Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Film Díra u Hanušovic míří na Moravu

Co se píše o pivovarech a pivu


Film Díra u Hanušovic míří na Moravu

[úterý, 15. červenec 2014]

Film, který vznikl za podpory pivovaru Holba, uvidí jako první diváci na Moravě. Na slavnostní předpremiéry se mohou diváci těšit už v tomto týdnu. V Olomouci se bude promítat v CineStar 17. července, o den později v Zábřehu v Retru a 19. července v Šumperku v kině OKO. Diváci se na nich setkají s hlavními protagonisty, režisérem filmu Miroslavem Krobotem, scénáristou Lubomírem Smékalem a herci Ivanem Trojanem, Táňou Vilhelmovou, Lenkou Krobotovou nebo Jaroslavem Pleslem. Na vybraných projekcích dostanou pivo sponzora filmu jako dárek.

Na Moravu míří Díra u Hanušovic po úspěšném představení se na MFF v Karlových Varech, kde film soutěžil o Křišťálový globus. V Praze bude mít svou premiéru 23.červenece.

Přesně před rokem se v Holbě sešli režisér filmu Díra u Hanušovic Miroslav Krobot a producent s vedením pivovaru. A bylo rozhodnuto. Holba podpoří vznik filmu, který je poutavým příběhem z kraje ryzího piva z hor, o jeho lidech, životě a jeho paradoxech.

První natáčení načernalé komedie proběhlo v srpnu ve Vikanticích a dnes se film těší na první návštěvníky a jejich ohlasy.

Film vypráví současný příběh mladé učitelky Maruny, která pracuje jako hospodská v malé vesnici na Hanušovicku. Společenským centrem vesnice i všeho dění je hospoda, v níž se kromě hlavních protagonistů schází, jak už to bývá, většina obyvatel. Táňa Vilhelmová v roli Maruny tady čepuje Holbu jako zkušená šenkýřka. Postava Maruny ji stejně jako Jeseníky inspirovala. „Maruna má můj obdiv. Myslím, že kdybychom se spolu potkaly, a pokud by se se mnou vůbec dala do řeči, zírala bych na ni s otevřenou pusou. Řekla bych si: tak to je ženská. Jsem úplný ořezávátko! Aspoň to mi běželo hlavou, když jsem četla scénář. A když jsme natáčeli, nechala jsem se vést od režiséra, scenáristy, herců… I Jeseníky jsou velmi inspirující místo; kdybych byla malíř nebo spisovatel, tak tvořím jenom tam,“ říká Vilhelmová.

Poetika filmu Díra u Hanušovic vyžaduje špičkové herce, a tak není divu, že Krobot obsadil převážně herce, které dobře zná ze spolupráce na divadle. Zároveň se však nebál do rolí vesničanů obsadit řadu neherců. Pro tvůrce bylo podstatné, aby hrdinové filmu promlouvali naprosto věrohodným jazykem, který patří k prostředí, kde se děj filmu odehrává. Proto postavy mluví v nářečí. Přestože se režisér zabýval i možností obsadit herce z Moravy, jimž by dialekt nedělal takový problém, vsadil nakonec na jistotu a obsadil herce, které dobře znal. Jejich role pak namluvil v nářečí na CD a s předstihem je hercům rozdal, aby měli dostatek času se dialekt naučit.

Stejně jako prostředí Jesenicka byl pro tvůrce důležitý i humor. „Humor je pro mě nezbytnou součástí díla, pokud vnímám divadelní inscenaci nebo film jako pokus o sdílení, porozumění a hru. Což vnímám. Mám rád humor, který netrčí v podtitulu jako zadání, ale je zdánlivě samozřejmý a nenápadný, humor, který dokáže být na hraně tragického, provokuje mozkové buňky a hravost,“ říká Miroslav Krobot.

Jeseníky učarovaly i hercům a celému štábu. Na rozdíl od jiných natáčení, kdy se velmi často pendluje mezi domovem a placem, bydleli herci i štáb několik týdnů na místě lokace. Celý film se natáčel ve Vikanticích, tedy necelých deset km od Hanušovic.

Spojení hanušovického pivovaru s tímto filmem je stejně přirozené jako ztělesnění jeho hlavních postav. Navíc Holba není v této oblasti žádným nováčkem. Za finanční podpory pivovaru vznikl např. film Alois Nebel nebo Sedm dní hříchu.


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI