Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Chotěboř bude mít nový pivovar a „nešizené“ pivo

Co se píše o pivovarech a pivu


Chotěboř bude mít nový pivovar a „nešizené“ pivo

[sobota, 18. srpen 2007]

Na Vysočině s největší pravděpodobností přibude další druh piva. V Chotěboři na Havlíčkobrodsku se v příštím roce bude stavět nový pivovar. Provoz na výrobu tradičního českého piva plánuje společnost Pivotech, za níž stojí britský kapitál.

Pivovar by měl ročně uvařit až dvacet tisíc hektolitrů piva, které se bude vyvážet hlavně do Velké Británie a Pobaltí. „Ochutnat jej budou moci také lidé v regionu,“ uvedl jednatel společnosti Pivotech Oldřich Záruba.

Chotěboř nemá v pivovarnictví téměř žádnou tradici, kdysi se tam pivo vařilo v malém. Nový podnik vznikne asi na čtyřech tisících metrech čtverečních pozemků v průmyslové zóně. Záruba uvedl, že polovinu kupní ceny za pozemek již město dostalo, celá částka bude zaplacena do konce tohoto měsíce.

Podle Záruby se chotěbořské pivo bude vařit výhradně z českých surovin. V technologickém postupu nebude nic z toho, co nyní řada pivovarů používá k urychlení produkce, jako je jednofázové kvašení v tancích po dobu 20 dní nebo dosycování piva oxidem uhličitým. V novém pivovaru bude kvašení v otevřených spilkách a dokvášení v klasických ležáckých tancích, u světlého ležáku po dobu nejméně 50 dnů.

„Na tomto trhu vysoce kvalitního českého piva vidím ještě pořád prostor jak na českém území, tak v zahraničí,“ řekl Jiří Fusek, prezident Českého svazu malých nezávislých pivovarů. Podle něj k průmyslové produkci piva přecházejí velké společnosti. „Když bude hodně pivovarů, které budou vařit klasickou technologií, budeme výrazně viditelnější,“ míní.

Mnoho prostoru ale nevidí ředitel pelhřimovského pivovaru Poutník Vladimír Veselý. „V tak malé regionu, jako je Vysočina, je už teď pivovarů moc,“ domnívá se. Pro svůj podnik tak předpokládá ještě větší prohloubení stávající konkurence.

Nový pivovar by se měl stavět i v Chrudimi . V průmyslové zóně ho chce vybudovat ostravská společnost Brewer. S plánem na vaření chotěbořského piva se to ale nedá srovnávat. Půjde totiž o levná piva určená do supermarketů.

Firma vyrábí značky piva Starovar, Bohemian a Forman ve vratných půllitrových lahvích, netypických skleněných lahvích, plechovkách i pet lahvích. Do maďarských supermarketů dodává pivo značky Hektor. (MF Dnes)


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

štefik

neděle, 12. červenec 2009
18:20

pivovar otevřen od 3.7 2009
už jsem ho vypil celkem dost na FF v Chotěboři a musím říct že mi velmi zachutnalo
bohužel piviar nebyl na takto velký zájem připraven a během 6 dnů jsme ho doslova ,,vypili" :D Těším se na další várku


napsal(a): štefik [Odpovědět]

Chody

neděle, 5. duben 2009
11:47

Chody

to Kamil Dubský:
Ano tento článek je starý (z 18. srpna 2007). Nechápu tedy, proč reagujete zrovna zde, když jsou na PI nejnovější zprávy z Chotěboře zde... a zde.... Ale Vy budete už asi rozhodnut v negativním vnímání, že :-?


ICQ: 414292574

napsal(a): Chody [Odpovědět]

Kamil Dubský

neděle, 5. duben 2009
11:08

To bude zase srajda...nejak se jim to nedaří pořád rozjet. Ten článek je starý jako metuzalém


napsal(a): Kamil Dubský [Odpovědět]

Chody

pátek, 15. srpen 2008
08:31

Chody

Asi jste nezaregistroval tento článek :)


ICQ: 414292574

napsal(a): Chody [Odpovědět]

Adsense

20. duben 2024
13:07


posted by: Inzerce

Petr Lančík

pátek, 15. srpen 2008
08:27

Dobrý den, vzhledem k tomu, že od vydání příspěvku již téměř rok uplynul, tak by mě zajímal skutečný termín otevření pivovaru v Chotěboři a případná ochutnávka produktů. P.L.


napsal(a): Petr Lančík (petrlancik(a)centrum.cz) [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI