Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Výroční oslavy zpestří zelené pivo a historické speciály pro povzbuzení milostné touhy

Co se píše o pivovarech a pivu


Výroční oslavy zpestří zelené pivo a historické speciály pro povzbuzení milostné touhy

[středa, 15. říjen 2014]

Hned tři pivní speciály budou moci ochutnat lidé u příležitosti výročních oslav v Kynšperském pivovaru. Už v sobotu 18. října narazí sládek Miroslav Broz před zraky hostů první sud zeleného ležáku, nefiltrovaného 12% piva vařeného pouze jednou ročně při sklizni zelených šišek chmele. Následně jim představí dva opravdové unikáty – zvláštní pivní elixíry připravené podle historických receptů pocházející od šlechtické rodiny Haasů. Nápoje mají fungovat jako afrodiziakum. Pánům je doporučené pivo vzbuzující milostnou touhu a dámám je zase určený magický nápoj lásky pro zažehnutí ohnivé vášně.

Není žádným tajemstvím, že porcelánový baron Jiří Haas byl velice úspěšný, co se týče plodnosti a sexuálních aktivit. Miloval dobré jídlo, krásné ženy a pivo. A proto jsme se rozhodli, že na jeho počest uvaříme dvě speciální várky piva s povzbuzujícími účinky, zvlášť pro dámy a zvlášť pro pány,“ pověděl ředitel Kynšperského pivovaru Radek Vomočil. Pivo pro něžné pohlaví je slabší, cukernatější a lehce zatmavené. Ležák pro muže je silnější, více nachmelený a s větší hořkostí. „Podrobné ingredience ale zatím neprozradím. Kdo chce vědět víc, musí za námi v sobotu přijít do pivovaru,“ pousmál se ředitel.

Historie Kynšperského pivovaru se pod vedením rodu Haasů z Hasenfelsu psala v letech 1840 až 1945. „Letos se nám podařilo navázat kontakt s přímými potomky rodiny Haasů a nositeli tohoto šlechtického jména. Velice ochotně nám poskytli několik historických fotografií a také původní receptury na výrobu piva, které dnes po dlouhé době znovu oživujeme,“ poznamenal Vomočil. Výjimečnost této události chce pivovar zdůraznit i výběrem skla. „Piva stočíme do vyšších lahví šampaňského typu o objemu 0,75 litru. Nápoj tím dostane noblesnější vzhled a povznese se jeho úroveň,“ doplnil ředitel s tím, že omezenou sérii dámského a pánského piva navařili ve dvou várkách, každou v množství 50 litrů.

Kromě ochutnávky pivních speciálů čekají v sobotu návštěvníky pivní soutěže o atraktivní ceny, živá hudba a netradiční prohlídky pivovaru v dobových kostýmech. Zábavný program začíná v 16 hodin a potrvá až do večera.

Celou akcí bude provázet moderátor Jindřich Skopec ze Západočeského divadla v Chebu, který příjemně naladí každého hosta a zároveň všem doporučí, jak nejlépe zahnat žízeň nebo prožít skvělý gurmánský zážitek. „Přijďte s námi oslavit první výročí otevření naší Šenkovny u Zajíce, kterou jsme otvírali přesně před rokem 18. října. Je opravdu neuvěřitelné, jak ten čas letí. Jsme rádi, že si hned od začátku restaurace vydobyla místo v srdcích našich hostů a doufáme, že nám svoji přízeň zachovají i v dalších letech. Nyní je na nás, abychom jim za to poděkovali sváteční oslavou,“ prohlásil Vomočil.

Velkou podívanou jistě bude narážení vysmolených dubových sudů. Diváci si tak udělají názornou představu o tom, jak kdysi vypadala práce v pivovarech a nakolik odlišná byla chuť piva, když zrálo v dřevěných kádích a ve velkých dubových sudech. „Do dřevěných vysmolených sudů je zvykem nalévat spíše tmavší pivčo, jelikož ta smůla hodně ovlivní jeho chuťové vlastnosti. Takže raději zvolíme sladší ležák,“ vysvětlil ředitel Kynšperského pivovaru.

A jelikož má restaurace důvod k oslavám, budou si moci hosté vybírat z nově sestaveného menu, kde se opět objeví i oblíbené pochoutky z grilu. „Většina lidí na podzim s grilováním končí, ale u nás naopak začínáme. Přímo v restauraci před zraky zákazníků připravujeme ryby a pečená masa s čerstvou zeleninou. Krb budeme roztápět od podzimu až do jara vždy v pátek a sobotu,“ upřesnila provozní Šenkovny u Zajíce Marie Doležalová.

Restaurace se nachází v bývalých prostorech humnové sladovny, kde v minulosti klíčil jarní ječmen. Zároveň se jedná o nejstarší budovu v celém areálu Kynšperského pivovaru. V Šenkovně u Zajíce je dochovaná 300 let stará cihlová klenba, která je samonosná. Součástí jsou ručně tesané kamenné žulové sloupy. Interiér je laděn do klasického staročeského stylu s kapacitou 280 míst. Hostinec je rozdělený na šenkovnu, zimní zahradu a v letních měsících je k dispozici venkovní terasa o kapacitě 100 míst. „Kromě výborné kuchyně a piva dále zajišťujeme svatební hostiny, rodinné oslavy, firemní večírky a rauty,“ připomenul Vomočil.

V patře nad šenkovnou se nachází nově otevřený kulturní sál pro dalších 250 návštěvníků. Ve velké společenské místnosti se pohodlně usadí 180 lidí. K tomu je k dispozici 70 míst ve dvou menších saloncích. Velkou chloubou šenkovny i společenského sálu jsou nástěnné malby s pivovarskou tématikou. Originální výzdoba je autorským dílem pivovarského historika, výtvarníka a publicisty Pavla Jákla.


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI