovičtí pivovarníci uvařili vůbec poprvé ve 141 leté historii.

Náš Májový ležák nemá trumfovat silou, právě naopak. Zaujme svou fundovaně jemnou a přitom plnou chutí, jasnou zlatou barvou a pěnou, která na půllitru jen tak neuvadne. Věřím, že konzumenty dostane hned první doušek a s každým dalším si ho zamilují,“ vzkazuje sládek pivovaru Holba Luděk Reichl a poukazuje na charakteristiku májového ležáku.

Jde o světlý ležák s vyladěnou plnou chutí a vysokou pitelností- skutečný originál, který ctí tradiční výrobu piva i starou recepturu. Osobitou charakteristiku získal zejména pomalým kvašením, které bylo třeba bedlivě hlídat a průběžně regulovat, aby nedošlo k přílišnému prokvašení piva, se kterým se vytrácí chuťová plnost. Dlouhé bylo i zrání pod dobu celých 2 měsíců. Májový ležák lahodí nejen chutí, ale i krásným chmelovým aroma, které si razí cestu hustou pěnou.

Ve srovnání s běžným ležákem se na Májový spotřebovalo až o čtvrtinu sladu a třetinu chmele více a to se promítá do jeho chuti i vůně. Tentokrát jsme použili čtyři druhy sladů a čtyři druhy chmele a rozdílný je i samotný proces chmelení, Probíhal v několika fázích a poslední chmelení se uskutečnilo těsně před závěrem chmelovaru, aby se zachovalo lahodné aroma“, popisuje Luděk Reichl. Nic ale nevystihuje Májový ležák Holba lépe než jeho vznik „s láskou k pivu“.

V pivovaru už začali s jeho stáčením a z restauračních píp poteče od 1. máje. Májový ležák Holba je lákavým zpestřením nabídky a to potvrzuje i počet objednávek od hostinských. Jedná se totiž o omezenou produkci, a proto se restauracím vyplatí zásobit se včas. V nabídce bude pouze do vyprodání zásob a se sériovou výrobou tohoto ležáku zatím v Holbě nepočítají. Záměrem je naopak zachovat jeho jedinečnost a májovou symboliku.


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI