Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Pivo vařím pro radost, říká starobělský pivovarník

Co se píše o pivovarech a pivu


Pivo vařím pro radost, říká starobělský pivovarník

[čtvrtek, 19. únor 2015]

Stará Bělá má vlastní pivo. Jmenuje se Starobělský ležák a pochází z nového rodinného pivovaru, který sídlí v budově bývalé prodejny aut na dolním konci.

Jezdil jsem kolem toho zpustlého, prázdného objektu. Napadlo mě koupit ho pro firmu a přesunout sem část výroby součástek pro auta. Jenže nakonec se mi to zdálo nepraktické - tříštit výrobu, když máme pobočky ve Frýdlantu nad Ostravicí a v Humpolci. A tak je z toho pivovar,“ popisuje vznik pivovaru jeho zakladatel a manažer akciové společnosti Lakum Pavel Kuchta. „Byl to společný nápad mě a mé ženy. Chtěla mi udělat radost, protože mám pivo moc rád, tak řekla: Postav si pivovar.

Myslela to vážně, nebo jako vtip?

Jako vtip, ale já jsem to vzal vážně. My máme ve firmě i závod v Humpolci a ten sousedí s pivovarem Bernard. Chodím tam na exkurze a pro pivo, znám se s lidmi, kteří tam dělají. Tak jsem se zeptal, zda by mi do pivovaru, pokud si ho koupím, dodávali jejich suroviny – slad, kvasnice, chmel. O tamním pivovaru je známo, že v něm používají ty nejlepší suroviny, které jsou k dostání. Mají vlastní sladovnu i výrobu kvasnic. A tak vše potřebné kupujeme z Humpolce.

A vodu?

Bereme starobělskou. Je tak dobrá, že s ní není potřeba nic dělat. Všichni, kdo naše pivo ochutnali, jej chválili. Psali o nás i v novinách a recenze zatím vycházejí velice dobře.

Jak dlouhá byla cesta od nápadu k první várce?

Rozhodli jsme se loni v listopadu, na konci loňského roku jsme pivovar objednali, v červnu jsme ukončili montáž a uvařili první zkušební sérii.

Jak jste získali sládka?

Sehnat sládka, to je dost složitá záležitost. Dával jsem inzeráty, ale nikdo se nepřihlásil, tak jsem nakonec přemluvil sládka z jednoho minipivovaru v Ostravě, jestli by mi nepomohl – a pomáhá. Jednou za čtrnáct dní přijde a uvaří pivo. O vše ostatní se staráme sami.

Jaký Starobělský ležák je?

Vyrábíme dvanáctku ležák a chceme dál dělat jen tohle pivo, dvanáctka se pije nejvíc a každý pivař ji ocení. Dvakrát třikrát do roka uvaříme vícestupňový světlý ležák speciál – na Vánoce, Velikonoce, na pouť. Brusinková, citronová, pomerančová a medová piva, to pro mě nejsou piva.

Pivo má být pivo, a jestli někdo chce, ať si do toho dá sirup. Vědomě děláme hořké pivo, Ostrava je známá tím, že pije hořká piva. Ostravar je hořký, Radegast je hořký, Starobělský ležák taky.

Vyrábíme podle starobylého receptu, který jsem sehnal na Slovensku. Sládek vaří pivo přesně podle něj, zachováváme všechny doby ležení a výroby piva: jeden den vaříme, sedm až deset dní pivo kvasí a devadesát dní leží. Pro nás je důležitá opakovatelnost, abychom vždycky uvařili stejné pivo. To znamená nejpřísnější dodržení všech technologických postupů a hygieny.

Každé pivo, které se vyrobí, je nefiltrované, zákal jsou kvasinky - celé spektrum vitamínu B. Nefiltrované je tedy zdravější. Pro ty, kteří to tak nechtějí, pivo i filtrujeme – používáme křemelinový filtr. Pivo však nepasterizujeme.

Jaká byla první zkušební červnová várka? Měli jste trému, obavu o výsledek?

Očekávali jsme, že ji vylijeme. A ona se podařila. A nevylili jsme zatím nic. Všechno, co jsme vyrobili, se vypilo. Já jsem měl původně receptur více, takže jsme napoprvé uvařili tři receptury. Nechali jsme je ležet a v září jsme udělali košt piv – k veřejnému ochutnávání jsme dali všechny tři druhy a lidé se v anketě vyjadřovali, jak se jim jeví. Podle toho jsme se rozhodli pro současný recept.

Kde se dá sehnat osvědčený recept na pivo? Ono to není výrobní tajemství?

Když jsem pivovar stavěl, byl jsem pořád bez receptu. Pak jsme hráli na Slovensku basketbal, kousek od Prešova, tam byl malý pivovar a v něm výborné pivo. Tak jsem byl za majitelem, jestli by mi nedal recept. Neviděl ve mně konkurenci, když jsem z takové dálky, tak mi poradil – včetně toho, ať beru všechny suroviny z Humpolce.

Kde je starobělské pivo k sehnání?

Zásobujeme dvě hospody, pro více zájemců zatím pivo nemáme. Nejprve jsme začali prodávat U Matěje, ohlasy byly tak dobré, že předčily i naše optimistické představy. Chtěl jsem tady udělat hospodu, kde by se čepovalo převážně naše pivo. Naskytla se možnost pronajmout si Katolický dům, tak jsem toho využil. Katolický dům je teď naše pivovarská hospoda.

Chystáme úpravy venku i vevnitř, aby prostředí bylo hezčí, příjemnější a hosté se tam cítili dobře. Naše vize do budoucna je mít v přízemí pivnici, nahoře nekuřáckou restauraci a venku atrakce pro děti. Moje myšlenka je, že děti musí přemlouvat rodiče k návštěvě pivovarské restaurace. Katolický dům byl vždy centrem dění ve Staré Bělé a teď to nějak upadlo. Tak bychom zase rádi obnovili jeho význam.

Začala plesová sezona, do pivnice v Katolickém domě určitě přijdou i návštěvníci plesů, bude dost zásob?

Od počátku ledna až do konce března je tam každý pátek a sobotu ples. Jsme připraveni. A na některé plesy dáme pivo i jako dárek do tomboly. Katolický dům je naše pivovarská hospoda, tam bude naše pivo vždy na čepu.

Dá se starobělské pivo koupit i v lahvi?

Nedá, máme však izolované soudky, které udrží pivo v optimální teplotě až 24 hodin. Jsou o objemu 5, 10, 15, 20 a 25 litrů - pro okolí, kdyby chtěl někdo na zahradu. Pivo vypije, soudky vrátí. Ze soudku je pivo opravdu dobré a navíc k němu není potřeba mít výčepní zařízení. Pivo se čepuje samospádem pomocí ventilu. K tomuto účelu jsou tyto soudky speciálně vyrobené, takže když člověk chce, prostě si načepuje. S lahvemi je to složité, udělat tady distribuci s malými vratnými lahvemi, to je téměř nemožné – sběr, umývání, hygiena...

Zřídili jste si rodinný pivovar, co vaše rodinné oslavy – už příbuzní a známí hodnotili, co s manželkou vaříte?

U nás už se nepije nic jiného. A všem chutná.

Je to dobrodružné dělat pivo?

Je to výzva, něco nového, co nás nesmírně baví. Pro nás je to spíše koníček a hobby. Pomáhá celá rodina.

A vyplatí se to vůbec?

Tohle pro nás není prioritou, naše pivo je téměř za výrobní náklady. Přímo v hospodě je dvanáctka za 19 korun, což je o 30-40% méně než je běžné a až o 50% méně než je běžné u piva z malých pivovarů, jako máme my.

Vařit pivo je nevšední věc, stává se, že mě lidi, které znám jen od vidění, na ulici pozdraví a pivo pochválí. To mi dělá obrovskou radost. Připadá mi skvělé mít ve Staré Bělé něco charakteristického a našeho - Starobělský pivovar. Mám pocit, že nás to tady stmeluje. Proto na chuť samotného piva a dodržování přesného technologického postupu jeho výroby velice dbám.

Zdroj: Starobělský zpravodaj | Autorka: Jana Bohušová


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI