Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Postaru se pivo vaří jen ve dvou pivovarech

Co se píše o pivovarech a pivu


Postaru se pivo vaří jen ve dvou pivovarech

[čtvrtek, 18. březen 2004]

Pouze dva pivovary v České republice vaří pivo ještě původní technologií, jak se pivo vařilo před desítkami a dokonce i stovkami let. Jedná se o technologii vaření na otevřeném ohni a u nás tuto metodu používá jen Plzeňský Prazdroj, které tak vaří pivo Pilsner Urquell a pelhřimovský Poutník.

V pelhřimovském pivovaru se na rozdíl od původního provedení změnilo jen jedno - palivo. Do roku 1972 se zde pod rmutovacím kotlem topilo ještě na uhlí a právě v tomto roce přišla novinka - plynové hořáky. Kromě změny paliva tu ale zůstalo vše původní, včetně zařízení, které se postupem času jen částečně rekonstruovalo a modernizovalo. Vždy ale tak, aby se nenarušila celá složitá technologie. Především se tady pivo pořád vaří na otevřením ohni. Ostatní pivovary, které vaří pivo téměř plně automatizovanou výrobou už topeniště jako toto nemají. Pivo se zahřívá a vaří je na základě tepla, které vydává plotýnka umístěná pod kotlem a nebo horká pára. Při vaření na otevřeném ohni pivo získává svůj vlastní charakter. Navíc pivo nevyrábí stroj, jako v ostatních pivovarech, ale lidé. „Tady nevaří pivo automat, ale myšlení a dovednost lidí,“ dodává. To vše prý pivu dodává barvu, jiskrnost, bohatou pěnu a pak i chuť a vůni. Rozdíl mezi běžně vyráběným pivem a pivem vařeným na otevřeném ohni je prý obrovský. Změny už totiž začínají v přípravě, jiná je pak i v době vaření piva, kvašení i zrání.

Hotové pivo, je nepasterizované a podle sládka tak naprosto přírodní a ještě živé, i když na úkor trvanlivosti. Pasterizováním totiž prý pivo ztrácí na chuti i vůni, ale má zase delší trvanlivost. „Tato piva se ale musí daleko více stabilizovat a zbavují se bílkovin. Jsou tedy více vyfiltrovaná a ztrácí se tak i jejich chlebnatost,“ řekl sládek Libor Dejmek.

V Pelhřimově pivo hýčkají. To je také jeden z důvodů, proč se pelhřimovský Poutník nepřidal ke všem ostatním pivovarům, které se rozhodly jít moderní cestou vaření piva. Druhým důvodem byla i finanční nákladnost výměny celého zařízení. „My se k pivu chováme jako k ženě. Dobře totiž víme, že pivo je jako žena a potřebuje péči jako žena. Když totiž ztratí pověst - jako žena - velmi těžko ji už nabývá,“ dodal na závěr Patrik Halm, vedoucí prodeje pelhřimovského pivovaru Poutník. Jeden druh nepasterizovaného kvasnicového piva na Vysočině vyrábí ještě jeden pivovar a to humpolecký Bernard. Tento pivovar však k výrobě piva nepoužívá stejnou technologii jako pelhřimovský Poutník. (iDnes)


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI