Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Pivovar vaří originální mok

Co se píše o pivovarech a pivu


Pivovar vaří originální mok

[pondělí, 17. říjen 2005]

Pivovar Nová Paka prodal 46 tisíc hektolitrů piva, což je skutečnost loňského roku. Do konce prosince by měl uvařit celkem 60 tisíc hektolitrů.

Akciová společnost Pivovar Nová Paka hospodaří od roku 2003 se ziskem, pracovní příležitosti nabízí 60 zaměstnancům. Podnik prošel v poslední době řadou změn, kterých si jistě všiml především zákazník.

Veškeré značky piva mají jednotné logo se soudkem u označení názvu Novopacké pivo. Přestal se vařit Bohém, nabídku obohatil speciální mok s výluhem konopných květů, který je určen především zahraničním zákazníkům. Ostatní zažité názvy, například Brouček, zůstávají. Pivo je navíc expedováno v nových kompaktních přepravkách, v obalech převažují klasické skleněné lahve, do plastových se stáčí okrajově.

"Od roku 2003 se pivovar stabilizoval co se týká portfolia zákazníků. U tuzemského trhu není vývoj tak strmý, stále svádíme boj s konkurencí. Navíc cena piva neodpovídá vynaloženým nákladům. Držíme se i klasické technologie výroby, což je ekonomicky náročnější," vysvětluje ředitel Jaromír Bulko.

Pivo za hranice Protože české pivo má v zahraničí stále svůj zvuk, vsadili Novopačtí na export. Za hranice vyvážejí padesát procent produkce. Zajišťují menší zakázky a dokáží tím flexibilně reagovat na poptávky trhu. Nechtějí riskovat závislost na jednom odběrateli, proto přistoupili k diverzifikaci zákazníků. Nyní vyvážejí do 12 států, největší část produkce směřuje do Německa, dále Švédska, USA a Polska. Mezi stabilní a zajímavé odběratele patří také Litva, Finsko. Packý mok ale putuje i do Izraele a Jižní Korey.

Vloni pivovar vystavil necelých 46 tisíc hektolitrů piva, nyní je splněn loňský výstav a do konce roku by zde měli uvařit 60 tisíc hektolitrů. Ředitel Bulko potvrdil, že tím se vlastně naplňuje stanovený cíl akcionářů, a to zařadit malý nezávislý pivovar mezi funkční, ekonomicky samostatné podniky s vybudováním stálé sítě zákazníků v regionu, zajímavých odběratelů v zahraničí a s podporou cestovního ruchu. "To jsou tři pilíře našich aktivit," zdůrazňuje ředitel a dodává, že podnik je stabilizován a úspěchy přikládá především dobré týmové práci.

Co se týče cestovního ruchu, společnost zřídila samostatné oddělení, které se zabývá přílivem návštěvníků a garantuje jim nejen prohlídku pivovaru s odborným výkladem a příjemným posezením v nové restauraci na varně, ale i možnost ubytování a stravování u svých partnerů z regionu, kteří úzce spolupracují s pivovarem.

Vedle dvoumilionové investice do prezentační místnosti byla dokončena celková rekonstrukce spilky, sklepa, revize vodního hospodářství s přepláštěním vrtu a modernizací vodovodní potrubí, renovována byla technologie na lahvové lince. Změnami prošel celý areál - došlo k vyasfaltování dvora, hlavní budova získala zčásti novou omítku, byla vyměněna okna, investice se dotkly nové počítačové sítě, vozového parku a také reklamy.

Zdražování neplánují

V současné době pivovar nepočítá se zdražením produktu, a protože podle ředitele je vždycky co vylepšovat, připravuje na prosincový trh překvapení. Půjde prý o originální pivo, které tu ještě nebylo. (Noviny Jičínska)


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI