Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Díra u Hanušovic má šanci na Křišťálový glóbus

Co se píše o pivovarech a pivu


Díra u Hanušovic má šanci na Křišťálový glóbus

[úterý, 10. červen 2014]

Přesně před rokem se v Holbě sešli režisér filmu Díra u Hanušovic Miroslav Krobot i producent s vedením pivovaru. A bylo rozhodnuto. Holba podpoří vznik filmu, který je poutavým příběhem z kraje ryzího piva z hor, o jeho lidech, životě a jeho paradoxech.

První natáčení načernalé komedie proběhlo v srpnu ve Vikanticích a dnes se film těší na svoji červencovou premiéru. Ještě před ní se ale představí na MFF v Karlových Varech 4.- 12.července, kde bude soutěžit o Křišťálový globus.

Krobot si pro svůj film vybral herce ze „svého“ Dejvického divadla Tatianu Vilhelmovou, Ivana Trojana nebo Jaroslava Plesla. Měli před sebou těžký úkol. Nebylo jednoduché přenést se do reality zapadlé vesnice nedaleko Hanušovic, dokonce si museli osvojit místní dialekt.

Pro diváka je zajímavý nejen samotný příběh a jeho věrohodnost, stejně jako autentičnost prostředí a lidí, kteří v něm žijí. Postavy jsou přímočaré a to, co říkají, také tak myslí. Víc jednají než mluví, fungují se samozřejmostí a lehkostí. Jejich dialogy zní nedramaticky, jakoby se nic nedělo, i když se odehrávají situace, které přejít bez komentáře, se zdá skoro nemožné. Autentické prostředí Jeseníků své obyvatele určuje a platí to i obráceně. Jeseníky jsou obrazem lidí, kteří tady žijí.

Film Díra u Hanušovic bude mít celostátní premiéru 24. července, poté poběží v kinech. Spojení hanušovického pivovaru s tímto filmem je stejně přirozené jako ztělesnění jeho hlavních postav. Navíc Holba není v této oblasti žádným nováčkem. Za finanční podpory pivovaru vznikl např. film Alois Nebel nebo Sedm dní hříchu.


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI