Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Proběhla již tři kola základní části První pivní extraligy

Co se píše o pivovarech a pivu


Proběhla již tři kola základní části První pivní extraligy

[pátek, 25. duben 2014]

První tři kola, která proběhla v domácím prostředí První pivní tramwaye na Spořilově provázely drobné provozní problémy, které se projevily v počtu hodnocených vzorků v prvním a třetím kole. I tak se některé výsledky, zejména druhého a třetího kola dají označit jako velmi překvapivé:

Kolo 1 – Favorité nezklamali, Plzeň tradičně v poli poražených

Výjimkou z úvodu tohoto již 5. ročníku známé degustační soutěže bylo její 1. kolo, které proběhlo 26. března 2014. V něm bylo nakonec hodnoceno pouze devět z plánovaných 11 vzorků. Zde si, podle očekávání, zajistil postup z prvního místa Bakalář Premium (28 b.), před druhým Rytířem ze Svijan, třetím Staropramenem a čtvrtým Poutníkem z Pelhřimova. Potvrdila se tak tradice, kdy Bakalář pravidelně vyhrává s přehledem svoje kolo v základní části, i tradiční postup Svijan, které zatím vždy postoupily do finále. V poli poražených v tomto kole skončili hlinský Rychtář, havlíčkobrodský Rebel, vyškovský Březňák s minimálními vzájemnými odstupy před osmým Prazdrojem (41 b.) a posledním kácovským Hubertusem (43 b.).

Celkové výsledky 1. kola:

1.Bakalář PremiumPivovar Bakalář, Rakovník28 b.

2.Svijanský RytířPivovar Svijany31 b.

3.Staropramen LežákA Molson Coors Co.32 b.

4.Poutník Světlý ležákPivovar Poutník, Pelhřimov33 b.

5.Rychář PremiumPivovar Hlinsko36 b.

6.-7.Rebel PremiumPivovar Havlíčkův Brod39 b.

6.-7.Vyškovský BřezňákPivovar Vyškov39 b.

8.Pilsner UrquellSAB/Miler41 b.

9.Hubertus PremiumPivovar Kácov43 b.

Kolo 2 – Braník a Gambrinus porazily s přehledem malé pivovary

Druhému kolu se sice vyhnuly organizační potíže a odsoutěžilo v něm všech jedenáct vzorků, avšak jeho výsledky jistě překvapily mnohé znalce. Ukázalo se, že pokud se hodnotí pouze systémem posuzování čistoty provedení jednotlivých atributů, pak mají velké pivovary výhodu před malými. Toto kolo proběhlo 4. dubna 2014 a zvítězil v něm branický ležák před plzeňským Gambrinem a budějovickým Samsonem. Čtveřici postupujících doplnil ležák Premium z Chotěboře. S minimálními odstupy pokračovalo pořadí hanušovickou Holbou, která měla shodný počet bodů se strakonickým Dudákem a pardubickým Pernštejnnm, který obrdžel stejné hodnocení jako strakonický Dudák, náchodským Primátorem a žateckým Exportem. Novopacký Kumburák, který byl se „ziskem“ 45 bodů jasně nejhorším vzorkem a jeho degustace rozhodně porotcům velké potěšení nezpůsobila.

Celkové výsledky 2. kola:

1.Braník LežákA Molson Coors Co.30 b.

2.Gambrinus PremiumSAB/Miler31 b.

3.Samson Světlý ležákPivovar Samson, Č. Budějovice33 b.

4.Chotěboř PremiumPivovar Chotěboř35 b.

5.-6.Holba Světlý ležákPivovar Holba, Hanušovice37 b.

5.-6.Dudák PremiumMěšťanský pivovar Strakonice37 b.

7.-8.Pernštejn Světlý ležákPardubický pivovar38 b.

7.-8.Březňák LežákPivovar Velké Březno, Heineken38 b.

9.Primátor PremiumPivovar Primátor, Náchod39 b.

10.Žatec ExportŽatecký pivovar40 b.

11.KumburákPivovar Nová Paka45 b.

Kolo 3 – Heineken na obou koncích tabulky a tradiční běs z Trutnova

Toto kolo poznamenalo vyřazení vzorku, který jako výčepní desetistupňové pivo nesplňoval pravidla soutěže (i když některým porotcům mimo soutěž Světlý výčepní Pardál chutnal víc než většina vzorků z kategorie Světlý ležák). Degustace proběhla 22. dubna 2014 a v jejím průběhu se prosadil na první místo trojnásobný semifinalista a loňský finalista Starobrno Medium, následovaný Lobkowiczem Premium z Černé Hory, třetím Závišem a v rozpiji vyhodnoceným čtvrtým humpoleckým Bernardem. O nízké úrovni kola svědčí velmi nízké bodové zisky jednotlivých postupujících, které by v jiných kolech stačily tak na šestou až sedmou příčku. Po vyřazení jednoho vzorku se v poli nepostoupivších ocitli Skalák, Černá Hora, vítěz ročníku 2010 Zubr, loňský skokan ročníku Otavský zlatý, Zlatopramen a konečně historicky nejhorší pivo, které Extraliga ochutnává, trutnovský Krakonoš, který „ziskem“ 51 bodů vytvořil jedno nejnižších hodnocení v historii První pivní extraligy.

Celkové výsledky 3. kola:

1.Starobrno MediumHeineken32 b.

2.Lobkowicz PremiumPivovar Černá Hora36 b.

3.Záviš Světlý ležákMěšťanský pivovar v Poličce37 b.

4.Bernard Světlý ležákPivovar Bernard, Humpolec39 b.

5.Skalák PremiumPivovar Rohozec39 b.

6.Černá Hora LežákPivovar Černá Hora40 b.

7.Zubr Světlý ležákPivovar Přerov41 b.

8.Otavský zlatýPivovar Strakonice44 b.

9.ZlatopramenHeineken45 b.

10.Krakonoš Světlý ležákPivovar Krakonoš, Trutnov51 b.

Soutěž se skládá z pěti základních kol, dvou kol semifinálových a z finále. Ve všech kolech jsou vzorky hodnoceny přísně nezávislým způsobem, piva jsou zakoupena v běžné obchodní síti a testující dopředu neznají jejich identitu.

Hodnocena je vůně, chuť, hořkost, plnost a říz, tedy atributy, které by správný český ležák měl mít,“ uvádí Jan Šuráň, vicepresident První pivní extraligy. Ladislav Jakl, president První pivní extraligy dodává: „V naší soutěži sledujeme výhradně senzorické vlastnosti a nezabýváme se předsudky. Byli bychom rádi, kdyby podobně postupoval český pivař. Aby se nebál experimentovat a zkusil ochutnat pivo, aniž by dopředu věděl, jak mu bude chutnat.“.


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Chody

pátek, 25. duben 2014
15:12

Chody

Od kdy se Lobkowicz vyrábí v Černé Hoře :-?


ICQ: 414292574

napsal(a): Chody [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI