Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Náchodský Primátor se vaří už od roku 1935

Co se píše o pivovarech a pivu


Náchodský Primátor se vaří už od roku 1935

[pondělí, 17. říjen 2005]

V roce 1935 se začala v tehdejším Obecním pivovaru Náchod používat chráněná značka Náchodský Primátor (v souvislosti s výrobou 12% tmavého piva) - předchůdce současné známky PRIMÁTOR - letos tedy Pivovar Náchod slaví 70 let od doby kdy náchodské pivo pod tímto názvem mohli ochutnat první konzumenti nejen v České republice ale i v zahraničí.

Dnes Pivovar Náchod patří svým vybavením technologicky mezi nejmodernější pivovary naší republiky.ilustrační foto Rozsáhlé rekonstrukce a modernizace technologického vybavení, které proběhly v posledních letech, umožňují vařit pivo klasickou, staletími prověřenou, technologií charakteristickou pro české pivo. Pivo tak splňuje vysoké mezinárodní požadavky na kvalitu a zároveň si zachová svou nezaměnitelnou lahodnou chuť.

Chloubou pivovaru jsou originální, chuťově zajímavé, vícestupňové speciály, které si získávají stále více svých příznivců a obohacují český pivní trh. Jedná se o PRIMÁTOR 16% Exkluziv (obsah alkoholu 7% obj.) a PRIMÁTOR 21% Rytířský (9% obj.) - speciální světlá piva a nejsilnější české pivo PRIMÁTOR 24 % Double (10% obj.) - speciální tmavé pivo.

V září letošního roku doplnil Pivovar Náchod produktovou řadu piv o PRIMÁTOR 13% Polotmavý – speciální polotmavé pivo (s obsahem alkoholu 5,5% obj.). Toto speciální pivo se vyznačuje originální červenohnědou barvou staré pivovarské mědi a hustou pěnou. Díky použití částečného sypání karamelového a pšeničného sladu bylo docíleno úplně nové chuťové varianty a to originální harmonické lehké karamelové příchuti a vůně s jemnou chmelovou hořkostí a s příjemným osvěžujícím řízem. Pivo je dodáváno v klasických 0,5 l lahvích NRW nebo v KEG sudech o obsahu 30 l, jeho minimální trvanlivost je 9 měsíců.

Pivovar Náchod dosáhl v roce 2004 výstavu 143 915 hl piva, což je oproti roku 2003 (140 576 hl) zvýšení o 3 339 hl, tj. o 2,4%. Z celkového výstavu činil export 9 538 hl (6,6%), v porovnání s rokem 2003 (8 783 hl) jde o zvýšení o 8,6%, kdy se vyváží především světlý ležák Premium. Nejvyšší celkový nárůst prodejů vloni zaznamenaly shodně nealkoholické pivo (Primátor je jeho druhým největším výrobcem v celé ČR) a 24% tmavý speciál Double - o 25%, dále tmavý ležák - o 21% a 16% světlý speciál Exkluziv - o 16%. Rozhodující podíl na výstavu má i nadále světlý ležák Premium - 42% a světlé výčepní pivo - 39%.

Od ledna do srpna letošního roku činil celkový výstav pivovaru 89 874 hl piva, z nichž 8 432,8 hl (9,4%) tvořil export. Oproti stejnému období loňského roku zaznamenal export navýšení o 3,4% přičemž majoritní podíl na zvýšení exportu tvoří vývoz do zemí Velké Británie, Slovenska, Ruska, Polska, Francie, Německa, Španělska, Švédska a Dánska.

Nejvyšší podíl na produkci piva má zejména světlý ležák Premium, který zaujímá 45% následován světlým výčepním pivem s podílem 34% z celkového výstavu. (Čerstvé zprávy)


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI