Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Tisková zpráva - Pivovar Náchod a.s.: 5. srpna 2003: Primátor v roce 2002

Co se píše o pivovarech a pivu


Tisková zpráva - Pivovar Náchod a.s.: 5. srpna 2003: Primátor v roce 2002

[středa, 17. září 2003]

Pivovar Náchod a.s. - výrobce piva Primátor - v roce 2002 vystavil 134 810 hl, z čehož tvořil export (především světlého ležáku do Velké Británie a Německa) 6 018 hl, což je 4,5%. Celkovým výstavem je pivovar 20 největším výrobcem piva v České republice. Není bez zajímavosti, že náchodský pivovar je po stránce prodeje lahvového piva jeho desátým největším producentem ČR. Pivovar Náchod je také druhým největším výrobcem nealkoholického piva pro ČR (7%-ní podíl na trhu), kdy toto pivo také zaznamenalo oproti roku 2001 nejvyšší nárůst (8%).

V případě, že hodnotíme jednotlivé druhy piva, můžeme konstatovat, že si dobře vede i speciální tmavý 24% Primátor Double (stále nejsilnější české pivo) - hlavní reprezentant celé skupiny originálních náchodských vícestupňových speciálů (skupina dále obsahuje speciální světlá piva Primátor 16% Exkluziv a Primátor 21% Rytířský). Pro úplný přehled o sortimentu náchodského pivovaru je nutné se zmínit i o pivu se sníženým obsahem cukrů (dříve DIA) Primátor Diamant a o klasickém světlém výčepním pivu. Výčepní pivo tvořilo zhruba 40% celkové produkce pivovaru, kdy rozhodujícím pivem je v Náchodě již tradičně proslulý světlý ležák, jenž se na výstavu podílí 47%. Při představení sortimentu nemůžeme samozřejmě zapomenout ani na tmavý ležák.

Získaná ocenění:

Prodejnost významnou měrou ovlivňuje i vysoká a stálá kvalita nabízených produktů, osvědčená oceněními z pivovarských soutěží. V roce 2003 získal pivovar celkově 11 různých ocenění, kdy nejvýznamnější zahraniční získal 16% Exkluziv (2. místo na soutěži The Brewing Industry International Awards v Londýně a 3. místo na soutěži The World Beer Cup v americkém Aspenu – jedná se o dvě nejvýznamnější světové soutěže). V tuzemsku byl nejvýznamnějším oceněním zisk Certifikátu kvality ze soutěže Zlatý pohár PIVEX – Pivo 2002 v Brně. V roce 2002 byl také vyhlášen Sdružením přátel piva sládkem roku ČR pan Pavel Kořínek z našeho pivovaru.

Zmíněné úspěchy, které i ve srovnání s předešlými roky nejsou ojedinělé, potvrzují, že piva z náchodské produkce si udržují vysokou kvalitu, kterou mohou směle konkurovat největším výrobcům piva v ČR.

Obchodní partneři:

Primátor téměř dvě třetiny své produkce (62%) dodával na trh v lahvích a to jak do segmentu obchodních řetězců (vyžadujících vysokou kvalitu produktů), kde se zde velmi výrazně prosazuje, když k jeho zákazníkům patří prakticky všechny významné zahraniční řetězce působící na našem trhu, kdy vlastní dodávky proto směřují nejen na území regionu východních Čech, tak do běžného klasického maloobchodu, kdy se tak s náchodským pivem setkávalo celkově téměř tisíc dvě stě zákazníků. Třetina vyrobeného pěnivého moku pak putuje ke spotřebitelům v KEG sudech a to do více než šesti set osmdesáti gastronomických zařízení.

Hospodářské výsledky posledních let:

Po dvou ztrátových letech (1997 a 1998) a mírném zisku 89 tis. Kč (v roce 1999), dosáhl pivovar díky úspěšnému vývoji v odbytu v posledních třech letech velmi příznivých hospodářských výsledků. V roce 2000 při výši tržeb 136 132 tis. Kč dosáhl kladný hospodářský výsledek 4 698 tis. Kč. V roce 2001 pak tržby za prodané vlastní výrobky a služby činily 140 906 tis. Kč a došlo k zisku 6 559 tis. Kč. V roce 2002 při výši tržeb 139 225 tis. Kč dosáhl pivovar opět kladný hospodářský výsledek 9 906 tis. Kč.

Exkurze:

Organizovaným skupinám návštěvníků pivovar nabízí i možnost prohlídek svých prostor. Během hodinové prohlídky navštíví moderní výrobní provozy a dozví se vše podstatné o historii a produkci piva. Mají možnost se sami přesvědčit, jakým způsobem a v jakých podmínkách se Primátor vyrábí. Exkurse může být pak zakončena ochutnávkou piva v originálním prostředí rekonstruovaného stylového vagónu z první republiky. Je předpoklad, že tyto exkurse přilákají do Náchoda za jeho kulturními a historickými památkami nové návštěvníky a to nejen z naší republiky, ale i ze zahraničí. Pivovar je zapojen i do projektu Českého svazu malých nezávislých pivovarů tzv. Pivních cest.

Cíle:

Pivovar Náchod si i do budoucna klade za cíl být moderní dynamickou firmou. Firmou, která dokáže racionálně a efektivně posilovat své exportní aktivity, ale především firmou, která díky kvalitě svých produktů a nabízených služeb dokáže obstát v náročné konkurenci velkých společností a která bude rozhodujícím hráčem mezi pivovary sídlícími na územích Královéhradeckého a Pardubického kraje. Její výrobky však budou hledat a nalézat své zákazníky i v Praze, Brně a dalších obchodně zajímavých územích či aglomeracích tak, jako je tomu i v současnosti. V roce 2003 by proto náchodský pivovar chtěl, i přes složitou situaci na trhu, související s velmi masivní a agresivní propracovanou obchodní politikou lídrů pivovarského odvětví, svým výstavem dostat na úroveň zhruba 140 tis. hl. Věříme, že i rok 2003 bude pro společnost rokem úspěšným a podaří se tak prodloužit dosavadní čtyřleté období hospodářské prosperity.

Primátor v období 1-8/2003

Od začátku letošního roku vystavil Pivovar Náchod 93 326 hl pěnivého moku. Stěžejním produktem stále zůstává Primátor Světlý ležák, jehož podíl na výrobě činí nyní takřka 44% (v letní sezóně si velmi dobře vede zejména stáčený do 0,5 lt plechovek), kdy další rozhodující část produkce tvoří Světlé výčepní pivo s 41%. Na zahraniční trhy letos zatím putovalo 4 296 hl (4,6%) náchodského piva (což je více než dvojnásobné množství oproti stejnému období roku 2002) a to především světlého ležáku, který si své zákazníky nachází opět především ve Velké Británii.

Po stránce jednotlivých piv si v porovnání se shodným obdobím loňského roku velmi dobře vede především Nealkoholické pivo (zvýšení o 23%), dále pak Tmavý ležák, který navíc letos získal na výstavě The International Beer Competition v Londýně vysoce ceněné 3. místo (celkem nárůst o 17%) – a to zejména jeho lahvová podoba (zvýšení prodejů o 33%!) a 16% speciální světlé pivo Primátor Exkluziv (narůst o 12%). Pokud jsme již u ocenění - v lednu také získalo pivo Diamant Zlatou pivní pečeť na soutěži v Táboře. Nejčerstvější ocenění však pocházejí ze 46. ročníku Žateckých slavností chmele a piva Dočesné 2003 (29.-30.8.2003), kde jsme získali celkem 4 nová ocenění – první místo získal Tmavý ležák, druhá místa obsadily Světlý ležák a Diamant a na 3. místě skončilo Světlé výčepní pivo. Odborné degustační soutěže v Žatci se v 8 kategoriích zúčastnilo 61 vzorků z celé České republiky a v porotě zasedlo více jak 120 degustátorů.

Náchodský pivovar se degustačních soutěží pořádaných především v České republice, ale i v zahraničí, účastní pravidelně a z hlediska množství získaných ocenění (celkem 53, z toho18 zahraničních) od ledna 1993, kdy je pivovar akciovou společností 100% vlastněnou městem Náchod, patří k nejlépe hodnoceným značkám mezi pivovary České republiky.

Náchodský pivovar také zůstal jedním z mála pivovarů České republiky, který letos nezvýšil ceny svých produktů.

Osvědčuje se i letošní prázdninová novinka, která doplnila výrobkové portfolio pivovaru - limonády (opět pod značkou Primátor), kde spotřebitel může jak v točené, tak lahvové (lahve ALE 350 ml) podobě, ochutnat 4 druhy limonád (citron, cola, malina a oranž) a sodu. Vzhledem k chuti, sympatickému balení a příznivé cenové hladině jsou tyto limonády zajímavým zpestřením „pitného režimu“ pro všechny kategorie spotřebitelů. Tento nový výrobek pivovaru také otevírá cestu k novým odběratelům. Během prázdnin se jich prodalo s postupným náběhem výroby a bez výraznější speciální podpory již téměř 350 hl. (František Meduna - vedoucí marketingu pivovaru Primátor)

Pivovar Náchod a.s. - některé základní údaje:

- založen v roce 1872 jako městský Pivovar Náchod

- od 1. 1. 1993 Pivovar Náchod akciová společnost 100% ve vlastnictví Města Náchod (základní jmění společnosti: 72 mil. Kč)

- počet zaměstnanců: 87

- sortiment - vyráběná piva: 8 druhů

- maximální roční kapacita: 200.000 hl


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI